Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 10., hétfő

Cserépben sült töltött gombafejek vajas krumpliágyon






Ismét egy hirtelen jött vacsoraötlet. Emlékszem gyermekkoromból, hogy minden nap jártunk boltba. Majdnem minden nap henteshez is. A nagymamám pedig piacra is. Igaz, a sarki boltban vásároltunk, és az utcában lévő hentesnél, a piac pedig 3-4 buszmegállóra volt. Minden nap friss tejet, friss péksüteményt vettünk, friss húst és friss zöldségeket.
Mi gyerekek voltunk gyakran elküldve a boltba, ha csak néhány alapvető élelmiszerre volt szükség. Jó volt, mert ilyenkor mindig vehettünk magunknak néhány mini boci csokit. :)
Persze már én sem megyek minden nap boltba, sőt, mi több, igyekszem minél kevesebb kiruccanással bevásárolni. Semmire sincs idő. Persze ilyenkor többfélét összevásárolok, és hirtelen mindent frissen szeretnék elkészíteni.
Előző nap vettem a gyönyörű, hatalmas kalapú csiperkegombát, mivel a gomba nem tűri jól a hosszadalmas tárolást, mindenképpen ebből kellett összehoznom valami egyszerűt vacsorára. Persze gondoltam én már bevásárláskor is arra, hogy a gombát sokáig nem halogathatom, így vettem 15 dkg brindzát is.
Nem szoktam meghámozni sem és előpárolni sem a gombát, én valahogyan a maga természetességében szeretem. Van megfelelő technikám arra, hogy még ez a vastaghúsú gomba sem maradjon nyers. Így minden olyan íz benne marad, ami miatt a gombát nagyon szeretem.
Először előkészítettem a gomba fejeket, majd amíg elkészítettem a tölteléket, addig héjában megfőztem a krumplit a körethez.
Amikor gyorsan akarok valami finomat összedobni, akkor pedig mindig a kedvenc 4 személyes cseréptálamat veszem elő.
Hozzávalók 4 főre egy könnyű vacsorához:
4 hatalmas csiperkegomba (portobello)
8 nagyon vékony szelet bacon
só, frissen őrölt bors
8 dkg kolozsvári szalonna apró kockára vágva
1 fej lilahagyma apró kockára vágva
1 piros kápia paprika apró kockára vágva
1 kis csokor zöldfűszer (rozmaring, kakukkfű) összevágva
2 gerezd fokhagyma lereszelve vagy átnyomva
1 kis csokor petrezselyem összevágva
15 dkg juhtúró (kimérős friss brindza)
3 dkg vaj
8 db közepes sárga krumpli héjában, sós vízben megfőzve és vékony karikára vágva
10 dkg vaj
frissen őrölt szerecsendió
só, frissen őrölt zöldbors
pecorino romano




A krumplit héjában feltettem főni, közben elkészítettem a tölteléket.
A vajon szaftosra pirítottam a zöldfűszerekkel a szalonnát, tehát nem sütöttem túl. Hozzáadtam a gomba összevágott szárát és a paprikát. Aránylag magas lángon pirítottam, hogy megpiruljon, de roppanós maradjon. Ekkor ment hozzá a lilahagyma és a fokhagyma, ekkor már együtt pirítottam a ragut, de már csak rövid ideig. Hagytam kihűlni, csak ekkor sóztam, borsoztam. Elkevertem a juhtúróval és a töltelék készen állt a töltésre.






Közben a kivajazott cseréptálba leraktam egy sor krumpli karikát, sóztam, borsoztam, megszórtam frissen reszelt szerecsendióval. Néhány kocka hideg vajat szétszórtan elhelyeztem a krumpli tetején. Addig folytattam, míg elfogyott a krumpli és a vaj.



A gombát folyó víz alatt alaposan megmostam és leszárítottam. Csak közvetlenül a töltés előtt sóztam, borsoztam – és csak belül -, hogy ne engedje ki a levét és nehogy „összeessen”. Két szelet baconnal körbefogtam a gomba fejeket és megtöltöttem az előre elkészített töltelékkel.
A töltött gombafejeket elhelyeztem a krumpliágyon, és frissen reszelt pecorinóval szórtam meg.
180 C fokra előmelegített sütőben sütöttem fedetlenül 15 percig. 15 percre fóliával lefedtem, majd az utolsó 15 percig újra fedetlenül sütöttem.









Azonnal, forrón tálaltam.
Ízletes, gusztusos, szemrevaló és egyszerű vacsora volt. Egészségünkre!

18 megjegyzés:

  1. Isteni finom és mutatós, ezt ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  2. Nagyon, nagyon jól néz ki, megkóstolnám szívesen4

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem ahogy főzöl! A képek alapján szinte elképzelem, hogy mint a Lecsó rajzfilmben, csak úgy repülnek a fűszerek. Ebből egy kicsi, abból egy kicsi és már kész is a csoda. :))

    VálaszTörlés
  4. Kérek szépen egy kicsit :-)
    Már a puszta hozzávalók is meghozzák az étvágyat...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen az elsimerő szavakat, tényleg finom volt. Még jobban ízlik az étel, ha jól is néz ki:) Úgyhogy rendben volt.
    Le sem tagadhatnám, hogy a színes, többösszetevős ételeket nagyon szeretem!
    De azért nem mindent bele, csak mindentbele!

    Petra: Nos, igen, nem volt véletlen az avatar választásom, bár olyan magas babérokra még nem sikerült törnöm, mint Remy ... de,ami késik, nem múlik! :))

    Mormogi Papa: Aki olyan régen olvas, mint Te, már kitapasztaltam az ízlését. Főzés közben szoktam rátok gondolni, hogy pluszban kire főzök még éppen! :)))
    Gondoltam ám Rád, miközben készítettem a cserepes gombát! :))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a megtiszteltetést !
    Egyszer tán majd élőben is :-)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, be gyonyoruek!!
    Most megint jon a gombaszezon. Talan kiprobalom valamelyik erdei gombaval is, bar valoszinuleg a nagy csiperkefejek a legjobbak ehhez a recepthez.
    Nalam szalonna helyett olivaolaj lesz a gombakon, ezert a tolteleket intenzivebben kell majd fuszereznem. Talan juhturoval (?).
    Ha gombat keszitesz, ne csak Mormogira gondolj! Ugy tudom Spajzcetli,... es jomagam is nagy gombarajongok vagyunk (en biztosan!) :o)))

    VálaszTörlés
  8. Mormogi Papa: Az "előadáson" találkozunk úgyis, nem?! :)))) Jó volna, az biztos! ...

    Jukka: ... ahogyan olvastalak, megriadtam, hogy a juhtúró kimaradt volna a felsorolásból?! ... de nem!:)) Ebben a változatban is az van ... ha nem juhtúró kerül bele, akkor főtt tojás és nyers, hogy összefogja. Nekem a gombához a kakukkfű, ami elmaradhatatlan és a vaj ... ha nincs kéznél más, így akkor is tökéletes!

    Mindőtökre gondoltam (Skandit és Beát is beleértve, mert tudom, Stegálból pedig kinézem, hogy szereti a gombát! :)

    Mivel Mormogi Papa illette szóval az ételt, így Őt külön kiemeltem! :))
    Most is van gomba a hűtőben, már csak egy egészséges szakácsnő kellene, hogy főzzön belőle ...:)) Tegnap vettem egy halom zöldséget, mert most változatos zöldségköretek (is) következnek ...
    Sajnos bekaptam valamit, ami vagy baci vagy vírus, most a túlélésért küzdök! :(((

    VálaszTörlés
  9. Alexa Christi

    "a juhtúró kimaradt volna a felsorolásból?! ... de nem!"
    A felsorolasban tenyleg ott van. Bocsi, en csak a kepeket neztem meg elsore :o/
    Azokon nem lattam a turot vagy a kakukkfuvet.
    A lenyeg, hogy ha az ember kihagyja a receptbol a szalonnat, akkor annak intenziv izet kenytelen kompenzalni valami massal. Pl. tobb juhturoval vagy erlelt kecskesajttal.
    En annak idejen azert is ragadtam le a husmentes elet mellett, mert rendkivul izgalmas feladatokat adott ez a fajta konyha. Egy uj izvilag es fozesi kultura megismeresere "kenyszerultem" ra. A halakrol nem tudtam lemondani, de a husokrol konnyeden.
    Sok olyan recept adaptalasara kenyszerultem, ami eredetileg hussal keszul. Ezt persze egy cseppet sem banom, de az intenziv izu turok, sajtok nagyobb hangsulyt kapnak az en konyhaban, mint altalaban :o)
    Meg egyszer bocsi,...nalad is ott van a juhturo.

    A multkori, grillezett apro paradicsommal keszult pasta is nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  10. Ja. Es termeszetesen jobbulast!!!
    Sok folyadekot es pihenest,...ha van ra mod.
    A remete elet nehanapjan csodakra kepes!

    VálaszTörlés
  11. Jukka: Jaj, nem szemrehányás volt, csak tényleg megrémültem ... sok ételem (30-40) már régebben elkészült, de még nem szerkesztettem meg. Néhány hét elteltével nehéz visszaemlékezni minden apró részletre. Azt ugyebár tudjuk, hogy szinte soha nem főzök ételt kétszer egyformán:)), így mindig izgulok, hogy ki ne maradjon valami lényeges ...
    Jegyzetelek is, de erre nincs mindig lehetőség ... minimum 4 éhes szájat látok el nap, mint nap, és nem jól tűrik a késedelmet! :))

    Tudod, én a húsról nem szívesen mondanék le, de én is izgalmasnak találom, amikor ki kell váltani valamit ételekből úgy, hogy ne menjen az élvezet kárára. Ha vegetáriánusokra kellene főznöm, vagy Rád:) nem csalatkoznál, mert igazi kihívásnak tartanám! :))

    Igen, ha többet pihenhetnék, akkor hamarabb túl lennék rajta ... a férjem azért igyekszik, hogy minél több mindenben mentesítsen, de sajnos az ágyhoz láncolás utópia ...:((

    Már van nálam egy tésztagép, mert friss tésztát akarok készíteni, akkor milyen pasták készülnek majd! ... :))
    Lasagnéval kezdek, az a kisfiam elsőszámú kedvence! :))
    Rossz hírem: hús az mindenképpen lesz benne ... :))

    Ha életben maradok, akkor pedig holnap ott leszek a Bocuse d'Or döntőjén! :)) Nem, én nem főzök ... :D

    VálaszTörlés
  12. Alexa Christi

    "nem szemrehányás volt"
    Nem is vettem annak. Inkabb engem bantott, hogy nem figyeltem oda jobban :o)

    "én a húsról nem szívesen mondanék le, de én is izgalmasnak találom, amikor ki kell váltani valamit ételekből úgy, hogy ne menjen az élvezet kárára"
    Nem is kell lemondania senkinek a husrol. Ezt normalis ember el sem varja a masiktol! Ha en valami ilyen propagandaba kezdenek, akkor max. arra osztonoznem a honfitarsaimat, hogy kevesebb hust egyenek es tobb zoldseget, gyumolcsot. Na meg tobb nyers kajat :o)
    De a lenyeg, hogy tenyleg izgalmas feladat egy eredetileg husos kajat konvertalni vegara! Es biztos vagyok abban, hogy te olyan husmentes lakomat tudsz barmikor rittyenteni, hogy utana a labujjaimat is megnyalnam (pfujjj,..most, hogy raneztem a labaimra...) :o)))

    Tesztagepet en is kaptam vagy 10 evvel ezelott a paromtol, de nekem valahogy nem jott be. Talan nem volt hozza eleg turelmem, de soha nem lett olyan alaku a teszta, amilyenre vagytam. Remelem, te ugyesebb leszel vele.
    Husmentes lasagne-t is kecskesajttal szoktam kesziteni, kortevel. Az sem rossz :o)

    "holnap ott leszek a Bocuse d'Or döntőjén"
    Wow! Szegenykem,...illetve nagyon irigyellek :o) De akkor tenyleg nem sokat tudsz pihenni.
    Varjuk a beszamolot!

    VálaszTörlés
  13. Itt is jobbulást, szép ízes élményeket holnapra. No meg jó időt - az sosem árthat :-)

    Szalonna helyett talán parenyicát tennék köré - a külső héj össze is foghatja, és a füstös íz is benne lenne :-)

    De a fő gombaszakértő itt még nem jelent meg - mi több, a blogját is törölte :-( Azért nagy-ritkán kommentel még - de máshol.
    (Ha csak nem ő rejtőzik egy hasonló kezdetű nick mögött - de igazából nem hinném :-)

    VálaszTörlés
  14. ( - Pszt, igazából Kvarg Lipi is én vagyok :-D )

    VálaszTörlés
  15. Mormogi Papa: :D ... hallgatok róla, mint a sír! :))

    Jukka: Szuper jó volt a döntő! Igaz élmény volt! ... lesz beszámoló, és néhány ételt sem ártana megszerkesztenem, mert lassan egy hete nincs új poszt ...:(((

    Úgyhogy munkára fel, Nektek pedig szép hétvégét! (Fagyosat, de napsugarasat ...:)

    VálaszTörlés
  16. Szép napot!

    Nevamesz, gyógyulást, új posztot, napsütést!
    Örömmel olvasom, hogy hajlandóságod megvan az eljövetelre (minden hitbéli utalás nélkül...). Amint túl leszek az újság szerkesztésén, Neked is írok levelet. Addig szeretném, ha szárnyalna a fantáziád és javaslatokkal, ötletekkel bombáznál :)

    Kár, hogy nincs itthon most gomba és bacon, de az ötletet hasznosítom :)

    VálaszTörlés
  17. Én meg annak örülök, hogy (bár nem írtad) feltehetőleg jobban érzed magadat.
    A nevetés, a munkakedv és a beszámoló ígérete - nem beszélve arról, hogy sopánkodsz, hogy 1 hete (!!!) nem volt "szinte" újdonság... :-)))
    Mindez erre utal. Szép, fagyos ám napos 7végét!

    VálaszTörlés
  18. Drága Bea, drága Mormogi, igen, kis túlzással, túl éltem a betegséget! :))
    Már van friss poszt, és dolgozhatom az előadásom előkészítésén is ... csak az Uram meg ne tudja:D
    Így is úszok, mindig ... :))

    Igen, az
    élet és munkakedv, minden akadályt legyőz! Ha nem is sikeredett túl magasröptűre a végső igazság kimondása, nekem tetszik! :D :D :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails