Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 3., hétfő

Grillezett koktélparadicsom



A mediterrán térségben kedvelt fogás a grillezett paradicsom. Önmagában is nagyszerű csipegetnivaló, tapas. Én most köretként készítettem egy nagyszerű olasz ételhez. De erről az ételről nem most mesélek.

Mostanában gyakran hozzájutottam napérlelte, édes koktélparadicsomhoz. A könnyen és normális áron elérhető koktélparadicsomok közül a kedvencem a datolyaparadicsom, most mégsem ebből készült a grillezett paradicsom, de hasonlóan húsos, zamatos és édes apró „gyümölcsökből”.

Egyszerűen kettévágtam és elrendeztem a kis cseréptálamban őket. Héjas fokhagymát tettem közéjük, hiszen a sült fokhagymavelő koronázza majd végül meg a grillezett paradicsomot. Néhány ág zsenge kakukkfüvet is elrendeztem a tálban majd meglocsoltam chilis olívaolajjal.

(Már említettem, hogy ez házi készítésű, most magángazdaságból származó spanyol, extra szűz olívaolajjal készült. Kis üvegcsébe néhány darab szárított piri-pirit teszek - ezt is Spanyolországból hoztam, de szerintem itthon is kapható, illetve házilag is szárítható - és felöntöm 1,5-2 dl extra szűz olívaolajjal. Nem készítek liter számra, inkább, amikor elfogy, újra frisset készítek. Egy-két nap múlva már összeérnek az ízek és kész a házi készítésű chilis olívaolaj.)

Ekkor csak borsoztam, semmiképpen nem szabad sózni, nehogy megpuhuljanak a paradicsomok és kiengedjék a levüket.



Forró, 220 C fokos sütőben sütöttem úgy 40 percig, addig, amíg a paradicsomok széle már elkezd szenesedni, annyira megpörkölődik.

Amikor kivettem a sütőből enyhén megsóztam. Kár elhagyni a sót, hiszen ezzel teljesedik ki a grillezett fokhagymás paradicsom végső íz összhangja.

Jelen esetben francia krumplipüréből készült kosárba kanalaztam és a sült fokhagymagerezdekből a fokhagymavelőt rányomtam a tetejére.

Mutatós és rendkívül finom köret lett belőle. Az étel egyszerűségéről nem is beszélve.

A visszamaradt olívaolajat átszűrtem és még aznap felhasználtam egy másik ételhez. Gyakran segít nekem kitalálni a következő ételt az, hogyha valamiből visszamarad olyasmi, amit mindenképpen szeretnék újrahasznosítani.


2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails