Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 3., csütörtök

Ropogós tejes kiflik: a sós-köményes egyenes







Azóta készülök megsütni ezeket a kifliket, amióta Illés Krisztinél megláttam ezt a receptet. Többen is megsütötték, többnyire sikerrel. Próbálok én is kedvenc kifli és zsömle recepteket összeállítani itthon, mind nagyon finomak és jól sikerülnek, de persze mégis keresem továbbra az „igazit”!
Szépek, könnyűek és ropogósak lettek a kiflik, szerintem hibátlanok, de mindig az utolsó kifli vagy zsömle verzió nálunk a legfinomabb. Hiszen ezt élveztük utoljára.
Már a kezdet kezdetén tudtam, hogy a liszt felét lecserélem réteslisztre. Ennyi változtatást már előre beterveztem, még mielőtt hozzákezdtem. Amikor összeállítottam a tésztát, akkor nekem túl lágy lett, ami nem lenne baj, ha kalácsról vagy pogácsáról lenne szó, de a kiflit formázni kell, ráadásul pontosan, hogy szépek is legyenek, ezért nem engedtem a nyomásnak, változtattam egy kicsit a recepten. Ez lett belőle:

25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál (2 teáskanál) finom só
4 dkg nem meleg olvasztott vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)

A lisztet átszitáltam és fészket készítettem a közepében. Belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem 0,5-1 dl langyos tejjel és megfuttattam az élesztőt. Kb. 15 perc alatt. Hozzáadtam az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem. Rácsorgattam az olívaolajat és könnyedén, de alaposan megdagasztottam. 10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztettem kb. egy óra alatt.
Ekkor könnyedén átgyúrtam, majd 3 részre osztottam a tésztát és cipót formáztam belőlük. Kettőt lefedve félretettem, egyet pedig kinyújtottam 2-3 mm vastagra. 6 részre osztottam, és még egyszer átmentem rajta egyenként a nyújtófával.





A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Félretettem kelni. Már vettem is elő a következő cipót és nyújtottam.




Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítettem a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc. Megkentem a kifliket tejjel, megszórtam durva szemű sóval és köménnyel, megfújtam alaposan hideg vízzel, és betettem a sütőbe. 22 percig sütöttem őket.




Könnyű, finom, belül foszlós, kívül ropogós kifliket sütöttem. Ezt sütöttem utoljára, most azt mondom, ez a legfinomabb! :)







20 megjegyzés:

  1. De gyönyörűek, szinte érzem a friss kifli illatot!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták! Elképzelem mennyire finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  3. Na ugye! Elég szépek lettek! Másnaposan is finomak ? Vagy úgysem maradnak meg addig :)

    VálaszTörlés
  4. Beastie

    Holnap megmondom! ... de,de maradt egy pár, hiszen háromféle kiflit sütöttem az alaptésztából! (Már a szöveg készen van, csak a képeket kell beillesztenem a bejegyzésekbe)

    Muszáj volt két napra elegendő péksütit sütnöm, mert szombaton nagy vendégség lesz nálunk, úgyhogy tartalékolom arra az energiámat!! :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki! Nekem is van egy tuti kifli receptem, de azért közben próbálgatok más recepteket is...
    Ezt pedig még ma megsütöm. :))

    VálaszTörlés
  6. Szokás szerint a tálalás is eredeti !
    Ami bizonyítja: még egy ilyen étek esetében is lehet szó ötletességről!
    A kömény mag meg nagy kedvencem :-) Gyerekkoromban a levesét pirított kenyérkockával (nem zsemle!) de szerettem! Az volt a "betegleves" - mert olyankor kaptam leginkább. (Ez volt abban az egyetlen jó, ha megbetegedtem...) képes voltam kienni belőle a magokat :-P

    VálaszTörlés
  7. Szia Mesterszakács ! :)

    Elkészítettem a receptet,isteni lett ! Azt szeretném megkérdezni,hogy van valami ötleted mivel tudnám kicsit lazábbá tenni a tésztát ?
    Köszönettel : Fehér Ágnes

    VálaszTörlés
  8. Kedves Alexa !

    Tehát,most "újratöltve " :). Tegnap elkészítettem a receptet,bár egy kis csalással,mert a dagasztást kenyérsütőgéppel oldottam meg. Fél adagot csináltam,mivel csak ketten vagyunk és úgy ítéltem meg,hogy elég lesz. Két cipóra osztottam a tésztát és csak az egyiket sütöttem meg a másikat folpackba csomagolva elraktam a hűtőszekrénybe. Először elég kis kiflik sikeredtek,de a második adagnál már ügyesebb voltam. :) Az Urammal felváltva álltunk a sütő előtt és türelmetlenül vártuk,hogy mi sül ki belőle. :) Gyönyörű ropogós barna sós kiflik !!! Másnap reggel kivettem a másik cipót a hűtőből és 2 óra pihentetés után újra nekiálltam. És megint finom lett :)Szerintem 20 féle kenyérsütős könyvem van,de még egyikből sem tudtam ilyen finomat sütni. Nagyon köszönöm Neked !
    Az egyetlen amin szeretnék javítani,hogy kicsit légiesebb kiflik legyenek.( Legközelebb megpróbálom csak fehér lisztből.) Holnap a kovászkészítés rejtelmeibe vetem be magam,mert csodálatosak a ropogós sült kenyereid is . :) Ági

    VálaszTörlés
  9. Kedves Ági!

    Bocsánat, de csak most értem ide ...:)

    Olvastam az előző soraidat és én a dagasztásra tippeltem, hogy ott lehet valami ...

    Például, az udon tésztát Ázsiában ott készítik tökéletesen, ahol lábbal tapossák, ugyanis a gép nem érzi pontosan, hogy a tészta éppen mikor tökéletes ... nem régen láttam erről egy filmet.

    Én még nem dagasztottam géppel, de kézzel, kétszer ugyanúgy/egyformán sem. Ami azt jelenti, hogy mindig addig és úgy dagasztom a tésztát, ahogyan a kezem érzi, hogy szükséges ...

    A rétesliszt inkább könnyít a tésztán, nem nehezíti. A liszt csere hozhat változást, de nem biztos, hogy ebben az irányban. Ki kell próbálni, én is mindig ezt teszem! :)

    A másik a kelesztés. Persze minden recept ad támpontot, de azt csak a készítője látja, hogy mikor kelt meg kétszeresére, vagy a második kelesztésnél mikor éppen jó, és sütni kell.
    Ha alul keleszted, akkor sűrű lesz, ha túlkeleszted, akkor "kipukkan" és összeesik, így ez is nehezíti.

    Viszont! Azt írod, "amúgy" jól sikerült ... tehát, lehet, hogy még egyszer-kétszer meg kellene sütnöd, és akkor lehet, hogy kitapasztalod mindezeket, amit fent leírtam és még jobb, még tökéletesebb lesz. Akár változtatás nélkül is. Persze ez is csak egy lehetőség.

    Egyébként most készülök egy kicsit "fésülni" ezen a recepten, nem tudom, hogy jót teszek-e vele. Addig nem tudok tanácsot adni. Kevesebb tejjel fogom készíteni, a folyadék/tej egy részét vízre cserélem, illetve kihagyom belőle a tojást.
    Ha megsütöm, úgyis beszámolok róla!

    Most írok egy kovászos kenyér és kifli posztot, szerintem holnapra készen lesz, majd olvasd el!:)) Kimerítő lesz!

    Egyet minden bizonnyal megtapasztaltam a kelt tésztákkal kapcsolatban, ezt veheted "készpénznek": a gyakorlat teszi a mestert! Sütni, sütni, sütni és egyre jobban megy!
    (Például, minden háztartásban mások a hőviszonyok, a páratartalom, stb. tehát neked a saját közegedben kell megtalálnod a tökéleteset! :)

    Nagyon örülök, hogy rám találtál, úgy érzem sütögetünk mi még együtt! :)))

    VálaszTörlés
  10. Szia Alexa ! Köszönöm szépen. Ági

    VálaszTörlés
  11. Kedves Alexa! Megsütöttem és nagyon finom ,tényleg ropogós lett. Kicsit lazán vettem az útmutatásod,és sótlan lett. De legközelebb beleteszem az előírt mennyiséget.
    Nagyon köszönöm ...
    Olinka

    VálaszTörlés
  12. (Elnézést kérek, amiért mellékes dologról teszek megjegyzést, amit bizonyosan szinte mindenki tud, de mégis... Az "egyenes kifli" neve stangli)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Én örülök neki!

      Nem tudom miért nem stangliztam le ezt az egyenes kiflit. Valószínűleg azért, mert a hármas sorozat címeinek összhangba helyezése elvonta a figyelmemet! :) :)

      Boldog karácsonyt, és köszönöm, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
  13. Megsütöttem, nagyon finom lett. Ebből a tésztából készítettem ma bagettet 4 db lett belőle. A család kedvence.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Alex! Tudod azt kell mondanom, hogy nem szeretlek :) megsütöttem a kifliket, olyan mértékben az életemre törtél, hogy már 3- at langyosan be is faltam megkenve teavajjal. Sajnos nem vagyok az a karcsú típus és neked hála már nem is leszek. Na de félre a tréfával. Imádom a friss kiflit és hát ezek fantasztikusak lettek, igazán köszönöm a receptet.Teljes mértékben követtem az utasításaidat. Olyat kérdeznék, hogy ha este bedagasztok és a megformázott kifliket hűtőbe teszem, másnap hogyan tovább velük?
    Egyébként életem célja, hogy a receptjeidet életre keltsem a konyhámban :D Még egyszer nagyon hálás vagyok :) További szép napot kívánok Nógel Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat bocsánat bocsánat a megszólításért Alexa!!!

      Törlés
    2. Sziasztok!

      Mit jelent az, hogy "megfújtam alaposan hideg vízzel" ?

      Törlés
  15. Sziasztok!

    Engem is ez érdekelne. Ezt szerettem volna megkérdezni, mit jelent az, hogy megfújtam alaposan hideg vízzel? Hogy csinálod ezt? Vagy valaki, aki már ezt elkészítette?
    Üdv: Ági

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm a receptet Alexa! Már sokkal próbálkoztam, de egyiket sem találtam tökéletesnek, mert a kis unokám miatt a tejet és a tojást el kell hagynom. Ez a recept viszont növényi tejjel és tojás nélkül is ISTENI! :-) Másnap is ugyanolyan finom. Sőt, az egyik cipót le is fagyasztottam. Abból is ugyanolyan fincsi kiflik lettek.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon guszta az enyém nem sokára megy a sütőbe.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails