Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. július 11., szerda

Csirke fajitas házilag – az egyik legfinomabb Tex-Mex!







Aki még nem kóstolta ezt az ínycsiklandó fogást, az most szaladjon el a henteshez és a zöldségeshez vagy a piacra és vásároljon be hozzá!

Számtalan fajitas recept olvasható az oldalon, de én mindig törekszem az egyszerűsítésre és tökéletesítésre, így mindig kicsit másképpen készítem.
A legfőbb törekvésem az, hogy a kedvenc nemzetközi ételeink elkészítéséhez se körítsek nagyobb felhajtást, mintha egy hagyományos, magyar fogást „dobnék össze csípőből”.

Egészen hétköznapi fogás ez nálunk, de most a férjemet leptem meg vele a névnapján. A jeles napon ugyanis éppen kirándultunk, így néhány nap múlva ez egy meglepetés vacsora volt, hogy természetesen nem feledkeztünk meg az ünneplésről.

Ki lehet terjeszteni a töltelékek számát, ahogyan korábban is gyakran tettem, de rájöttünk, hogy ez esetben jó előre rá kell készülni a bevásárlással, ami csökkenti az étel előfordulásának számát a családi menüsorban.
Most egészen egyszerűre vettem a figurát, a pácolt csirkemellen kívül egy egyszerű paradicsomos salsát készítettem, enyhén fokhagymás ízesítéssel tejfölt kevertem, valamint cheddar sajtot reszeltem és salátát szeleteltem a töltelék lehetőségekhez.

Hozzávalók 6 adaghoz:


A sült csirkemellhez és páchoz:

1 kg – 4 nagyobbacska fél csirkemell
4-5 evőkanál olíva vagy napraforgóolaj
½ citrom vagy lime leve
só, olívaolaj a sütéshez

A csirkemellekről leválasztottam a kis lebenyt és a vastagabbik részénél félbevágva lemetszettem a különbséget. Így egy-egy csirkemell steaket kaptam, de a leeső részeket is bepácoltam.
A fűszerkeverékből az olajjal és a citromlével pácot készítettem. Szilikon ecsettel átkentem vele a húsokat és 2 órán át pácoltam hűtőben.
Sütés előtt röviddel kivettem a hűtőből, hogy kicsit átmelegedjen szobahőmérsékleten, csak sütés előtt közvetlenül sóztam.
Vastagaljú serpenyőt felforrósítottam és úgy két evőkanál olívaolajon kisütöttem először a steakeket. Egyik oldalán addig sütöttem, amíg ¾ részt kivilágosodott, majd átfordítottam és még úgy 2 percig magas lángon sütöttem. Elzártam a hőt, lefedtem és 2-3 percig hagytam a csirkemelleket párolódni a fedő alatt. Deszkára átemeltem őket, fóliával nem szorosan lefedtem és pár percig pihentettem szeletelés előtt. Addig a leeső csirkemell darabokat is kisütöttem, ezeket úgy, mint egy frissensültet.
A nagy csirkemell darabok így fantasztikusan szaftosak maradnak, mégis alaposan megpirulnak, ez fontos, hiszen ez a fajitas lényege!





Egy kis adag salsához:

6 db szilva koktélparadicsom 6-6 cikkre, majd kettőbe vágva
1 apró fej lilahagyma vékonyra szeletelve
½ habanero chili mag nélkül apróra vágva
pár csepp olívaolaj és citromlé

Akinek van friss koriander levele, az feltétlenül aprítson egy keveset hozzá!

Az összevágott paradicsomot, hagymát és chilit rétegesen salátás tálba rakosgattam és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal és citromlével.




A pirított zöldségekhez:


3 nagyobb lilahagyma vékonyabb cikkekre vágva.
3  kápia paprika vagy kaliforniai paprika (lehet színében vegyesen is) sréhen csíkokra vágva

Mielőtt a húst kisütöttem a vastagaljú serpenyőt alaposan felhevítettem, csorgattam bele egy nagyon kevés olívaolajat és magas lángon, időnként megrázogatva a serpenyőt vagy megkeverve megpirítottam a zöldségeket. Fontos a magas hő, hogy roppanósra piruljanak, ne pedig párolódjanak a zöldségek!
Meleg sütőben melegen tartottam, amíg a csirkemelleket kisütöttem.





A fokhagymás tejfölhöz:

3 dl tejföl
1 gerezd reszelt fokhagyma
csipet só

Egyszerűen elkevertem a sót és a fokhagymát a tejföllel és előre behűtöttem.

Továbbá:

20 dkg vörös cheddar sajt durvára lereszelve

1 kisebb fej jégsaláta csíkokra vágva






6 nagy tortilla lepény/búza lepénykenyérhez

A (tortilla)lepényen is változtattam minimális mértékben, melyet nem terveztem be előre, de gyakran a még jobb végeredményt a véletlen hozza, ez is így történt ez esetben:

Egyszerű búza lepénykenyér 2. - pita, tortilla vagy kenyér helyett





A fajitas hozzávalóit szépen kitálaltam és mindenki ízlése szerint töltötte meg a lepényeket. 









Én most is tartottam a szelektív étrendet, bár vonzó volt a lepényem, mégsem éreztem híját, lepény nélkül is tökéletes volt a fajitas vacsorám.
 Így lehet többféle ízlés és szempont szerint is takarékos idő és energiaráfordítással megetetni az egész családot! 






A családi névnap nagyszerűen sikerült, igaz a tortát nem én sütöttem, de az is nagyon finom volt!



3 megjegyzés:

  1. Ez fantasztikusan finom lehet. Felvettem a kipróbálandók listájába. "Apá"-t Istenke éltesse!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ünnepelt nevében! Tessék vinni a receptet, de csak akkor, ha nem bánod majd kéthetente elkészíteni! :))))

      Törlés
  2. Köszönöm a receptet, óriási kedvenc, a párom azt mondta, olyan, mintha étteremben enne :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails