Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 25., péntek

Csontos karajsteak és bébi zöldségek – sous vide






Most, hogy nyakig vagyok a sous vide mini sorozatom szerkesztésében, az első, ami eszembe jut az eljárásról, hogy zseniális segítség azoknak, akik minden nap főznek.

Irtó jó móka már maga az előkészítés, a kisfiam is becsatlakozott, én fűszereztem, ő pedig bőszen vákuum csomagolta a finomságokat. Sóztam, borsoztam, vágtam a megfelelő mennyiségű friss fűszernövényt, az egyik csomagba olívaolaj, a másikba vajdarabkák kerültek a húsok és a zöldségek mellé. Sokféle ételt elő lehet egyszerre készíteni és vannak, melyek egy hőfokon készülnek, így ki lehet maximálisan használni a Sous Vide Supreme gép teljes kapacitását. A saját időnkkel pedig spórolhatunk.

Amit az előkészítés után nem szeretnénk azonnal feltálalni, azt jeges vízben gyorsan lehűtjük, mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Amit azonnal fel kívánunk tálalni, azt előkészítjük a tálalásra és már kongathatunk is az ebédhez, vagy vacsorához.

Sous vide sorozatom előszava itt olvasható:



Jelen esetben két főétkezéshez készítettem elő egyszerre a húsokat és a zöldségeket. Mármint a kétféle húst egyszerre és háromféle zöldséget egy másik hőfokon.

Hozzávalók 4 adag karajsteakhez:

4 db, egyenként 20-25 dkg-os csontos karaj szelet
frissen őrölt Maldon só
frissen őrölt zöld bors
adagonként ¼  ágacska rozmaring
adagonként 1 teáskanál olívaolaj
                                    
A sous vide zöldségekhez:

20 dkg cukorborsó
20 dkg bébi kukorica
20 dkg ceruzabab
frissen őrölt Maldon só
frissen őrölt zöld bors
4 dkg vaj


A karaj szeleteket sóztam, borsoztam és egy-egy teáskanál olívaolajjal és negyed ágacska rozmaringgal, kettesével vákuum csomagoltam. 

64 C fokra állítottam a gépet és 2 órán át hagytam készülni a karajt.

A zöldségeket is fűszereztem, vajat tettem mellé és vákuum csomagoltam.

84 C fokon 1 órán át hagytam készülni.







Amikor lejárt az idő, a csomagolásból kiemeltem a kész karaj szeleteket, levettem róla a fűszernövényt és leitattam. Felforrósított, vastag aljú serpenyőben oldalanként 1-1 perc alatt megpirítottam olívaolajon.

A zöldségeket vajas szaftjukkal együtt, minden nemű továbbkészítés nélkül tálaltam.

A kisfiamnak francia krumplipüré dukált mellé, ezeket a zöldségfajtákat annyira nem preferálja. Hiszem, hogy idővel rájön, hogy a különleges ízek legalább olyan vonzóak, mint a hagyományosak, de erőltetni soha, semmire nem fogom.

Ez a karajsteak mindent vitt. Megmaradt a hús sajátos textúrája, mégis puha és szaftos, valamint fejedelmien ízletes volt. A sous vide eljárás valóban sokszorozza az ízeket, vagyis inkább sokkal kevesebbet enged el, mint bármilyen más főzési eljárás során elvész.

A zöldségek egyben voltak puhák és roppanósak. A fűszerezés és a vaj pedig csodás ízt és mázat adott nekik.


Hétköznap ebédre tálaltam fel az ételt, de mondhatom, hogy ünnepnapot varázsolt belőle. A képek, önmagukért beszélnek. 





1 megjegyzés:

  1. Nagyon zavar, hogy ahol csak lehet, mindig angol szavakat használnak Magyarországon az emberek - miért nem lehet steak helyett magyar szót találni, mint például a 'szelet'?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails