Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 27., vasárnap

Pirított tökmagos gyökérkenyér természetes kovásszal - élesztőmentesen






Nagyon szeretjük a gyökérkenyeret, az elmúlt években számtalan variációt mutattam be. Leggyakrabban természetes kovásszal készítem, mert sokkal finomabb, mint az élesztős kenyér. Mióta természetes kovásszal az élesztős kenyérnél levegősebbet, bársonyosabbat tudok sütni, azóta csak a péksüteményekhez korlátozom az élesztőt.

Jelen esetben nem csak tökmagos szórást alkalmaztam, hanem a hajtogatásnál is megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.

 Onnan jött, az ötlet, hogy a múltkor leveles pogácsát sütöttem, amit tökmaggal szórtam meg. A férjem teljesen odavolt érte. Nem is tudtam, hogy ennyire szereti a pirított tökmagot, de most, hogy megtudtam, gondoltam meglepem most ezzel a tökmagos gyökérkenyérrel.

Nagyon ízlett neki, még langyosan, pucéran, azaz minden feltét vagy kence nélkül begyűrt belőle néhány szelettel. A jó kenyér magában is igazi élvezet. 







Hozzávalók 2 db egyenként félkilós gyökérkenyérhez:

50 dkg kenyérliszt BL 80
1,2 dkg só
3,2 dl 22 C fokos víz

8 dkg tökmag

A tökmagot a szórásra szánt mennyiség kivételével száraz serpenyőben kicsit megpirítottam.

Feloldottam a kovászt a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam egy evőkanál olajjal, majd 10 perc múlva megdagasztottam.

További dagasztások:
20 perc múlva
30 perc múlva

Tehát, összesen háromszor dagasztottam meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után is 30 percig pihent.
Ekkor kétfelé vettem a tésztát és meghajtogattam.

További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
1 óra múlva

Az utolsó két hajtogatásnál megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
Tehát összesen négyszer hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta. 
Ekkor megformáztam. Hosszúkás rúdcipó formára, melyet ahányszor csak tudtam, megtekertem. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagolva pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.

A fedeles tepsit betettem a sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 280 C fokra.
Amikor felmelegedett a tepsi ügyesen belehelyeztem a két gyökérkenyeret és alaposan befújtam hideg vízzel, majd megszórtam pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is befújtam hideg vízzel. A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem. 

Csökkentettem a hőt 260 C fokra és 30 percig lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további 15 percig sütöttem. 



Deszkára tettem és megfújtam hideg vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!


Deszkán hagytam hűlni, majd egy óra múlva megszegtem. Ahogyan említettem, a férjem volt az első jelentkező és elégedetten ropogtatta a friss, tökmagos gyökérkenyeret. 


3 megjegyzés:

  1. Ezt nem hiszem el....Ma ugyanezt sütöttem én is!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Alexa! Szerinted 1-2 órás autolízissel le lehetne rövidíteni a dagasztást 2x5 percre?
    Szuperek a receptjeid, a péksütik és minden más is. Sorra főzöm meg őket a család nagy örömére:).
    Üdv: Mariann

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails