Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 29., kedd

Lágy tojás pohárban, parmezánmorzsával –sous vide




Imádom a lágy tojást pohárban. Gyermekkoromban gyakran volt hétvégén reggelire, hogy édesanyám lágy tojást készített és poharakban tálalta fel nekünk. Úgyhogy nem saját ötlet.

Van is pár nagyszerű tojásreggeli pohárban szervírozva a recepttárban. A kedvencem:

Egy pohár késői reggeli




Jelen lágy tojás különlegessége, hogy sous vide eljárással készült. Igaz, 3 perc helyett 45 percig, de ez nem hátrányára, hanem javára vált. Tényleg nagyon különleges a végeredmény, a sous vide eljárás mondhatni fordítottan hat a tojásra, mintha főzzük.

A főzés folyamán a fehérje szilárdul meg hamarabb, míg a sous vide eljárással a fehérje nagyon kellemesen rezgős marad, a sárgája pedig, hogy Lorien konyhai partizán kollégámat említsem, olyan krémes, mint a vajkaramella.

Amikor elkészült, felütöttem egy kis helyen a tojás héját, azt hittem, hogy túl híg lesz, de nem. Szépen egyben maradt, amikor nagyobb kanálra buggyant a héjából.
Az íze is nagyon kellemes, én ízletesebbnek éreztem a normál eljárással főzött lágy tojásnál.
64,5 C fokon 45 percig készült a tojás (elméletileg 63,5 a jó hőfok, de nekem a 64,5 jött be). Egyszerűen héjastól a vízfürdőbe tettem, amikor letelt az idő pedig kiemeltem.

Ami még nagyszerű az eljárásban, hogy a kész tojások később, a vízfürdőbe visszatéve nem készülnek túl, mindössze így felmelegíthetőek.

Amikor a Kisfiam Benedek tojása elkészült, egyszerűen felmelegítettem a maradék tojásokat és magamnak készítettem el pohárban a lágy tojást, egy kis parmezán reszelékkel és összevágott snidlinggel szórtam meg.
Friss, igazi tanyasi tojást tartok itthon, úgyhogy első osztályú volt a reggeli.

Érdemes beleolvasni:

Sous vide – intelligens konyhai megoldások







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails