Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 23., csütörtök

Királynői szendvicsek füstölt libamellel, hideg kacsamájjal
Még közel sincsen vége a sorozatnak, az elején említettem, hogy alaposan belehúzok a szendvicskészítésbe!
Ez a szendvicssorozat még akkor készült, amikor a hideg kacsamáj rendelkezésemre állt, amit a múltkoriban sütöttem. A vargányás, szilvás, kalács szendvicskompozíció mellett, semmiképpen nem hagytam volna ki a magyaros változatot, melyhez a finom sült kacsazsírt is felhasználtam. Egyféle szendvicset sohasem készítek, ezért füstölt libamellel színesítettem szó szerint a szendvicskínálatot.
Finom, friss kovászos kenyeret megkentem kacsazsírral, a füstölt libamell és hideg kacsamáj szeletek mellé, sok-sok friss zöldséget használtam:
Fodros salátát, datolya paradicsomot, piros, és zöld kápia paprikát, friss, uborkát és póréhagymát.
A díszítés mindig a kedvencem, amikor nem pusztán az ízeket, hanem a színeket is elrendezhetem, hogy a látvány és az íz elválaszthatatlan egységet alkossanak.

Jó étágyat kívánok a szemnek, és csak bátorítani tudok mindenkit, mert egy tál pompás szendvics, versenyre kelhet vacsorára a legfinomabb sültekkel is!27 megjegyzés:

 1. Elszállt az előző kommentem...
  Nevamesz, ez gyönyörű!!! És biztosan nagyon finom is.
  Nyáron vagy ősszel kéne szendvicskészítő tábort tartanod, ahol lenne még egy kis kézművesség, képzőművészet és irodalom - testnek és léleknek a legfinomabbakat, plusz még rengeteg nevetés :D

  VálaszTörlés
 2. Szia Beus!
  Én mindenben benne vagyok, ami testnek, s léleknek egyaránt hasznos, főleg kombóban:-))

  Elutazott a férjem egy pár napra, addig kicsit levagyok terhelve, ezért tűntem ma fel oly ritkán.
  Korán is kell feküdnöm, mert reggel fél 8-ra viszem őket suliba....még belegondolni is hátborzongató:-))
  Egyébként, ugyan nem írtam mailt, de folyamatosan jár azon az eszem, amit írtál, nagyon tetszik, és vannak gondolataim.

  Most kicsit uncsi HTB szöveg következik, de holnap garázsvásár napközben a suliban, utána edzése lesz a kismanómnak, szombat reggel 7-re pedig vinnem kell, mert focibajnokság lesz:-)) hétvégén pedig jönnek a barátnőmék a kisfiával, mert végre haza jöttek Spanyolországból:-)).....kicsit úszok, ja, és reggel piac:-))
  Ha írsz, az nagyon jó lenne, de csak hébe-hóba leszek fent, csak azért tömlek ezzel a sok mindennel, hogy nincs semmi baj, és visszatérek:-))csak most kicsit időzavarban vagyok!
  De, ha hallok Felőled, az nagyon szupi, és nagyon örülök minden szónak:-))))))

  VálaszTörlés
 3. közben kezd eltűnni minden az oldalamról, a facebook csatlakozó, az utolsó kommentek, stb. remélem nem omlik össze, amit eddig összehoztam:-((((
  gondolom, nem csak engem érint!

  VálaszTörlés
 4. A szendvics kezd kimenni a divatból, sajnos. De ezt így este nézegetni, egy pohár víz mellett, ez ám az akaraterő-fejlesztő!

  VálaszTörlés
 5. Nevamesz, jó tudni, hogy jól vagy, tedd csak a dolgod, mi várunk Rád türelmesen. Addig a régi jegyzeteiddel múlatom az időt. Na és ugye, ahogy már talán írtam is, nekem is van némi dolgom:
  45 000 karakteres! :)))

  Saját levében: nagyon guszták a halacskák. A fejüket azért levágod, ugye?

  VálaszTörlés
 6. Bea, olyan tündér vagy:-)) elő fogok kerülni, Te pedig csak szaporítsd a karaktereket:-))

  Mi a baj a kis ropogós halacskák fejével? Mindenki a fejével és a szemével van megakadva saját levében oldalán, csak én nem vagyok ilyen finnyás?:-)))

  saját levében: nálunk és a vendégeim körében nem úgy tűnik, hogy nem divatos a szendvics. Szerintem olyan mint a bundáskenyér, "örökzöld", no nem a maradéka:-DDD

  Mondjuk szaporaságot és kreatívitást igényel, hogy pik-pak meglegyen, és változatos is, szép is legyen, de, hát erre van az ügyes háziszakácsnő:-)

  A crostini, a bruschetta napi ételek pl. Olaszországban, a kanapék pedig a legelegánsabb éttermekben és fogadásokon napjainkban is jelen vannak a világban. A Subway vagy a bagel is elég népszerű Európában és a tengeren túlon is, és még sorolhatnám.

  Inkább nem szívesen bajlódnak vele itt Magyarországon, így itt, valóban kevésbé ötletes és színes szendvicseket látni, tapasztalni, akár a háztartásokban, akár a kávézókban.

  Éppen ezért indítottam a sorozatot:-)))

  Beus: megyek aludni, de holnap beszélünk:-))

  VálaszTörlés
 7. A fejecskéket hammm, bekapom! Azt se mondják nyekk.
  Emlékszem, amikor gyerekoromban bejöttek a műanyag tűzőkék, amikkel szendvics falatkákat lehetett csinálni.

  VálaszTörlés
 8. Saját levében: A fejeket mellőzném...
  Gyerekkoromban még én is mentem pecázni a patakpartunkra. Főleg naphalakat fogtunk. A pecaszenvedély mára alább hagyott :)
  Műanyag tűzőkékkel csak ünnepnap díszíthettünk.

  VálaszTörlés
 9. Bea, saját levében:
  imádom ezeket a retro tűzőkéket.
  Nem mindegyik színt használom el, mert, lehet, hogy nem figyeltétek meg, de a szendvics kompozícióhoz választom a kardocska színét:-))
  Nem ám összevissza:-DD Egyféle szendvicset, mindig ugyanazzal a kardocskával tűzöm meg.

  Egyébként zseniális ez a szendvics tűzés, a formációk lehetőségét megsokszorozza!

  én sem finnyáskodom, úgy, ahogy van, hamm bekapom a halacskákat.

  saját levében: mekkora lakomát tudnánk mi ketten csapni ropogós minihalacskákból:-)))

  Bulgáriában rengeteget ettem, gyengébb idegzetűek forduljanak el, mert teljesen magában szeretem, max egy kis majonéz és citrom:-))

  VálaszTörlés
 10. Nevamesz, még jó, hogy magában szeretted és nem egy vallomást olvastunk, hogy "magába szerettem" :DDD
  Biztosan finom. A nagyobb halak farkát szeretem csócsálni :) Az olyan jó ízes-ropogós.

  VálaszTörlés
 11. Nem vagyok mesterszakács

  Nagyon szepek! Amugy milyen halacskakrol beszeltek?

  Ja, meg a sutotokhoz. En vegyes koretbe is szoktam tenni: hagyma, cukkini, krumpli, kaliforniai paprika es sutotok kockak. A krumpli lasabban puhul, ezert azt adom eloszor a hagymahoz, es amikor mar majdnem puha, mehet bele a tobbi. Nagyon illik hozza a romai komeny es a koriander. Finom, lelket edesito teli koret :o)

  VálaszTörlés
 12. Jukka:
  Saját levében sütött nem régen ropogós apró halacskákat, most nem jut eszembe a becsületes neve a fajtának, de gyerekkoromban, bulgáriában rengeteget ettem ilyet. Most is nagyon divatos a mediterrán országokban. Sok étlepon szerepel.

  Viszont, több kommentben kifogásolták nála a halfejecskék nyakontartását, ami szerintem teljesen normális, én fej nélküli halacskákat szerintem nem is láttam még kisütve:-)

  Szóval erről diskuráltunk még egy hangyányit:-))

  Nekem is van még egy darabka sütőtököm, pont arra gondoltam, amit írtál, hogy vegyes zöldség körethez fogom felhasználni.
  Viszont én önmagában nem lelkesedem az ízéért, úgyhogy jól ki kell találnom, hogy mivel fűszerezem, kombinálom.

  Köszönöm az ötleteket, beszámolok a végeredményről!

  Tényleg! Mi lett a kínai kel sorsa?

  VálaszTörlés
 13. Attilajukkaja: "Amugy milyen halacskakrol beszeltek?": http://sajatleveben.blogspot.com/2010/09/fish-ami-chips.html
  Nevamesza: sl-nek sajnos igaza van, kezd(dett!) kimenni a divatból a szendvics KÉSZÍTÉS (lustaság, tohonyaság, nemérekrádógomvan!, fantáziátlanság...), de a szendvicses tálak platóján lévő szendvics-finomságok a felkínálások alkalmával rendre idő előtt megfogyatkoznak. Nem csupán a vendégek mardosó éhsége üresíti a tálcákat, hanem "készítmények" rávalóinak szemmel látható gazdagsága keltette kíváncsiság (vajon milyen lehet az íze?!), majd kóstolva az elsőt -megelégedetten hümmögünk!- már jár a szemünk, melyik lesz a második, harmadik, x-dik!...
  Szóval, "szeressük" mi a szendvics- csinálmányokat, csak ne nekünk kelljen baszkurálni vele! (má' bocsánat!...) :D
  Nevamesza! Talán a magyarországi szendvics-reneszánsz "élesztője" vagy?...
  (Vajon ez a kommentem is elszáll?)

  VálaszTörlés
 14. spájzcetli:
  tudod, én azt nem értem, hogy pl. Debrecenben egy pár éve nyitottak egy Szendvicsvarázs nevű:-)) szendvicsbárt.
  A belvárosi üzletekbe hoztak be kóstolót ingyen(!). Én azonnal rákattantam, volt, hogy 30 szendvicset hoztam haza, amikor nagyon sokáig dolgoztam és így nagyszerűen megoldottam a vacsit.
  Rengeteg féle szép és finom szendvics volt náluk. Egy fél év múlva egyre szegényesebbek lettek a szendvicsek, és a kínálat is. Majd bezártak.
  Egy roppant gyenge menüs kifőzde lett belőle, csiríz borsófőzelék, gyanús rántotthússal módra.
  Közben Subway is nyílt nálunk, 990-ért egy nyúlfarknyi, amúgy jóízű szendvics kínálattal.
  Mit zabálunk mi a multi kajákban annyira?
  Nekem pld. a vas(!) gyomrom megfájdul a Mekis szendvicstől, és nem túlzom. Ez komoly.

  Arról már tényleg nem is beszélve, hogy a házi szendvics, az többnyire vajas kenyér, sonka zöldpaprika, esetleg egy kis reszelt sajt, vagy karika főtt tojás.
  Amúgy én az ilyen retro szendvicseket is bírom, a régi házibulikra emlékeztet:-))))

  Csak egy pozitív info: napokig a leglátogatottabb/legtöbbet letöltött oldalam, a padlizsánkrémes, körözöttes crostini-s bejegyzésem volt:-)))

  VálaszTörlés
 15. Nevamesza: „Nekem pld. a vas(!) gyomrom megfájdul a Mekis szendvicstől, és nem túlzom. Ez komoly.”
  Most jövök egy Esterházy idézettel: „Olyan országban nőttem fel, ahol nem működik semmi (olykor még a nem működés sem működik, ez pl. az NDK-ban nem így volt, ott ha valami nem működött, az precízen nem működött, arra lehetett számítani, mérget lehetett rá venni), szóval talán hálásabbnak kellene mutatkoznom, a McDonald's maga a tiszta működés, mégis úgy szeretném ezt az árnyékvilágot elhagyni, hogy egyetlenegyszer sem ettem lett légyen ott. Ez az élettervem, és ez a kurucos haspók-non-coronat legyen az én hozzájárulásom az európai kultúrához.”
  Nem mintha Mesterhez hasonlítanám magam, de én sem jártam a „mekdó”-ban, még kalandvágyból sem. :) – Ja, és ez komoly…

  "napokig a leglátogatottabb/legtöbbet letöltött oldalam, a padlizsánkrémes, körözöttes crostini-s bejegyzésem volt:-)))" Tudom, korábban szerettem is volna említeni, de aztán... :(

  VálaszTörlés
 16. spájzcetli:
  én megemelem a kalapomat az előtt, aki nem teszi be a lábát a Mekibe!
  Én többször is kihangsúlyoztam már, hogy nem vagyok alapból elutasító típus. Tudod, én őszinte vagyok, a gyerekeknek sem tiltom, inkább elég sokat teszem azért, hogy ne tiltanom kelljen:-)))
  Kevés TV, kevés Hipermarket, kevés Meki, én itt tartok, lenyűgöz, ha valaki annyira következetes mint Te és Esterházy, és nagyra tartom!
  Viszont tudod, én legalább őszinte vagyok, sok-sok gasztrocelebbel ellentétben, aki bort iszik és vizet prédikál.....

  VálaszTörlés
 17. Nevamesza: mi sem tiltottuk a gyerekeket a McD-tól, csak más alternatívát is felkínáltunk a számukra...
  Magamat sem tartóztatom meg, csak egyszerűen nincs kedvem hozzá, nem az én világom, inkább egy kis török "önkiszolgáló étterem" a Kiskörúton, -mint a múlt hétfőn is...

  VálaszTörlés
 18. spájzcetli:
  egyszer 15 napig voltam a Dominikai Köztársaságban szakmai úton. Azért volt ily hosszú, mert csak így ment a charter Budapestről.
  Voltunk páran, akik az ízeket szeretjük, nem a fejünket tömni.
  Minden szállodában, ahol laktunk, all inkluzív ellátás volt.
  Egy hét után ledobtuk a biztosítékot. Ez annyira nagyképűen hangzik, de nem Neked, mert Te érted, hogy miről beszélek.
  Kimentünk a full extrás hotelből vacsora helyett a full pusztulat pálmalevél tetős bódé éttermbe, és olyan seafood kaját ettünk, hogy el sem akartunk jönni. Csak erre az egy gasztroélményre emlékszem pontosan és határozottan az út alatt.
  Ez ilyen.
  Mások azért járnak oda vissza évről évre nyaralni, mert "fullos az ellátás".

  Én értelek, és megértelek.
  Talán engem többet kísértett a globalizáció mint Téged. Ez nem mentség, csak megállapítás:-))

  VálaszTörlés
 19. Nevamesza: "Kimentünk a full extrás hotelből vacsora helyett a full pusztulat pálmalevél tetős bódé éttermbe, és olyan seafood kaját ettünk, hogy el sem akartunk jönni."
  ...ha elsőkézből élményem volna az írígységről, valaha is éreztem volna - akkor most biztos halálra gyötörne! ... :))
  ... Szép álmokat! (reggel fél ötkor kelek...)

  VálaszTörlés
 20. Full pusztulatban gondolom full halacskák voltak, nem fejetlenek! (Csak gondoltam lezárom ezt a szép komment-ívet, amúgy keretes szerkezetben)

  VálaszTörlés
 21. Nem vagyok mesterszacs

  %43***9!!!8((99_+
  Most karomkodtam egy picit, mert nagyon szerettem volna irni nektek,...de nem ment.

  Szoval a vegyes zoldeseg koretet ez a fajta sutotok nem igazan edesiti meg. Nem kell tole felni. A javallott fuszernoveny melle egyertelmuen a ROZMARING.
  Az edes izzel en nagyon ovatosan banok, de a karamelizalt sutotok izet igazabol egy kis sotet barnacukorral erhetjuk el. Mas modja is van,...de arra nekem nincs idom :o)

  VálaszTörlés
 22. Nem vagyok mesterszakács

  Meg nem volt idom ranezni a megadott halacskas oldalra (de megteszem!!), viszont en is fejjel eszem az apro szardellat. Tavol-Keletrol szoktam hozni olyan sos borkorcsolyat, amiben mogyorok, zoldsegek es apro szaritott halacskak is szerpelnek. Fiiiiinom :o)

  Hogy mi lett a kinai kellel?
  Hallgatttam rad. Koret lett belole.
  Melos dolog ez a rakott kel,...de nem baj. A toltelek alapja a gomba volt, hagyman dinsztelve. Mit adtam hozza? Pl. huslevesben aztatott zabpehyhet. Morzsa helyett. Szamomra a morzsa egy izetlen valami, mig a zabpehelynek IZE van!
  Utana adtam hozza lecsopogtetett paradicsomot, friss petrezselymat, tojast, reszelt fustolt sajtot. A tunemeny tetejere pedig sajtos tejfolt tettem.

  Nem egy nagy durranas,...de finom lett. Melle mirelit sajtflatkakat sutottem :o)

  Igen,....azt mondtam, hogy M I R E L I T. Kovezzetek meg erte :o)))
  Mindjart be is linkelek valamit,....csak nem merem direktben tenni, mert akkor altalaban elszall a kommentem.

  VálaszTörlés
 23. Mwgkovezes:

  http://www.youtube.com/watch?v=MIaORknS1D

  VálaszTörlés
 24. Nem vagyok mesterszacs, Spajzcetli

  "engem többet kísértett a globalizáció mint Téged"

  Ez egy erdekes polemia alapja lehet. En engedek is a kisertesnek es nem is. De ha evente egyszer naluk eszem valamit, nem gondolok azonnal harakirire.
  Orulok, hogy ez az etkezesi lehetoseg is megtalalhato nalunk. A gond inkabb az, hogy miert szunt meg az a regi magyar kezdemeneyezes, amit Paprikagrillnek (?) vagy minek is neveztek?
  Elnezest, mar nem emleksem, csak valami paprika is volt a neveben? Talan.
  Gyors etkezdekre nyilvan igeny van. A mi hibank, hogy mindannyian csak sirankozunk a probleman, es ezalatt gombamod nonek a gyros-os es hamburgeres standok mindenhol. A Lacikonyhak hol vannak?

  VálaszTörlés
 25. Bocsanat. Az elozo beirasaimban nyilvan a Meki es hasonlo sikeres gyorskonyhakra gondoltam.

  VálaszTörlés
 26. saját levében: köszönöm, a nagyszerű lezárást!:-))) spájzcetli aludni, én pedig értettem a szóból:-))) és elmentem angol reggelit "készíteni", hogy már korán reggel feltálalhassam:-D

  Jukka beerősítte, hogy igenis ne veszítsék el a fejüket a halacskák, ha már úgyis ropogósra sülnek:-)))

  VálaszTörlés
 27. Jukka:

  Ma kicsit lemaradtam, mert az egyetlen, nagyon igazi barátnőm két hónap után hazatért, és egész nap együtt voltunk:-)))) 30 éve vagyunk a LEGJOBB BARÁTNŐK! Ez nők esetében elég jól hangzik, ugye?.-)))

  Szóval, a sütőtök és a rozmaring az a legjobb társítás, ezt aláírom, és vallom, úgyhogy mostmár nem csak a kínai kel, hanem a sütőtök tekintetében is egy srófra járunk!!!

  NEM tudom, hogy miért szállnak el a kommentek, de utána járok, mert nagyon bosszant:-(((

  Egyetértek azzal, hogy csakis mi tehetünk arról, hogy nincs gyors magyarkonyha, ezzel szemben dívik a gyros konyha:-)) meg amerikai, meg kínai, meg mindenféle, csak magyar nincs, ebben a műfajban.

  A Mekire és a mirelitre nincs mentség, hidd el.

  Már a félkész mirelitre értem, mert télen, röhejes, ha valaki azt mondja, hogy minden nap friss zöldségből főz. Vagy pénzt kap érte, hogy ezt mondja:-)))

  Szépíthetjük az indokainkat, és meg is érthetjük az egymásét, de nincs mentség. A megkövezést állni kell, de túl lehet élni:-))))))

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails