Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 26., szombat

Csirke fajita egyszerűen – a kedvenc Tex-Mex kevés macerával




Tagadhatatlanul kedvenc étel. Elárulom, hogy hetente, kéthetente kerül az asztalra.

Amikor évekkel ezelőtt rákattantunk a csirke fajita-ra nem kis rákészülést igényelt a részemről, hiszen sült babkrémet, guacamolét, salsát és mindenfélét készítettem hozzá, azt hittem e nélkül a bonyolult körítés nélkül nem fajita a fajita.

Egyre gyakrabban követelte a család a fajita ebédet és vacsorát, így az évek során letisztult az egyszerű változata, amit hétköznapokon készítek. Cheddar sajt és jégsaláta mindig van itthon, görög joghurt is, éppen azért, hogyha a család hirtelen fajita vagy tandoori ételért kiált, csak pácoljam a húst és dagasszam a lepényt.
 

Egyszerű búza lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett


Egyszerű búza lepénykenyér 2. - pita, tortilla vagy kenyér helyett


NAAN kenyér – indiai lepénykenyér házilag


A házi lepény a best of, de sürgős esetekre nyugodtan lehet otthon elősütött lepényt tartani, inkább, minthogy kihagyja bárki ezt a különösen ízletes ételt, pusztán azért mert nem házi pékmester.

Az étel lelke a fajita fűszerkeverék, amit mondjunk egy hónapra előre, nagy adagban is bekeverhetünk, de ha van otthon mindenféle fűszerünk, akkor nagyjából 5 perc frissen keverni.


A legjobb minőségű készen kapható fajita fűszerkeverék a Green Cusine fűszerkeveréke, mely adalékmentes. Nekem a saját keverékem egy ponttal jobban ízlik, de, ha hozzájutok (Culinaris), akkor tartok itthon vésztartalékként.



Ami nélkül elképzelhetetlen nálunk a fajita ebéd vagy vacsora a fűszeres csirkemellen, búzalepényen kívül a cheddar sajt, a jégsaláta, a fokhagymás öntet és pirított édes hagyma- piros húsú paprika.

A fokhagymás öntet nagyon sokoldalú, ezt készítem mártogatósnak is sült krumplihoz, vagy fűszeres sült hús mellé „tűzoltónak”, vagy saláta öntetnek, de még a tandoori csirke mellé, és a fajita-hoz is.


A görög joghurtot (vagy házi tejfölt) átnyomott fokhagymával, frissen őrölt Maldon sóval ízesítem és vagy egy evőkanál olívaolajjal, vagy tálalás előtt egy evőkanál olvasztott vajjal elkeverek. Ettől bársonyos és krémes lesz. 



A piros kápia paprikát vagy kaliforniai paprikát és az édes olasz hagymát cikkekre vagy csíkokra vágom és kevés olívaolajon forró serpenyőben roppanósra pirítom.


A zöldséget melegen tartom, majd a serpenyőben kisütöm a pácolt csirkemell csíkokat és már tálalom is a fajita ebédet vagy vacsorát. Ugye milyen egyszerű?




4 adaghoz 60 dkg csirkemellet pácolok 1,5 evőkanál fajita fűszerkeverékkel, melyet elkeverek 3 evőkanál olívaolajjal és fél lime vagy negyed citrom levével. Sütés előtt sózom és kevés olívaolajon, addig nem piszkálva a húst, míg majdnem ki nem fehéredik, megpirítom. Lényeges, hogy piruljon a hús, ne párolódjon.
Szaftjával együtt előmelegített tálba szedem és azonnal tálalom.


Ez a legegyszerűbb, hétköznapi változata nálunk a csirke fajita-nak, és mondhatom igazi sikertörténet. Szinte már családtag nálunk.



1 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak a dolgaid amiket csinalsz, de felhivnam a figyelmedet egy fontos dologra. Sutoporban aluminium van, az segit"az emelkedesben" a tesztanak. Nelkule is van sutopor, tehat celszeru olyat vasarolni, mert az aluminium egy idegmereg, pusztitja az agysejteket.Tovabbi jo sutest fozest, elvezettel kovetem!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails