Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 24., péntek

Farsangi fánk – habkönnyű, foszlós, szalagos





Hazudós vagyok, mert azt mondtam néhány napja, hogy idén nem sütök fánkot a farsangi időszakban. Megszántam a családot és sütöttem. Olyannyira elkapott a hév, hogy egy új receptet raktam össze. 
A Kisfiam nem győzte dicsérni, míg a fánkokat tömte a szájába egyiket a másik után. J

Éppen csak megkóstoltam, hiszen még egy pár napig szénhidrátmentes diétán vagyok, nos, valóban nagyszerűre sikeredett ez a fánk recept.

Hozzávalók 16 darabhoz:

42 dkg langyos, átszitált liszt + valamennyi a szóráshoz és a deszkára
2 dkg szobahőmérsékletű élesztő
2 dl langyos tej
3 tanyasi tojássárgája (ettől méz sárga a tészta)
5 dkg langyos, olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás porcukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor, bolti)
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál barackpálinka

1 evőkanál olaj a dagasztáshoz

Megtanultam, hogy a jó fánk tésztához minden hozzávalónak langyosnak, szobahőmérsékletűnek kell lennie, mert lényege, hogy ez a kissé ragacsos tészta megfelelően megkeljen. Ha jól megkel a tészta, akkor a fánk sütés közben úgy megnő, mint egy nyíló rózsa és ettől lesz habkönnyű.

A tejben egy teáskanál porcukorral megfuttattam az élesztőt. Összeállítottam a tésztát az összes hozzávalóból majd lapáttal felvakartam a dagasztó tálról a tésztát. Alá is liszteztem és meg is szórtam valamennyivel, nem kell túlzásba esni, de annyi szükséges, hogy 10 perc múlva rendesen meg tudjuk dagasztani, ne ragadjon. 10 perc múlva meglocsoltam egy kis olajjal és addig dagasztottam, amíg bársonyos, engedelmes, fényes tésztát kaptam. Valahogyan érzi azt az ember, amikor kezd gyakorlottá válni, hogy mikor elég a dagasztásból.


Lefedve, langyosra melegített sütőben 1 órán át kelesztettem. Szépen meg is kelt. Alaposan lisztezett deszkára borítottam, a tészta felszínét is megszórtam, olyan 2,5-3 cm magasra gyengéden kinyújtottam, majd 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam. 
Lisztezett deszkán hagytam kelni még 40 percen át ruhával letakarva, majd közepesen forró mogyoróolajban egyik oldalán kb. 1 percig fedő alatt, majd megfordítva kicsit kevesebb, mint 1 percig fedő nélkül sütöttem. Persze ez serpenyő és hőfokfüggő, úgyhogy egy lapáttal nyugodtan alá lehet nézni, hogy megfelelően megsüljön, de ne égjen meg. 





Papírtörlőre szedtem őket és még langyosan feltálaltam ebédre, desszert gyanánt, majd az ötórai tea méltó kísérőjévé is vált! J



3 megjegyzés:

  1. Uhhhh bámulatosan szép lett, szívesen beleharapnék :) Imádjuk a fánkot :)

    VálaszTörlés
  2. Többféle receptet is próbáltam és sosem lett az igazi. Ez viszont elsőre sikerült és nagyon finom és puha lett! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Ugyan nem mai a recept, de én most akadtam rá. Megsütöttem, és a LEGJOBB FÁNK recept címet nyerte el nálam, sütés után pár óra alatt mind elfogyott! Mostantól csak ezt sütöm. Valóban puha, könnyű, lágy, egyszerűen tökéletes. Ilyennek kell lennie egy finom fánknak, ezer köszönet érte!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails