Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 18., szombat

Lazac tepertő (crispy salmon belly)






Már karácsony előtt el kezdtem diétázni, de azért semmi rosszra nem kell gondolni. Én a diétás időszakokban is jókat eszem, csak gondosan megválogatom, hogy mit. Nagyon kevés szénhidrátot, sok fehérjét és zöldséget. Karcsúsító ajánlataimat itt gyűjtöm.

Előfordult már, hogy viccelődtek azon, hogy 15-20 dkg húst számolok egy étkezésre fejenként és nem főzök többet meg egyszerre. Leggyakrabban 30 dkg lisztből sütök pogácsát, és nem sütök naponta kenyeret. Hamburger zsemléből is csak egyet sütök fejenként, és még így is előfordul, hogy felszalad pár kiló.

El nem tudom képzelni, hogy azt a mérhetetlen mennyiségű süteményt, kenyeret, zsíros disznóságot, amit látok nap, mint nap folyamatosan a blogokon és a Facebookon, ki eszi meg. Vagy, ha megeszi, akkor nem hízik meg, vagy idővel nem betegszik meg tőle? Gondolok itt a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, magas koleszterinszintre. Szinte minden hizlaló receptemnél megjegyzem, hogy csak mértékkel!

Szóval, csöppet sem csüggedek, hogy diétázom, ugyanis ilyenkor a kedvenc ételeim másik felét készítem. J
Mostanában a lazac került terítékre, már egy ínycsiklandó, karcsúsító fogást be is mutattam belőle. Már friss lazacból, ugyanis a füstölt lazac még gyakrabban előfordul az étrendemben.

Ropogós lazac steak vajas-fokhagymás bébi spenóttal 15 perc alatt


Lazac saláta egy kicsit másképp - karcsúsítás élvezettel!


Karcsúsító lazac falatok – hétköznapra, ünnepnapra


Kapros-mascarponés lazacpástétommal töltött tojások


Karácsonyi menüajánlat lazacra - hidegen, melegen, levesben


Ha egy fél lazacot filézve, egyben megveszünk, akkor a javát illik formára igazítani, így a hasaalja rész fölöslegessé válik. Ez közel sem probléma, hiszen ebből olyan ínycsiklandó finomság készíthető, mint a lazac tepertő.
Jelzem, egy jó ponty vagy harcsa tepertőért súlyos kilométereket is képes vagyok utazni, sajnos csak kevés helyen készítik el jól. Tiszacsegén a Halászcsárdában és Tiszafüreden a hajó étteremben zseniálisan! Én is készítettem már hortobágyi irdalt pontyból zseniális haltepertőt:


A lazac tepertő esetében sincs szükség nagy hókuszpókuszra, csak jól kell elkészíteni. Utánanéztem alaposan és nekivágtam.
Most elhagytam a vajat, csak olívaolajat használtam. Csak annyit, hogy rendesen bevonja a serpenyőt. Közepesen felhevítettem.
Közvetlenül sütés előtt a lazac hasaalja csíkokat megforgattam kukoricalisztben. Bőrével lefelé a serpenyőbe tettem őket és addig sütöttem, amíg úgy láttam, hogy háromnegyed részt átsültek. Ekkor frissen őrölt sóval és borssal fűszereztem a húsos felét. Megfordítottam és még úgy 1 percig sütöttem, hogy kívül ropogósak legyenek, de belül rózsaszínek és szaftosak maradjanak a lazac hasaalja csíkok. A másik oldalát is fűszereztem.

Tányérra szedtem és apróra vágott csemegeuborkával és egy cikk citrommal tálaltam.

Igazi csemege! J




4 megjegyzés:

  1. Ezt nekem tetted fel ma :) pont ket ilyen darab lazac figyelt hütöben es bar a masik recepted neztem ki elsöre ez jobban elcsabitott.Mondhatom isteni finom volt gyakor vendeg lesz :)
    Köszönöm Andi

    VálaszTörlés
  2. Ehhh, erre vártam, ez csodálatos. Akárhányszor látom a képeket, mindig csorog a nyálam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor kötelező kipróbálnod, megkóstolnod! :) Örülök, hogy meghódított ... :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails