Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. szeptember 5., péntek

Kakaspörkölttel töltött palacsinta + 30 recept pörkölttel és sós palacsintával





Nem csak a csirkepörkölt, de a kakaspörkölt is megér egy misét. J
Amikor borjúpörkölt, vagy szárnyas pörkölt készül nálam, szinte kötelező másnap töltött palacsintát készíteni, úgyhogy mindig hajazok egy kis maradékra.

Az én fogalomvilágomban csak a borjúpörkölttel/borjúpaprikással töltött palacsinta hortobágyi palacsinta, hiszen én úgy tudom, hogy ez egy konkrét személy által kitalált és elnevezett konkrét étel, nem egy ételféleség vagy gyűjtőnév. Ahogyan nehezményezem a pulyka brassóit és a szárnyasból készült palóclevest is. No és az Újházi tyúkhúsleves is éppen itt sántít, hiszen a szerző konkrétan kakasra alkotta meg. No, de már sokkalta béketűrőbb vagyok e téren, inkább, amikor csak lehetőségem adódik rá, mindenkit intek a konkrét ételek helyes elkészítésére, megszólítására, és kész, maradjunk ennyiben.

Szóval, amikor kakaspörkölt készült legutóbb , ugyan befotóztam, de nem készült róla bejegyzés, pedig egy kakaspörkölt mindig megér egy misét! J

Ebből a kakaspörköltből tettem félre a palacsintához.


Leginkább a comb, a csirkeosztriga (a farrész két oldalán található gyűszűnyi, omlós husika) , a lapocka (az a kiválóan, a csonttal lekanyarintható húskupac a hátáról) való töltött palacsintába, de egy kevés mellet is elbír, de kizárólag mellből szálkás és száraz lesz, még akkor is, ha agyonöntözzük szafttal.

A bőr és csontmentes, fentebb említett részeket késsel összevágom és meglocsolom annyi szafttal, hogy kellemes töltelék állagot kapjak. A maradék pörkölt szaftot átszűröm (én egyébként is leggyakrabban átszűröm a pörkölt szaftot tálalás előtt, hogy a paprika héj és „bántóan” rostos dolgokat megszelídítsem) felforralom, szobahőmérsékletű, az alaposan elkevert tejfelre merem és elkeverem. Visszaöntöm a mártásos fazékba és felforralom.

Nem, már nem sűrítek liszttel. Ha olyanom van egy teáskanál nyílgyökeret (tápiókaliszt) elkeverek nagyon kevés vízzel és ezzel sűrítem. Ez íztelen és csomómentes.
Sűrítés nélkül is kiváló a mártás, tálaláskor a töltött palacsintára merem és kész!


Örök kedvenc, igazi magyaros étel, és nem is ördöngösség elkészíteni … J


30 kapcsolódó recept, bejegyzés recepttáramból


Palacsinta

Francia palacsinta – alaprecept



Kakaspörkölt

Hagyományos ételek falusi alapanyagból, mai felfogásban: kakaspörkölt cserépben, köményes-juhtúrós lebbencstésztával, Cserna-Szabó Andrással



Csirkepörkölt


Tanyasi csirkepörkölt kapros-vajas galuskával és uborkasalátával



Borjúpörkölt

Borjúpörkölt- most bográcsban


Borjú és palacsinta 1. rész - borjúpörkölt, alföldi gulyásleves, ízes palacsinta



Birkapörkölt

Birkapörkölt – háztáji növendékből


Keleti – Baharat - fűszerezésű gombás birkaragu vaníliás francia palacsintametélt-ágyon



Sertéspörkölt

Komótosan készült fokhagymás-köményes sertéspörkölt



Hortobágyi szürkemarha pörkölt

Hortobágyi szürkemarha pörkölt, most másképp


Hortobágyi szürkemarha pörkölt erdei gombákkal, bográcsban


II. Nemzeti Gulyás nap és hortobágyi bio szürkemarha


Nagyszerű Gulyás Nap, rengeteg élménnyel, kevés, de sokatmondó képpel



Töltött, sós palacsinták

Hortobágyi palacsinta - az "igazi"


Falusi kakaspörkölttel töltött palacsinta szaftjával


Maradék paprikás csirkemellel töltött palacsinta tejszínes-kakukkfüves kucsmagombával


Gombás vadraguval töltött palacsinta házi eperlekvárral


Variációk egy témára: rókagomba és palacsinta háromféleképpen


Keleti – Baharat - fűszerezésű gombás birkaragu vaníliás francia palacsintametélt-ágyon


10 legjobb palacsinta és tortilla tekercs (wrap) – fűszertippel, búza tortilla recepttel



Pörköltválogatás

Pörköltek és paprikások - akár a karácsonyi vagy szilveszteri menüben



Pörköltek újra vagy továbbhasznosítása

Megvilágosodás: palócleves hortobágyi rackából, 50 főre


Palócleves- az „igazi”


Pörköltek továbbhasznosítása, pörkölt maradékok újrahasznosítása




5 megjegyzés:

  1. Gratulálok Alexa az oldaladhoz. Nagyon kreatív, és különleges ételeket készítesz, egy-egy régi megszokott ételből. Öröm az oldaladon nézelődni. Sok segítséget adsz a mindennapi főzéshez.
    Soraidból érződik szívvel lélekkel készítesz alkotsz. Köszönöm ismerősöd lehetek. :)
    Üdvözlettel: Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marcsi! Nagyon jól esnek kedves szavaid ... :)

      Üdvözlettel,
      Alexa

      Törlés
  2. Csak egy apró megjegyzés :-) a hivatkozott "Francia palacsinta - alaprecept" csak az édes tésztákra áll - a sós palacsintákat (legalábbis Bretagne-ban) hajdina lisztből készítik. Nevük pedig (és a liszté is) sarrasin
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Sarrasin_%28plante%29
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajdina

    Lásd itt angolul - a hajdina - Buckwheat - szónál is:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe
    "Sweet crêpes are generally made with wheat flour while savory crêpes are made with non-wheat flours such as buckwheat."
    Talán érdemes lenne megpróbálni :-) Ettem ilyet - finom volt.

    Megjegyzés a szó eredetéről: lehet, hogy a népi hit szerint a "blé noir " (fekete búza) a szaracénokkal érkezett - vagy egyszerűen a magok és a liszt sötétebb árnyalata miatt kapta ezt a nevet :-)
    (Analóg nálunk: törökbúza. Wikin: "…kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé…")

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mormogi Papa! Én voltam olyan galád francia palacsintának keresztelni ezt az összetételű palacsintatésztát, hiszen ez több tojást és olaj vagy más zsiradék helyett vajat tartalmaz. Vegyük úgy, hogy két macskaköröm közé tettem, mely talán érzékelteti, hogy van benne csúsztatás ... de nem csúsztatott palacsinta ! :D
      Az áttekintésért pedig köszönet! Tőled mindig megtiszteltetés tanulni ... van mit! :) :)

      Örülök, hogy újra "látlak", üdvözlet! :)

      Törlés
    2. Az öröm köleses - izé, kölcsönös :-)))

      Törlés

Related Posts with Thumbnails