Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 10., szerda

Bécsi vajas kifli








Hagyományos eljárással készítettem tegnap croissant, közben volt egy-egy illetve másfél-másfél órám, úgyhogy arra döntöttem, hogy kiflisütésre fordítom, mert úgysem mehetek nagyon messze a konyhától. Nagyon szeretem az úgynevezett bécsi kiflit, ami csavart, tömör, vajas, kívül ropogós, belül pedig csodálatosan foszlós. Gondoltam, hogy megpróbálok sütni valami ilyesmit.

Nagyszerűen sikerült a legutóbbi –ad-hoc – vajas kiflim, elővettem hát a receptjét. Néhány dolgot megváltoztattam rajta az új elképzelés függvényében, és ez lett belőle:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

1 dl langyos tej

2 dl langyos víz

2 teáskanál porcukor (az egyik az élesztő futtatásához)

2 teáskanál finom só (ez gyenge só, erősebből kevesebb szükséges bele)

7 dkg puha vaj

A lisztet átszitáltam, az langyos tejben egy teáskanál cukorral az élesztőt elkevertem, megfuttattam. Az összes hozzávalóval könnyű tésztát gyúrtam, 10 percig ruha alatt pihentettem, majd könnyedén, de alaposan megdagasztottam olajos felületen. A tálat és a tészta tetejét is megkentem olajjal, és hagytam duplájára kelni. Kb. 50 perc múlva könnyedén átgyúrtam és cipót formáztam belőle. Letakarva 10 percig pihentettem.

Akkorára nyújtottam ki, amekkorát a deszkám engedett, kerek formára. 12 cikkre vágtam a kör alakú tésztát és egyenként hosszúkásan elnyújtottam a cikkeket, hogy minél csavarosabbra tekerhessem a kifliket fel.

Feltekertem a kifliket és sütőpapíron, letakarva 30 percig pihentettem.

Közben 200 C fora bemelegítettem a sütőt melybe egy fedeles tepsim alját is betettem. Amikor bemelegedett, akkor kesztyűvel kivettem a tepsit, beletettem a sütőpapírt és 6 kiflit helyeztem el rajta. Alaposan megspricceltem hideg vízzel a kifliket is és a tepsi fedelét is, rátettem a fedőt és 20 percig fedő alatt sütöttem.













20 perc múlva levettem a fedőt és 10 perc alatt szép ropogósra, nem túl sötétre, nem túl világosra sütöttem a kifliket. A második tepsivel ugyanígy jártam el.

Ropogós héjú, puha, foszlósbelű vajas kiflit kaptam, szerintem egészen egyszerű eljárással. Azt hiszem most már mindig így készítem.

11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta! Mentettem a receptet, köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki, én is vittem a receptet,hétvégén megsütöm:)

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez igen, de bevállalnám őket!

    VálaszTörlés
  4. A múltkor az a csodás kenyér, most meg ez a mesés kifli!! Még a végén rászokok a kenyérre ;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek,ez jó recept,elmentem én is ,ha szabad.:)

    VálaszTörlés
  6. Megint sikeresen "blattoltál" :-)

    A "feltét" is nagyszerűen mutat rajta!

    VálaszTörlés
  7. Csodaszépek a kiflijeid!!! Én is kölcsönvettem a receptet.:)

    VálaszTörlés
  8. Zseniális lehetett! Szinte számban az íze - mint a gyerekkori kifliké...

    VálaszTörlés
  9. Igen, tényleg jól sikerült. Vigyétek csak a receptet és számoljatok be arról, hogyan sikerült. Nálunk nagy volt a sikere! :))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lett, megsütöttem én is.Annyit változtattam, h a tésztába beledagasztottam egy evőkanál szezámagot és a kinyújtott cikkelyeket megkentem még plusz olvasztott margarinnal és reszelt sajtal, úgy göngyöltem fel. Köszi :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails