Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 4., csütörtök

Néhány falat Spanyolország





Többször említettem már, hogy szenvedélyesen szeretem a spanyol konyhát. Nem csak a helyszínen igyekszem élvezni a házias spanyol konyhát, hanem itthon is. Sajnos nem olyan széles a választék még itthon spanyol termékekből, mint szeretném, így néhány kedvencemet Spanyolországból szerzem be. Nem feltétlenül a Serrano vagy Iberico sonkát, hiszen az még csak-csak kapható itthon.

A mi kolbászunkhoz hasonlító chorizoból például inkább vastag kolbász kapható szeletelve mifelénk, meglehetősen nehezen tudom beszerezni az „átlagos”, főzéshez használható chorizot, ha kifogy a készletem. A spanyol szalámik és chorizo és nem chorizo típusú kolbászok rendkívül ízletesek, nagy kár, hogy itthon szinte alig lehet hozzájutni.

A spanyol sajtokkal, ugyanez, vagy még rosszabb a helyzet, pedig szerintem vetekszenek az olasz és francia sajtokkal, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem kevésbé ízletesek. Csak kevésbé ismertek. A Manchego, Cabra de malaga, Idiazabal sajtokat ismerem és kedvelem leginkább. Most kipróbáltam többféle kecskesajtot, főleg közepesen érett, hétköznapi fajtákat. Hoztam is egy keveset belőle haza is.

A Spanyolországban kapható fűszerek is kiválóak, különösen a sáfrány és a különböző szemcséjű változatban kapható szárított fokhagyma. Mivel a spanyol konyha egyik alap ízesítője a fokhagyma, így ebből hihetetlenül széles választék kapható, minden feldolgozási formában. Házi fűszerkeverékek összeállításánál, pácolásnál kihagyhatatlan a szárított fokhagyma. Évek óta Spanyolországból hozom a szárított fokhagymát.

Többféle spanyol pirospaprikát is használok, egészen más ételekhez passzolnak, mint a magyar fűszerpaprika. Említésre méltó a füstös ízű fűszerpaprika (Pimentón de la Vera), mely édes és csípős változatban is kapható. Fűszerpaprikából most van még készletem, ebből most nem történt beszerzés.

Talán nem meglepő, hogy a spanyol olívaolaj a világban piacvezető. Mind mennyiségben, mind minőségben. Többféle spanyol olívaolajat is használok, most Malagából kaptam egy magángazdaságból kóstolót, ha minden igaz, ősszel kapok pár literrel is belőle.

Végül, de nem utolsó sorban, néhány üveg spanyol bornak is el kellett férnie a pakkban, hiszen mind a száraz vörös, mind a mézédes spanyol borok csodálatosan finomak. Még az olcsóbb árfekvésben kaphatóak is.

Van néhány kedves ismerősöm, akik évközben is, jártukban-keltükben hoznak nekem egy-egy darab sajtot, kolbászt, egy-egy tálca sonkát, vagy, amit kérek. Ezt igyekszem kihasználni. Most a lányom segített be a beszerzésbe, ketten gyűjtögettük össze, a mostani delikát készletet. Sajnos a repülőre felvihető súlykeret szigorú korlátot szab a behozatalnak, így nagyon kellett szelektálnunk, hogy mi kerüljön a bőrönd aljába.

Azért szeretném bemutatni ezeket a - egészen hétköznapi -spanyol termékeket, hogy felhívjam rájuk a figyelmet, és egyben a spanyol konyhára. Az igazi spanyol konyha olyan hihetetlenül színes, olyan ízletes és annyira izgalmas, hogy mindenképpen megéri beszélni róla, és kipróbálni.

A mostani „kis” beszerzésünk tényleg csak néhány falathoz elég …

Kétféle szemcséjű szárított fokhagyma (ezekből több üveggel hozok ilyenkor), apró-szárított chilipaprika (piri-piri), fahéj, spanyol sáfrány, Queso de Cabra Semicurado (közepesen érett kecskesajt) Chorizo Iberico, longanisa (spanyol kolbászféle) hagyományos eljárással készült (tojás nélkül készült) allioli, Malaga édes bor, száraz spanyol vörösbor, egy kis üveg magángazdaságból, első préselésből származó olívaolaj, turrón (mézes-mandula) garra pinada (grillázsos spanyol édesség) kész besamel (áldásos termék, Spanyolországban ezt használom, csak egy adagot hoztam) és egy női kézre méretezett:) azbeszt bevonatú konyhai kesztyű, ajándék a lányomtól égési sérülések ellen:)


Kapcsolódó bejegyzéseim:

„Pasar por Andalucía y morir después”


„Pasar por Andalucía y morir después” II.


Világbajnok: Spanyolország


Egy falat Spanyolország II.


Egy falat Spanyolország


Tipikus spanyol vacsora

2 megjegyzés:

  1. Hát kérem... van valami olyasféle érzésem, hogy a spanyol konyhát nem lehet nem szenvedélyesen szeretni :-)
    Vagy szereti valaki, vagy sem - de langyosan kedvelni - az nem megy.

    A konyhai kesztyűt tessék használni, mert az "best" :-P

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails