Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 1., hétfő

Egzotikus fűszerezésű, aszalt szilvás kecskesajttal töltött pulykamell rántva, sáfrányos rizzsel






Egy jó kilónyi pulykamellet osztottam be két napra, ebédre. Be kell vallanom, hogy az izgalmasabb húsféléket jobban kedvelem, melyek már önmagukban is több ízt, különlegesebb állagot rejtenek. Ugyanakkor egy nagydarab pulykamell esetében igazán elengedhetem a fantáziámat az ízesítés, gazdagítás terén, ugyanis ez fogja megadni az elkészülő étel igazi jellegét.

Az előkészített öt, jó 20 dekás konyhakész pulykamell darabot ötféleképpen készítettem el. Ezt a szép terjedelmesre, de nem túl vékonyra kiklopfolt pulykamellet a címben jelzett töltelékkel töltöttem meg, és házi kiflimorzsával bundáztam.

Néhány szem aszalt szilvát langyos vízbe áztattam egy órára, majd leitattam és kisebb darabokra vágtam. Meghintettem egy késhegynyi fahéjjal és 5 szem – mozsárban őrölt szecsuáni borssal. Olyan 6-8 dkg közepesen lágy, enyhe spanyol kecskesajtot durvára lereszeltem és összekevertem a fűszerezett aszalt szilvával.





A pulykamellet sóztam, borsoztam, és a töltelékkel felgöngyöltem. Klasszikus – házi panírba forgattam: lisztbe, sóval elhabart (tanyasi) tojásba és frissen őrölt kiflimorzsába.

Először 170 C fokon kezdtem sütni bő olajban (olajsütőben), majd 190 fokon fejeztem be a tetemes göngyöleg sütését, hogy egészen biztosan átsüljön.




Kétféle körettel tálaltam, az egyik gyömbéres krumplipüré volt. A rizsköretről legközelebb írok majd.

12 megjegyzés:

  1. Kedves NeVaMesz! Új értelmet adtál a "göngyöleg" szónak :-)
    Egy nyári munkán udvari (mem olyan :-) rakodómunkásként dolgoztam, így ismerem a szót és a hozzá tartozó ládákat. Amik persze már régen nem léteznek, mint a GEV sem. (Göngyöleg Ellátó Vállalat -)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagyon tetszenek a göngyöleges étkeid, de mindig azon filózom, hogy hogy göngyölőd be? Nem tudnád megmutatni képekben? Mert az értem én, hogy mi a tekerés menete, de nekem mindig szétcsúszik... :-S
    Köszönettel, egy rendszeres olvasód.

    VálaszTörlés
  3. Ez aztán (megint)szuper recept! Tetszik ez a kecskesajtos-aszaltszilvás töltelék. A gyömbéres krumplipűré is jól hangzik, friss gyömbért adsz hozzá vagy csak egy kevés porfűszert?

    VálaszTörlés
  4. ildó: Sort kerítek rá hamarosan, és a lányommal befotóztatom, amikor göngyölök. Ugyanis nehéz egyszerre göngyölnöm és fotózni.
    Igyekszem téglalap alakúra igazítani a húst (a képeken is látszik). Mindig hosszában rendezem el a tölteléket. A két - rövidebb - végét ráhajtom a töltelékre és egyik - hosszanti - oldalról el kezdem felgöngyölni.
    Valóban nehéz szavakban leírni, mielőbb készítek róla egy posztot! :)
    Ebben a sorozatban is lesznek még képek a felgöngyölt húsról, illetve göngyölés előttről. Hátha addig is segít a leírásom:)
    Sajnos ezek a göngyölegek már elkészültek és be is fotóztam őket. De jövök vele újra, hamarosan!

    VálaszTörlés
  5. Petra: Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)

    Általában így készítem, friss gyömbérrel : http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2010/11/hetkoznapi-disznosagok-mezes-csipos.html

    Ha nincs itthon friss gyömbér - mert néha ilyen is előfordul:), akkor pedig így:
    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/05/kentucky-csirkemenu-tanyasi-csirkebol.html

    ...olyan sokszor leírtam már, hogy hogyan készítem a különböző krumplipüréket, hogy most kihagytam ... bocsi :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon nagyon guszta, szinte érzem az ízét a számban... Húsgöngyölésben én sem vagyok a topon, nem ártana az a gyorstalpaló! :)

    VálaszTörlés
  7. Mormogi Papa: Lehetséges, hogy nyelvújító vagyok?! De nekem annyira tetszik a göngyöleg szó a kisebb- nagyobb - finomságokkal töltött és időnként bundázott - húskapszuláimra :))))

    VálaszTörlés
  8. Elif: Máris agyalok az újabb sorozaton! :))Úgyhogy hamarosan lesz gyorstalpaló:D
    Egyébként a "sóssal" töltött palacsintát és töltött káposztát is ugyanígy göngyölöm :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta és íre is finom lehet ilyen különlegességekkel töltve.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon tetszik ez a recept! Klassz a fűszerezés!

    VálaszTörlés
  11. ...rég jártam erre, de ismét megérte! :) Szecsuáni borsot csak kínai ételekhez tudtam elképzelni. Hiába, na!, van még mit csiszolnom szegényes gaszto-fantáziámon! :) -Én máris "továbbgomboltam" nagyszerű ötleted: én érett fügét és "karakteres" kecskesajtot pászítok egymáshoz, ebbe kerül a szecsuáni bors.
    ... Szeretem a magyar nyelvet és a vele való játszódást, jó ez a "göngyöleg" kifejezés. Remélem, legközelebb a gomolyából készült fűszeres golyókat "gomolyag"-nak nevezed majd! :) Örültem, hogy itt járhattam...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails