Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. július 12., hétfő

Mediterrán reggeli, medvehagymás crostini


Olyan gyönyörű napsütés délelőtt van, hogy nem volt kedvem tartalmas reggelit enni.
Híres vagyok arról, hogy imádom a reggeli ételeket, és képes vagyok ezeket a nap bármely szakában fogyasztani, egészen hajnalig. Nem ritka, ha éjszaka is dolgozom, hogy még ekkor is képes vagyok egy meleg „reggeli fogást” összeütni a saját gyönyörűségemre. Házikenyér, bacon vagy kolozsvári szalonna, tojás, paradicsom valamint sajtféleség szinte minden kompozíciómban szerepel (mert mindig van itthon:-)

Ma kivételesen nem kívántam effélét, de valami finomat nagyon. Eszembe jutott, hogy néhány napja kaptam egy üveg medvehagymás pestot.
Éppen ezzel az oldallal ügyködtünk a blog beállításaiban közreműködőkkel, közben természetesen egyfolytában „főztünk és ettünk”, amikor szóba került, hogy hozzájutottak egy nagy adag medvehagymához és pesto készült belőle. Még nem kóstoltam medvehagymás pestot, a bazsalikomos és a szárított paradicsomos pestot kedvelem különösen, ezeket pillanatok alatt frissen készítem el, hol ezt, hol azt teszek bele, fokhagyma és fenyőmag mindig kerül bele.
Imádom a pestot, erdei gombaleves mellé például mindig bazsalikomos pestos pirítóst készítek, pirítósra, hús és halételekhez talán még jobban kedvelem, mint tésztához.
Szóval, amikor végeztünk a beállításokkal, kaptam egy üveggel a medvehagymás pestoból kóstolónak. Érdeklődve kérdeztem az összetevőket, Tamás, aki készítette azt mondta, hogy csak sóval és olívaolajjal turmixolta össze a medvehagymát, és kész.
Másnap meg is kóstoltam, de csak úgy kutyafuttában, és nagyon, nagyon ízlett, hogy olyan friss, és egyszerű volt a zamata, nem volt túlbonyolítva.

Ma, ahogy benéztem a hűtőbe, egyből a pestos üveg mosolygott rám, mintha semmi más nem is lett volna a csordultig teli elektromos hűtődobozban.
Nem volt itthon bagett, vagy kifli, „csak” házikenyér, így a nagymamám kedvenc pogácsa szaggatójával szúrtam ki kis tallérokat, és megpirítottam az immár kis crostinikat.


Megkentem bőven a pestoval, frissen reszeltem rá jó érett pecorino-t, ez is mindig van itthon, és hamm, egyiket a másik után bemajszoltam.


Nagyszerűre sikerült ez a mediterrán reggeli, végül mindenki megkívánta a családból, pirultak a crostinik és előkerült a saját készítésű chilis és fokhagymás olívaolaj is, felváltva ettük, pestoval és ízesített olívaolajjal.

Egy ilyen csodálatos napfényes reggelen nincs is nagyszerűbb egy ilyen spontán mediterrán reggelinél, ami gyakran jobban sikerül, mint a nagy hétvégi terülj-terülj asztalkám!


Bazsalikomos pesto (alla Genovese)

25 dkg frissen szedett, ép levelű bazsalikom
2 dundi gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirított fenyőmag
2 evőkanál pecorino (vagy parmigiano reggiano, grana pradano)
1 teáskanál só
3 dl legjobb minőségű olívaolaj (ha stílusosak akarunk lenni ligúriai)

Eredetileg mozsárban készül, és ennek oka is van. A bazsalikom esteében például, ha turmixgépben készítjük, akkor a bazsalikomot gyorsan és kis adagokban turmixoljuk, mert a bazsalikom levél érzékeny a hőre és a levegőre vágott állapotban.
Először a sót és a fokhagymát alaposan, majd a fenyőmagot durvára morzsoljuk, vagy turmixoljuk. Utána kisebb adagokban, gyors művelettel a bazsalikom leveleket. Majd a sajttal és az olívaolajjal krémesre pürésítjük. Akkor dolgoztunk jól, ha a bazsalikom levél szép zöld marad.

Ha tiszta befőttes üvegben jól tömörítjük, akkor a hűtőben több hétig is friss marad.


Szárított paradicsomos pesto

1 kis üveg olasz, olajban eltett szárított paradicsom
(nettó 290 gr töltősúlyú, pomodori Secchi Scott’Olio) én Szicíliából kapom az utánpótlást
2 dundi gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirított fenyőmag
2 evőkanál fehér borecet (olasz)
1 teáskanál só
Kb. 2-3 dl olasz, jó minőségű olívaolaj, amennyit felvesz,(nem szükséges, hogy a pesto tocsogjon az olajban)

Opcionális hozzávalók:
2 evőkanál pecorino vagy parmezán sajt
2-3 evőkanál aprított friss oregano vagy bazsalikom levél is mehet bele ízlés szerint, mely tovább fűszerezi.

Először a sót és a fokhagymát, majd a fenyőmagot és a lecsöpögtetett kisebb darabokra vágott szárított paradicsomot turmixoljuk, majd, ha használunk sajtot, a sajtot belekeverjük, majd az olívaolajjal krémesre keverjük.
Tiszta befőttes üvegben, jól tömörítve, több hétig is friss marad.


Választékbővítésnek készítettem egyszer, szárított paradicsomkrémet a vendégeimnek x-edik előételnek. Azóta akkor sikere van, hogy rutinná vált a készítése.

1 fél üveg szárított paradicsom lecsöpögtetve, durvára, de apróra vágva (kb. 15 dkg)
25 dkg mascarpone sajtkrém
1 evőkanál reszelt fehér, mogyoró vagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma átnyomva
2 evőkanál frissen aprított bazsalikom levél
1 teáskanál só
Frissen őrölt bors

Egyszerűen pirított kenyérre kenve imádja mindenki, aki csak megkóstolta, de főtt tésztára is nagyon finom, ha többet készítünk belőle és véletlenül nem fogy el.
Összeállítás után legalább 2 órát, vagy inkább egy éjszakát pihentessük hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. 2-3 napnál nem érdemes tovább tartogatni még hűtőben sem, de velünk ez még nem fordult elő:-)


Chimichurri

Ez egy nagyszerű, argentin steak szósz, mondhatni pesto, hiszen az elkészítése, nagyon hasonló.

15 dkg friss, ép levelű petrezselyemzöld (csak a levele)
1 evőkanál friss oregano levél
3 dundi gerezd fokhagyma
2 evőkanál piros chili, mag nélkül, szeletelve
2 evőkanál borecet
2 dl nagyon jó minőségű extra szűz olívaolaj (lehetőleg spanyol)

Turmixoljuk össze a fokhagymát, a chilivel, majd a petrezselyem és oregano levelekkel. Ízesítsük a borecettel és keverjük krémesre az olívaolajjal.

A grillezett –óriás-, marha hátszín vagy pulykasteaket, amit csak sóval és borssal ízesítettünk egyik oldalán kenjük át a szósszal és azonnal fogyasszuk. Grillezett zöldségekkel (padlizsán, cukkíni, sárgarépa, póréhagyma stb.) és egyben, fóliában (parázson, vagy rácson) sült burgonyával tálaljuk. Ez estben a burgonyához vagy csak olvasztott vajat, vagy kevés snidlinggel kikevert zsíros tejfölt vagy joghurtot adjunk, amit nem is, vagy csak éppen sózunk.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretném emailben felvenni veled a kapcsolatot wiselady131@gmail.com
    Írj kérlek nekem.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails