Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 6., péntek

Nelli barátnőm tejszínes, kapros töltött káposztája, saját savanyítású káposztájából




Nellike csodálatosan főz. Csodálatos háziasszony, anya és feleség. Ő az egyik olyan konyhaművésznő körülöttem, aki überelhetetlen, szíve, lelke benne van az ételek elkészítésében, óriási gyakorlata van és rettentően kreatív.
Együtt szeretünk scrabble-özni és pókerezni is, mert rettentően komolyan vesszük a baráti csatát.
Úgy két hete felhívott, hogy menjek át hozzá, mert megért a házilag savanyított káposztája és készített egy újszerű nyári töltött káposztát belőle.
Nagyon megörültem, rá is diétáztam, mert nála mindig szívesen kosztolok.
Már mesélt róla, hogy most nem kenyérrel, hanem burgonyával savanyítja a káposztát, állítólag gyorsabban célt lehet vele érni. Ugyanazzal az ízesítéssel savanyít, fokhagyma, kapor, babérlevél, só, csak tisztított burgonyát tesz kenyér helyett a káposzta mellé.
A káposzta torzsáját alaposan kivágja, egészben teszi bele a káposztafejet a savanyító vödörbe, majd ahogy sorban engednek a levelek az eljárásnak, egyesével szedegeti le, egészen addig, amíg el nem fogy az egész fej.
Nagyjából hagyományos tölteléket készített, pirospaprika nélkül, és a töltelékbe is tett finomra vágott kaprot.
Csinos, közepes méretű töltelékeket készített, és egyszerűen, sűrítés nélkül, tejszínnel és finomra vágott kaporral selymesítette meg.
A káposzta friss és ropogós volt, de megfelelően megpuhult, az egyszerű tejszínes „habarás”, pedig fantasztikusan harmonizált a káposztához.







Két részletben is asztalhoz ültünk, közben egy jót dumcsiztunk, a káposzta mellé pillekönnyű, magvas fehérkenyeret kínált a Magyar pékségből, melyről már korábban említést tettem.
Ami még nagyon tetszett Nelli stílusában, hogy elképesztően modern konyhája van, elsőosztályú felszerelésekkel és edényekkel. Ezt a káposztát pedig egy „békebeli”, eredeti állagában megóvott zománcos, hófehér fazékban főzte meg.




Az együtt töltött idő és a nyári töltött káposzta is nagyszerűre sikeredett.

5 megjegyzés:

  1. A burgonyával történő savanyításról - kovászolásról többet is olvashatnánk Nálad? Vajon az uborka kovászolására is jó a krumpli? A lisztérzékenyeknek ez nagyon jól jönne, hiszen így gluténmentesen ők is élvezhetnék ezt a finom és egészséges nyári ételt. Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Máris válaszolok. Igen, az uborka kovászolására is tökéletes. Az ízesítés ugyanaz maradhat, csak hámozott burgonyát kell a kenyér helyett a káposztához vagy az uborkához adni.
    Erre nem is gondoltam, hogy egészségügyi szempontból is hasznos lehet közzé tennem ezt a verziót.
    Boldog vagyok:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, ezt ma meg is csinálom!

    VálaszTörlés
  4. de jól néz ki!nem győzök itt Nálad "pótolni", úgy lemaradtam nyaralás alatt.... (az a fazék ♥)

    VálaszTörlés
  5. andrea: alig akarta engedni Nellike, hogy lefényképezzem a fazekat, hogy mit gondolnak róla, hogy nem modern edényében főzte meg....
    Mondtam neki, hogy, ha nekem a fazék legalább olyan élmény volt, mint a káposzta, akkor az olvasóimnak is az lesz:-))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails