Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 11., hétfő

Édes-csípős ázsiai sült zöldségek udon tésztával, sütőtökkel és pirított mandulával









A férjem időnként követeli, hogy húsmentes ételeket készítsek.

Ilyenkor igyekszem olyan formációkat összeállítani, olyan ízekre koncentrálni, hogy nekem sem hiányozzon belőle a hús, hiszen én köztudottan húsimádó vagyok.
Nem véletlenül jött az ötlet, hiszen pont a napokban vettem shiitake gombát és friss chilit, gondoltam körül nézek a többi lehetséges hozzávalóval kapcsolatban itthon, ha találok hozzá eleget, akkor legyen ázsiai sült zöldség, ezúttal pusztán tészta kíséretében.


Volt még egy darab sütőtököm, friss zöldbabom, a kibédi, édes lilahagyma csak úgy kínálta magát, a szezámmag helyett pedig mandulára szavaztam, jó, hogy a marcipános csiga miatt előkerült.








Ha magamtól kellett volna rendhagyó zöldségeket sorba állítani egy ázsiai ételhez, akkor sem lehetett volna jobb ötletem. A színek és az ízek nagyszerűen kiegészítik egymást, pusztán a zöldbabot kellett egy parányit előpárolnom, hogy hirtelen, wokban el tudjam készíteni ezt az ételt.
Szerencsére piros húsú paprika az mindig van itthon, e nélkül azért nem fogtam volna hozzá.

Csinosan felvágtam a zöldségeket, ahogyan azt egy rendes ázsiai ételhez illik, a paprikát, a sütőtököt, a gombát szélesebb csíkokra, a hagymát vastagabb gerezdekre, a zöldbabot körülbelül 5 cm-es darabokra vágtam.
Hüvelykujjnyi gyömbért reszeltem, 3 gerezd fokhagymát átnyomtam, 6 szem szecsuáni, és ugyanennyi feketeborsot mozsárban összetörtem, két közepes piros chilit a magja nélkül vékonyan felszeleteltem.






A tésztát kifőztem, hideg vízzel felfrissítettem, pár csepp mogyoróolajjal és sötét szójaszósszal locsoltam meg.






Két evőkanál mogyoróolaj, és egy evőkanál szezámolaj keverékét hevítettem fel, először a chilit átpirítottam egy kicsit, majd a hagymát sütöttem pár percig, utána hozzáadtam a paprikát, a sütőtököt, a zöldbabot.

Amikor kicsit átsültek, hozzáadtam a gombát, a gyömbért, a fokhagymát, megöntöztem egy evőkanál halszósszal, két evőkanál szójaszósszal, egy evőkanál kínai rizsborral, a borskeverékkel, két evőkanál mézzel, és alaposan átforgattam. Egy-két perc múlva hozzáadtam az előre, szárazon megpirított egész mandulát, majd a tésztát.
Már csak átforgattam, hogy összeérjenek az ízek, és a hozzávalók megfelelően elkeveredjenek.














Olyan illatos, színes, és étvágygerjesztő lett a végeredmény, hogy nagyon meg voltam elégedve.
Azonnal, forrón feltálaltam.









Nem számítottam rá, hogy a lányom is hazaér estebéd időben, így került az ételbe két chili, mi szeretjük csípősebben.
Amikor hazaért egyből beleszippantott a levegőbe és boldogan kért egy tányérral.
Kicsit huhogott a megszokottnál több chilitől, viszont nagyon ízlett neki.

Viszont, amikor a férjem kicsit távolabb ment, akkor a fülembe súgta, hogy legközelebb is készítheted így, csak tegyél bele egy kis húst is:-)

5 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki! annyira tetszenek a színek!

    VálaszTörlés
  2. Előpirított csirkemell-kockákkal a húsos változat előállítása pillanat kérdése :-)

    Ennél jóval egyszerűbb-szegényesebb wokszerűséget én is szoktam készíteni, igaz, hogy az olaj hozzá olíva és a fűszer pedig Thai-curry. a zöldség - a hagyma kivételével - kb. ugyanaz, csak nem hiányzik a vizi gesztenye és a bambusz...

    :-)

    VálaszTörlés
  3. Hobbiszakács:

    Íme a kedvenc húsos változat:

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2010/09/kedvenc-azsiai-edes-csipos-csirke-sult.html

    Korábban fagyasztott zöldségalappal készítettem én is (gondolom te is konzervet vagy fagyasztott zöldséget említesz). Utána rájöttem, hogy friss zöldségeket is össze tudok szedni hozzá, így, amit nem tudok frissen beszerezni, azt helyettesítem ... :)

    Még a sütőtököt is (meg a cukkínit a húsos változatban) "belekevertem", ami nagyszerűen illett bele ízben is és színben is! :))

    VálaszTörlés
  4. Úgy van, földrajzi és kényelmi adottságokból kifolyólag fagyasztoot zöldségkeverékből indulok ki. Az előpirított/sütött csirkemellkockákat a húsevő családtagok kedvébe járása céljából ajánlom :-)

    VálaszTörlés
  5. Hobbiszakács:

    Jajjaj, nekem semmi gondom a fagyasztott zöldségkeverékkel, nálunk a Findus kapható kiváló minőségben. Csak éppen rájöttem, hogy számtalan ide illő zöldség áll frissen is a rendelkezésemre, így újabban kihagyom a fagyasztott keveréket.

    Igen, a vízi gesztenye és a bambuszrügy az, amit efféleképpen nem tudok helyettesíteni ...:(

    A csirkés változat pedig nálunk is a no.1! :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails