Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 28., csütörtök

A magyar konyha tökéletes harmóniája: paprikás csirke vajas galuskával









Valahányszor elszakadok itthonról hosszabb, rövidebb időre, az étel, ami testemnek, lelkemnek legjobban hiányzik, a paprikás csirke. Csoda tudja, honnan jön elő az ilyenfajta hiányérzet, minden esetre számomra ezért a paprikás csirke a legtökéletesebb magyar étel.
Más magyaros ételek tekintetében a disznóságokat és a marhaságokat jobban kedvelem, ez az egyetlen, melyben igazán a csirke van a főszerepben.
Nem akármilyen csirke, csakis szabadlelkű, magyar kapirgálós, amelyik húsának porhanyósra főzve is feszes az állaga, és lerágva pedig szép, fehér a csontja.
Ilyen csirkéhez jutottam Nelli barátnőm révén a múltkoriban, és különleges alkalomra tartogattam. Nálam az a különleges alkalom, amikor olyan nagyon megkívánom, így hétközben főztem meg, nem szombaton.
Nem volt még másfél kilós sem, egyértelmű, hiszen ez való paprikásnak. Sem nagyobb, sem kisebb. Szépen volt tisztítva és bontva, aki ilyen csirkét nevel, az ennek is megadja a módját, én is így kaptam.






Azért még kicsit áttisztítottam, megmostam, daraboltam. A csirke minden részét felhasználtam, sőt, még egy másiknak a mellét is hozzáadtam.
Sok zaftot terveztem, így ennek megfelelően majdnem 20 dkg makói vöröshagymát aprítottam hozzá fel. Egy szép zöldpaprikát, és egy mérgesebbet - aminek kivágtam a gyerekek miatt az erét-, kisebbre felkockáztam. Egy paradicsomot héjától megfosztottam, ezt is kis kockákra vágtam. Szeretem benne a fokhagymát, így 3 gerezdet tisztítottam meg.
8 dkg libazsírt forrósítottam, a hagymát és a paprikát együtt sütöttem - nem pároltam - rajta. Előkészítettem fél deciliter vizet, mert amikor a két evőkanál házi fűszerpaprikát elkeverem a hagymás paprikával, akkor rögtön felöntöttem vele. Beletettem a csirke darabokat, és magas lángon fehéredésig sütöttem. Ekkor belenyomtam a fokhagymát, sóztam és borsoztam, hozzáadtam a paradicsomot, és szépen tovább pörköltem.
Amikor a sótól kiengedte a levét, akkor azt majdnem elfőztem, utána felöntöttem 3 dl vízzel, és kicsi lángon körülbelül egy órát, vagy még többet pörköltem.
A kapirgálós csirke szépen megpuhul, de nem esik szét, a bőre hibátlan marad. Nem szükséges bele pirosarany, vagy pörköltkocka, hiszen olyan zamata van a zaftjának, hogy az csoda!
A csirke darabokat kiszedtem a fazékból, melegre félretettem, a zaftját átpasszíroztam, és majdnem 2 dl jó, zsíros tejfelt és 1 dl zsíros tejszínt kevertembele.
Nem igényelt lisztet a sűrítéshez, kitűnő állagú mártás lett belőle. A csirkedarabokat a paprikás mártásba visszatettem, és éppen hogy összerotyogtattam.







Közben elkészítettem a vajas galuskát, két tojásból, réteslisztből, tejből és forró vízből. Hagytam állni félórát. Lobogó, sós vízbe szaggattam, és újraforrástól már csak pár percig főztem. Leszűrtem, hideg vízzel frissítettem, majd körülbelül 3 dkg vaj, és egy evőkanál olaj keverékében megpirítottam, de csak annyira, hogy színt ne kapjon.
Azonnal tálaltam.





Nem szeretném a végeredményt egyáltalán magasztalni, hiszen aki ilyen csirkéből, és így főzi, az pontosan tudja, hogy mit tálaltam fel. Aki nem, annak kívánom, hogy egyszer próbálja így meg.

17 megjegyzés:

  1. Nyekk... (nyeltem, de nagyot).
    A fokhagyma hozzáadása dícséretes, hanem azt mondja meg nekem valaki, hogy miért nem lehet/szokás "gazdagabban" fűszerezni a paprikáscsirkét? A kakukkfű és a bazsalikom meghatványozza az ízét. Egy nagy marék rókagombáról - esetleg füstölkölbász karikákról - nem beszélve. Ja, hogy az nem paprikáscsirke?
    :-))

    A kommentelés nehézségeiról annyit, hogy ha huszonhatodik :-) kattintás után sem sikerül, akkor hiába farolsz vissza az elejére, mert üres a kommentkocka. Még valami: az első kömmenteket rendszerint átfedik a "You might also like" ikonjai. Harmadszori frissítésre aztán helyreáll a rend.

    Most pedig nekiállok elküldeni a soraimat. Szurkoljatok... (Először bemásolom a memóriába.)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Skandi !

    Nekem csak az ellenőrző jelsor begépelése jelent késedelmet - legalábbi8 itthon, ahol a többire emlékszik a PéCé. A Mac ezzel valamiért nem kompatibilis :-(
    Milyen böngészőt használsz? Nekem itthon a Tűzróka, bent az Opera jött be.
    Egyetlen komoly problémám: a sajátomra csak itthon tudok szerkeszteni, bent egyik böngészővel sem tudok mit kezdeni, pedig négy is van :-(((
    Vagy nem sikerül belépni, vagy belépek, de nem jelenik meg az az ablak, amibe betehetném a szöveget, képet, stb...
    Szóval nem minden múlik csak a blogkezelő blogrincsen.
    (Azért most én is mentem ezt a szöveget :-)

    VálaszTörlés
  3. Most például perfekt működött!

    VálaszTörlés
  4. Akkor van baj, amikor az Előnézet gomb alatt egy piros micsoda van, amire katintva a szóellenőrzéshez jutsz. Most ilyen nincs.

    VálaszTörlés
  5. Jó reggelt!
    Jó étvágyat!
    Jó szurkolást!

    Nevamesz(a), nagyon a szám íze szerint főzöl :)

    VálaszTörlés
  6. Nevamesza: …”Áldott legyen a kéz”… Köszönöm! Ilyen egy puritán, régi ízeket, hajdan volt emlékképeket, falusi hangulatokat idéző paprikás csirke!... Ezzel a remekkel akaratlanul is emlékművet állítottál bennem, nagyanyáim emlékművét…
    És micsoda selymesen sejtelmes, tunkolásra ingerlő szottya van! Az ilyen konzisztenciájú és ízmélységű házikosztnál -asztali etikett ide vagy oda-, bizony előkerül a kanál is. Villával, késsel nehéz összefogdosni a tányér szélére menekülgető, az aprócska szabálytalan galuskagörgetegeket. Talán Krúdy egyik szemléletes megjegyzése volt, hogy kanál segítsége nélkül nincs természetes, jóízű evés, mert a kanál olyan, mint valami pusztai gémeskút vödre, amely az ételek igazi ízeit felszínre hozza…
    (Egy kis repetát még szabadna belőle? … Hangyányit…)

    VálaszTörlés
  7. Jó reggelt!
    :-DDD
    Nagyon sokáig voltam fent ma, ezért nekem most van a szép, jó reggel!

    Skandi: egy kis tréfa, és a komment kezelővel vívott harc sem tűnik már olyan vérremenőnek.....:-))) tényleg sajnálom, hogy így meg kell vívnotok az eszmecseréért, de nekem annál értékesebb, hogy itt vagytok!

    A kakukkfű, és a kucsmagomba tegnap került az ételhez, egy másikhoz, amit az előre betervezett maradékból készítettem.

    Igen, EZ a paprikás csirke. Van csirke marengó, kalóz, andalúz, és sorolhatnám milyen módra, de a paprikás csirke nem készülhet az én konyhámban kakukkfűvel, vagy bazsalikommal.

    PL. a Bűvös szakácson nemrégen volt a csirke helyzetről szó, ha ilyen fajta csirkéből készíted, és fűszerpaprikából, akkor biztosan kell az ételhez "mankó":-)))


    Higgy nekem, hogy, ha megkínálhatnálak, és megkóstolnád, akkor ugyanerre a véleményre jutnál:))

    VálaszTörlés
  8. ...nem kell mankó....eltűnt a nem szó:-DDD

    VálaszTörlés
  9. Beus: ahogyan tegnap is írtam Spájzcetinek, ezt az ételt a harmónia és nem szenzáció teszi tökéletessé. Kakasból is isteni......:-))

    VálaszTörlés
  10. Mormogi Papa!

    Számítok Rád a technikai útmutatások mezején, úgy tűnik, hogy a blogspot-os gasztro oldalakon legalább akkora szükség van az internet/blog kezelő technikára, mint a fűszer, és alapanyag csodákra:-))

    Azért a paprikás csirkét csak szereted?

    VálaszTörlés
  11. Kedves Spájczcetli!

    Tetszik a mohóságod.....az első tányért kifejezetten Neked tálaltad fel:-) még egy adagot azért kiszorítanék.....!

    Ez a paprikás csirke olyan, mint amikor a bolondok:-) úgy mesélnek viccet, hogy csak számokat mondanak be, és nevetnek.......hiszen csak ők tudják, hogy milyen az a"vicc" ami a számok mögött áll.....:-)

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!

    Lassan vége az ünneplésnek, ha van kedvetek, akkor kicsit később dumcsizhatunk....:-)))

    VálaszTörlés
  13. Kicsit később vagy nagyon később van már?

    VálaszTörlés
  14. Bea: pont jó az időzítés, nem régen bontottunk asztalt, most éppen bejegyzést írtam, két napig nem lesz rá lehetőségem, nem tudom, hogy mondtam-e, hogy Pesten is alszom holnap.

    Mesélj a mai napodról! Részletesen:-)

    VálaszTörlés
  15. Azt, hogy ott is alszol, azt nem mondtad. Ismét csak egy kalappal kívánok és majd várom a publikus beszámolót :)

    Skandinál már elkezdtem a részletes beszámolót.
    Kevés gasztronómia van benne - csokit ettem, meg egy kiflit hazafelé. Ha jónak látod, társaloghatunk tovább ott.
    Ez kérdés volt :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails