Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 27., szerda

Pirított magvakkal, és parmezánnal dúsított házi morzsával bundázott zöldségek, friss tartármártással











Ez az étel, még a húsmentes napok alatt készült, időnként a férjem kérésére beiktatunk néhányat. Zöldség tempurát akartam készíteni, végül mégis a klasszikus bundázás győzött, azért megbolondítottam egy kicsit, hogy feldobjam.

A zöldség és az olajos magvak jól passzolnak egymáshoz, a parmezán már csak hab volt a tortán. Nem terveztem a bundázott zöldségek mellé köretet, hiszen ebben a formában már így is éppen elég laktatónak ígérkeztek, inkább készítettem hozzá egy jó adag tartármártást frissen.

3 dl majonézt kevertem (1 tojássárgája, 1 teáskanál dijoni mustár, 1 teáskanál fehér borecet, só, bors, 2,5 dl olaj, 2 teáskanál citromlé), amit 1 dl tejföllel, 1 evőkanál dijoni mustárral, 1 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál friss citromlével, egy csipet sóval, és cayenne borssal elkevertem. Hűtőben hagytam összeérni az ízeket.






Karfiolt, brokkolit, és kelbimbót megtisztítottam, a karfiolt és a brokkolit rózsáira szedtem, forró, sós vízben először megpároltam őket.
Egyszerre tettem őket a fazékba, a brokkolit és a karfiolt, újraforrástól számolva körülbelül 3 perc múlva kivettem. A kelbimbónak adtam még 2-3 percet, majd azt is leszűrtem.
Hagytam hűlni őket.


Közben elkészítettem a kenyérmorzsát, most enyhén pirított kovászos kenyeret őröltem frissen. 3-3 dkg hántolt mandulát és dióbelet szárazon enyhén megpirítottam, majd durvára vágtam. Hozzáadtam a morzsához 1 teáskanál frissen őrölt borssal, 2 evőkanál szezámaggal, és 3 dkg parmezánnal együtt, és alaposan összekevertem.







A kihűlt zöldségeket egy zacskóban a liszttel összeráztam, majd felvert, 1 evőkanál libazsírral elkevert, és sóval ízesített tojásban megforgattam, majd a morzsakeverékkel bundáztam.
Mindig hagyom a bundát egy kicsit szilárdulni, körülbelül félóráig.

A bundázott zöldségeket forró olajban aranybarnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem.
Leitattam, tálra rendeztem és frissen, melegen feltálaltam.




Ízletes, ropogós volt a bundázott zöldség, belül pedig puha, mégis formatartó.
Maradt néhány darab belőlük, ezeket hidegen nassoltuk be, és mondhatom, hogy így is nagyon finomak voltak. A kisfiam annyira nem lelkesedett érte, de evett belőle, a lányomnak ezzel szemben nagyon, de nagyon ízlett.

Kicsit féltem, hogy a kelbimbó hogyan viselkedik bundázva, de nem volt rá panasz. Egy kicsit több ügyességet kívánt, hogy a bundát szívesen viselje, de a végeredmény kiváló íz, és állag lett.
Rendszerint tiltakozom a húsmentes napok ellen, végül pedig belátom, hogy pontosan olyan finom ételeket készíthetek csak zöldségekből is, csak egy jó ötlet szükséges hozzá.

8 megjegyzés:

  1. Nyámi... :-)

    Egy tipp: ha a főzés/párolás helyett kevés vizzel és olívaolajjal megspriccelve "mikrózod" a zöldségdarabokat, akkor az aromák jobban "megmaradnak".

    VálaszTörlés
  2. Nevamesz(a), ez szemnek-szájnak ingere. Nagyon-nagyon szeretem a zöldségeket, szinte bárhogy elkészítve.
    Kérlek azt írd le részletesen, hogyan készíted a libazsíros tojást és miért kell a tojásba libazsírt tenni, illetve másik zsír vagy olaj is jó-e bele?

    Skandi, légy szíves gondolj néha rám Te is, és fejtsd ki bővebben, mit jelent a "kevés vízzel és olívaolajjal megspriccelve "mikrózod"" elnevű eljárás (mennyire, mennyit, meddig stb.).
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Beus: A Bűvös szakácson kaptam ezt a tippet, hogy kevés libazsírral (a kacsazsír is jó) tökéletesíthetem a bundát. Nálam bevált, azóta mindig teszek bele.
    Szinte biztos, hogy csak a kacsa és libazsír a jó, de, ha Benikuty erre jár, akkor bővebben is tud róla mesélni, úgy emlékszem, hogy tőle származik ez a mesterfogás. A sokszorosan telítetlen zsírsavak, valami ilyesmi......:-)

    Nem akarom Skandi kenyerét elvenni:-) de néhány spricc olívaolaj és víz (nekem van ilyen kiszerelésű olívaolajam, és víz spriccelőm is a kenyérsütéshez, egy kisebb, pumpás flakont is be tudsz fogni erre a célra, külön az egyiknek és a másiknak:-)mikró fedő rá, és ki kell tapasztalni, hogy mikor lesz megfelelő a zöldség állaga.

    Nagyon finom volt a rántott zöldség!
    :-)))

    VálaszTörlés
  4. Skandi: köszönöm a tippet. Az a helyzet, hogy párolóedényben víz nélkül is készíthettem volna, de túl sok volt a zöldség.
    Olyan minimális a "beavatkozás", hogy nem járt túlzott ízveszteséggel.

    Ki fogom próbálni, mint mindent, amit felajánlasz!
    :-D

    Már a múltkor is elgondolkodtam rajta, amikor a krumpli elkészítésével kapcsolatban említetted a mikrót, hogy ez a mikró kérdés is olyan, hogy amikor "divatba jött", minden mikróban készült. Komplett szakácskönyvek születtek a mikrohullámű sütő népszerűsítésére.
    Után a elindult az ellenkampány, és likvidálta a mikrót elméleti értelemben a "rendes" háztartásokból, és éttermi konyhákból.

    Bennem is volt ellenérzés, amikor írtad, ezért gondolkodtam el rajta!
    :-)))

    Pedig az igazság, a kettő között van!
    :-)

    VálaszTörlés
  5. Beus: Fóliával letakarva - és kis rést hagyva - minden bennmarad, a többi paraméter itt:

    http://hobbiszakacs.blog.hu/2008/04/21/a_pling_receptje

    NMVMSZ: A mikrót csak levesmelegításre, és zöldség - pl. grillezés előtt - vagy krumpli "lágyítására" használom. Gyors, kevés a mosogatnivaló.

    Indukciós lapot is kipróbáltam, de nem tetszett. Szerintem megszokás és funkcionalitás dolga.
    :-)

    VálaszTörlés
  6. Skandi: teljes mértékben egyetértek, lehet, hogy félreérthető voltam....bocsánat.

    Nem gondoltam, hogy mikróban főzöl:-D

    Inkább csak hangosan elmélkedtem arról, hogy igazad van, a cél szentesíti az eszközt:-)

    VálaszTörlés
  7. Ééééértettem :-)

    Beusnak pontosítottam, majd én is hangosan elmélkedtem.

    :-)))

    Jó, hogy gasztrozunk, mert szinte elfelejtettem hazafelé menet laskát venni. (A tészta szóval ebben az életben már nem fogok kibékülni. Ötven évvel ezelőtt még Olaszországban is spagetti vagy makaróni volt a neve. A Mario Bataliról szóló, érdekfeszítő-izgalmas könyvben:

    Heat, by Bill Buford,

    http://www.nytimes.com/2006/05/28/books/review/28reed.html

    olvastam.

    VálaszTörlés
  8. Skandi, köszi a plinges útmutatót. A fólia itt az átlátszó és nem az alumínium, igaz?
    Ha mondjuk jénaiba tenném és annak a tetejét raknám rá, úgy is jó lenne, ha jól gondolom?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails