Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 14., vasárnap

Köményes- juhtúrós füstölt csülökpecsenye tejfölös-lilahagymás babsalátával







A füstölt csülköt a Hétvégi lakoma csülökből és fejtett babból. 1. rész: zöldséges, csülkös bableves bejegyzésemben leírt módon készítettem elő.

A bőrös csülökrészeket másnap használtam fel. Még langyosan fóliával befedtem, hogy a pára bent maradjon, ne hagyja kiszáradni a csülökbőrt másnapra. Nem tettem nagyon hideg helyre.
10 dkg juhtúrót elkevertem két evőkanál tejföllel és egy teáskanál őrölt köménnyel. Még ízletesebb, ha mozsárban törünk egész köményt. Nem szükséges sózni, ízesíteni, hiszen a csülök, és a juhtúró is sós. Saját zsírjával kikent tepsiben elrendeztem a csülökdarabokat, meglocsoltam a juhtúrós keverékkel úgy, hogy a bőrös részek többnyire szabadon maradjanak. A színhúst védi a keverék a kiszáradástól, a bőr pedig jobb, ha szépen átsült a sütőben. 200 fokon enyhe barnulásig sütöttem, majd rövid ideig, légkeverés, és grill programon enyhén átpirítottam.







Még előző nap elkészítettem a babsalátát. Ez a babsaláta maga a mennyország! A legegyszerűbb, és a legfinomabb! Annyi csülök lében, hogy röviden ellepje a salátababot puhára főztem. Még melegen elkevertem 2 dl enyhén sósra ízesített tejföllel, és egy nagy fej hajszál vékonyra szeletelt kibédi lilahagymát is hozzáadtam. Még meleg állapotában a bab magába szívja a tejfölt, és átpuhítja a lilahagymát. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, betettem a hűtőbe. Bármikor finom, de legjobb ez is másnap.




Már csak a kakukkfüves cikkburgonyát kellett elkészítenem. 8 db nagyobb sárga burgonyát héjában majdnem puhára megfőztem. Cikkekre vágtam, és hagytam hűlni. Forró vaj, olívaolaj keverékében - aránylag bőkezűen bántam a vajjal – el kezdem pirítani a cikkekre vágott burgonyát. Már kezdetben egy szép csokor friss kakukkfüvet tettem mellé, és frissen őrölt borssal fűszereztem.. Amikor már szépen pirulni kezdett, akkor frissen őrölt tengeri sóval szórtam meg. Mindig azt tanácsolom, amikor efféle krumplit pirítunk, hogy mint a mesterszakácsok, inkább rázogassuk, mint keverjük, hogy ne törjön.
Most is az időzítés a legfontosabb a célegyenesben. A cikkburgonya és a csülök egyszerre legyen készen.








Azonnal tálaltam a bőséges, és tápláló ebédet. Ez az ételsor nem fogyókúrás, ugyanakkor egy füstölt csülökből, 1 kg fejtett babból, 8 szem burgonyából, egy fej lilahagymából és fél liter tejfölből két hétvégi főétkezést oldottam meg, egy fő alapanyag előfőzésével, előkészítésével.

Szívesen osztom meg konyhaszervezési fortélyaimat, mert én tapasztalatból mondom, hogy így sok időt spórolok meg, amit hol pihenésre, hol újabb finomságok alkotására fordítok!

12 megjegyzés:

  1. Látod, ezt is elfogadnám ünnepi ebédnek!
    Akár karácsonyi főétkezésnek is :-)

    Nálunk, mióta páros vagyok, a halászlé járja - amit korábban sohasem ettem, nem is kóstoltam. Ma sem vagyon elkötelezett híve :-P Más hallal is csínján bánok - de azért van, amit szeretek belőlük.

    Hoztak a "gyerekek" pár szelet tortát, köztük "az Ország tortáját" - az ideit. Nem volt rossz, de valahogy én keserű csoki párti vagyok, ha meg mogyoró is keveredik belé... vagy menta, vagy kandírozott narancshéj, vagy... kerek, szögletes, gömbölyű... :-)))

    VálaszTörlés
  2. Mormogi Papa: ...Az Isten éltessen!... És Allah növessze nagyra szakállad!...

    VálaszTörlés
  3. Navamesza: …ejjjjjjhh!... Hogy elcseréltem volna a mai ebédre rendelt „komótosan sütött marhapofa hús felvidéki kucsmagombával(?), blínivel(?)”fantázia nevű kreálmányt ezzel a füstölt csülök pecsenyéddel, a mellérendelt babsalátával, cikkburgonyával!... Olvasva, nézve a posztot, ízlelőbimbóim, bélbolyhaim sírva fakadtak a gyönyörűségtől!... Itthoni reprodukálása tervbe véve! (S.O.S. jelzéssel!)…
    …hogy marhapofás pofára esésemről is meséljek: na, ez az elém tett étel több sebből is vérzett! Kucsmagombának híre hamva nem volt jelen –valami „bóti” erdei vegyes, vargánya nélkül-, a blíni nyomaiban sem hasonlított a blínire -kenyérbél összekeverve fűszerekkel, krémsajttal, tojással, tejszínnel, ez az egész grillen megsütve… De legalább a marhapofa marhapofa volt, szaftos, ízletes!..

    VálaszTörlés
  4. Spájzcetli: ...mindig örülök, ha elégedettségedre tehetek!...ezek szerint a bablevest sem hagyod ki...:-)))

    Nos, nem vagyok étterem kritikus, a blini nekem sem jött be...egyébként azt ettem a borjúpárnához legutóbb, le is hagytam a képről (bocsi!)...csak jót írok, (még) a kevésbé jót nem élezem....igen, én sem értem, ha az én egyszerű itthoni konyhámban megoldható a "friss" kucsmagomba, akkor egy étteremben miért nem?
    ...pedig akkor is tele volt, amikor mi ott voltunk....tehát nem vendéghiány...

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa: az oldaltorlódás miatt nem olvastam a kommented elejét....Istenem, teljesen meghatottál azzal, hogy akár Karácsonykor is belekóstólnál a lakomába....minden ilyen megjegyzés annyira meghat! Sikerélmény, örömteli érzés nekem!

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Nevamesza: ...a bablevesed méltatása hosszabb kifejtést kíván, meghaladja egy komment kívánatosnak tekinthető terjedelmét!...

    VálaszTörlés
  7. Spájzcetli:...azért próbálkozni lehet....;-)

    VálaszTörlés
  8. A jókívánságot köszönöm - ám Allah közreműködése nélkül (???) is elég gyorsan nő - és már nem szépen :-(
    Inkább rövidre nyírom néhanap, mert lassan olyan lesz, mint az erdőben a múlt évi moha...
    (Ha legalább zöld lenne, elmehetnék Leprikónnak!)
    (Leprechaun - http://en.wikipedia.org/wiki/Leprechaun )

    VálaszTörlés
  9. NeVaMeSza - pedig akkor még meg sem jegyeztem, miszerint... (tudom, kötőszó!)

    Absaláta babsaláta !

    Bár én a rumlisalátát is nagyon kedvelem - több vendéglőben kérdeztem már, miért nem tartanak.
    - Nagyon jó ötlet, igazán! - volt a reakció mindenhol, viszont krumplisaláta azóta sincs egyik helyen sem... :-(((

    Köszönöm a köszönetet !

    (Néha viszont elgondolkodtatnak azok a betűhalmazok, amiket ellenőrzésre dob nekem a gép... :-D)

    VálaszTörlés
  10. Mormogi Papa: ...olyan egyszerű ez a babsaláta, hogy nem tudom "átmegy-e", hogy több, mint finom...a lelke a koncentrált, fűszeres főzőlé, amivel a fejtettbab átitatódik, majd beissza a tejfölt, ettől krémessé válik, a babnak van tartása, mégis vajpuha, a lilahagyma pedig nem "csíp", megszelídül és már csak csöppnyit ropog...mennyei íze van...
    Már egy ideje tervezem a krumplisalátá(i)m bemutatását is, hamarosan következik a tanyasi rántott csirke, az alapanyag már nem az udvaron szaladgál:-))...ahhoz igyekszem beilleszteni, és ezzel Téged megörvendeztetni!

    VálaszTörlés
  11. Mmmmmm.... Ez a füstölt csülök mindent megér... (ránézek, és vágyakozva nyelek...)

    VálaszTörlés
  12. A piacon van egy savanyúságos, nekik szokott lenni babsalátájuk. Többféle babból készül, meg hagyma bőséggel. Egyetlen kifogásom éppen az vele kapcsolatban, hogy a babja egyenetlen puhaságú :-(
    A Tiédnek már a képek alapján is több bizalmat szavazok :-)
    A krumpligerezdek is igencsak szépek. (Azok lennének burgonya-ék néven is, ahogyan ángliusból magyarították egyesek :)
    Juhtúróval nekem bármit (két gombafej között, hús vele töltve...) és a husi is szenz!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails