Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 7., kedd

Csirkeszárny a pácban! Happy enddel…




A december a kisfiam hónapja. Már csak ő kisgyermek a családban, és a születésnapja is decemberben van. Télapó, Karácsony, így ez a hónap róla szól. Ilyenkor még inkább kényeztetem, nem mintha máskor nem ezt tenném. Most szinte csak őt kérdezem, hogy mit szeretne ebédre, vacsorára, és kérése parancs nekem.
Hétvégén megkért rá, hogy csirkeszárnyat szeretne, annyira nem nagyevő a szentem, de a csirkeszárny az valóban nagy kedvence.
Gondolkodóba estem, hogy most hogyan pácoljam, legutóbb mind a fűszeres, mind a mézes-csípős változat nagyon ízlett neki.
A napokban, amikor a Kijevi jércemellet készítettem egy fűszer illata, és íze benne maradt a gondolataimban, az ízlelőbimbóimban.
Egyfolytában csak a tárkonyra gondoltam. Úgyhogy ennek a pácnak a múzsája a tárkony. A tárkony ihletett engem, hogy neki tetsző társakat válasszak mellé, hogy utána együtt muzsikáljanak erényeikkel, barátságukkal és a csirkeszárnnyal.
Már említettem, hogy nagyon szeretek egyedi fűszerkeverékeket összeállítani, nagyszerű, hogy egy ilyen egyszerű ételnél is a fantázia, és a kreativitás ilyen nagy teret kaphat.

Azért nagy csodákat nem alkalmaztam, mindössze lesz, ami lesz alapon kiválasztottam a fűszereket, és kigondoltam az arányokat.

1 kis fej vöröshagymát lereszeltem, 4 dundi gerezd fokhagymát átnyomtam. Ehhez az alaphoz kerültek a fűszerek.
1 teáskanál tárkony, 1 teáskanál majoránna, 2 teáskanál kakukkfű, ezeket elmorzsoltam mielőtt a hagymára szórtam. 1 mokkáskanál finomra őrölt rozmaringot, 1 mokkáskanál cayenne borsot, 1 mokkáskanál frissen őrölt színes borsot, 2 teáskanál édes, spanyol fűszerpaprikát adtam hozzá, és egy evőkanál finom tengeri sót.
Nem pácoltam sokáig a szárnyakat, most a só része volt a mutatványnak, ugyanis annyi vizet von csak el a rövid pácolás alatt, hogy a bőre kellemesen ropogósra süljön, de belül a szárnydarabok szaftosak maradnak.
A fűszerpácot 4 evőkanál olívaolajjal elkevertem, és a három részre vágott, megtisztított szárnyakat ezzel a krémes fűszerkeverékkel balzsamoztam be. Összesen egy kiló csirkeszárnyat pácoltam be.
Több mint két órát pihentek a pácban a szárnyak.
Három tepsit kikentem alaposan olívaolajjal, ugyanis most annyi szárnyat készítettem elő, hogy a részek külön-külön tepsire kerülhettek, így egyformán sülhettek meg.
Az egyikre a szárnytöveket, a másikra a középső szárnyrészeket, a harmadikra a szárnyhegyeket raktam le, ugyanis nekem kedvencem a ropogósra sült szárnyvég.







200 fokra előmelegített sütőben, grill program, forró levegő kombinációval sütöttem ki a szárnyakat a részektől függően 30-40 perc alatt.





Azt akartam elérni, hogy a szárnyak szépen megpiruljanak, ropogós máz keletkezzen rajtuk, de nem akartam a szaftot kiengedni belőlük.
Igen, sikerült a mutatvány, a szárnyak szép piros, vékony, de ropogós mázat kaptak, belül pedig omlósak, szaftosak maradtak.






A legnagyszerűbb élmény, a szárnyak friss, még forrón történt elfogyasztásánál a sülés közben felszabadult illat volt. Kiéreztem a tárkony selymes, édeskés, ugyanakkor nagyon is magabiztos illatát, a tárkony adta most nekem a pluszt ehhez a páchoz. Örülök, hogy a képzeletem, a fantáziám, és a szerencsém újabb íz élménnyel ajándékozott meg.

16 megjegyzés:

  1. Kérhetném happy-end helyett, mondjuk… salátával? :-)))

    VálaszTörlés
  2. Varietas delectat :)

    Csirkeszárny nálunk is jöhet minden mennyiségben, mindenféle ízesítéssel :)
    Köszönöm az újabb ötleteket!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mormogi!

    Igen, kérésed parancs!...
    ...mi magában fogyasztjuk...néha készítek mellé egy kis joghurtos salátát, mint utóbb, vagy kéksajtos mártogatóst zeller szárral és nyers répával...de majdnem haszontalan időpocsékolás, mert inkább a csirke szárny fogy....

    Szia Beus!

    Jól sikerült, nyugodtan próbáld ki, a tárkonytól megtáltosodtak az ízek!

    Még van göngyölt csirkém, kakas palacsintám, pizzám talonban...naponta két bejegyzést nem tehetek fel?

    :-DDD

    VálaszTörlés
  4. Nevamesza: ... ebben a történetben a pácba került csirkeszárny számára mi volt a happy end?... Hogy nem nevette magát "halálra", az biztos!... :))
    ...Jaaa, vonatkoztassak el kicsit?... A finom csirkeszárny odaadó, önfeláldozó mivoltát kell meglátnom?... "jót cselekedni és örvendezni" (Spinoza) :DD ...

    VálaszTörlés
  5. Nevamesz, Csn félreolvasta a tárkonyt... :) Mindenki fantáziájára bízom, hogy mit olvasott ki belőle...
    Írtam mélt, várom a válaszod!

    VálaszTörlés
  6. Drága Spájzcetli!
    Igen: jót cselekedni és örvendezni! Én jót cselekedtem, a család örvendezett, ez nem happy end?...még el sem szükséges vonatkoztatni...
    És a csirkeszárny is kikerült a pácból...be a sütőbe!

    Beus! Most azért jelentkeztem be, hogy Neked írjak, eszembe jutott, hogy végül délelőtt elvétettem válaszolni...bocsika, pedig nagyon megörvendeztettél!
    :-)))
    Mindjárt belépek a levelezőbe és repül a válasz!

    Te kis rosszcsont CSN!
    :-DDD

    VálaszTörlés
  7. Nevamesz, köszi, válaszoltam és most ledőlök kicsit aludni, hogy bírjam az éjszakázást.
    Ha otthagyom a nevelői állást (amit azért nem szeretnék), átképezem magam bártündérnek. Kicsit túlsúlyos tündi-bündi leszek, de olyannak is köll lenni, nemigaz?

    VálaszTörlés
  8. http://www.youtube.com/watch?v=mHo5HPn4aGI&feature=&p=821CDC6B9C9B0451&index=0&playnext=1

    Bea, remélem, aludtál egy sort.

    NeVaMeSza - nekem a hús magában nem jön be. A saláta se :-P Együtt rendben - esetleg valamibe beletekerve:-))) Avagy körettel. Még szükségebb estén... kenyérrel :-)

    VálaszTörlés
  9. Szép estét!

    Már dolgozom. - gatok... :)

    VálaszTörlés
  10. Mormogi Papa:...hidegen is magában is...apukámtól örököltem...(még a pacalt is!...most ugye kiábrándultál belőlem?...őszinte típus vagyok!...:-)

    Még gimnazista voltam amikor Louis de Funes elhúnyt...olyan nagy tisztelője volt az osztályunk, hogy a címert a tábla felől aznap egy színes, bekeretezett Funes képre cseréltük...egy hétig ülésezett a Tóth Árpád Gimnázium ítélőszéke...
    :-)))

    Beus: ...hagyd a mosott ruhát másra...:-)

    VálaszTörlés
  11. Közben meccset nézek és a Valeciának drukkolok!
    :-)))
    Szeretem a Manchester csapatát, attól függetlenül, hogy angolok:-))), de a spanyolok mindenben elsőbbséget élveznek minálunk...:-)

    VálaszTörlés
  12. Ábrándult a... Sagodacvus!

    Kicsit eltér néhol a közös ízlésünk :-)
    Nálunk nem üléseztek semeddig: a dirit teljhatalommal vezényelték oda, így simán kitett az osztályunkból... mondvacsinált okból.
    Erre az új teremben (aminek nem volt parkettje, valami sötétvörös tapadós izé borította és csőcsonkok álltak ki a falból) nem tettük vissza a dekorációt. Ami év eleje óta Pif volt, a kutya :-)

    Erre bejön a direktor hogyaszongya:
    -Sztrájkolunk, sztrájkolunk???
    Ennél messzebbre azért nem ment, tekintve, hogy a Párt napilapja főszerkesztőjének egyik gyermeke is velünk járt...

    VálaszTörlés
  13. Mormogi Papa: Azért annyi előnyöm van a hideg pacal habzsolásából, hogy még Szagodakvusz gyomrát is megfekszem!
    :-DDD

    Szerintem akkoriban mindenki osztályában volt egy tanácselnök vagy párttitkár csemete...:-)))
    ...annyian voltak, mit az oroszok!...:-DDD

    Nekem példul osztálytársnőm volt Bálint Marcsi, az ő édesapja találta fel/alkotta meg a Maripent...emlékszel még a Maripenre?...Marcsiról nevezte el!

    Csuda jó volt az osztálytalálkozónk, most volt júniusban...(a 15 éves:-)))

    VálaszTörlés
  14. Elszomorodni... ha nem is Tokaji.
    Nekem már a harminc éves egyetemi évfolyamtalálkozóm is elmúlt... pedig azt a diplomától számoljuk.

    Egyébként egyszer ettem pacalt. Történetesen Debrecenben, ahol osztálykiránduláson voltunk és meglátogattuk egy osztálytárs rokonát. De nem háznál: beültünk egy vendéglőbe, ahol csak két étel volt az étlepon:
    Birkagulyás és pacal. Fogalmam se volt róla, mi az. Megkóstoltam. Nem jött be. Pedig meleg volt.

    Előítélettől mentesen: több belsőséget nagyon szeretek, amiket otthon sohasem ettem. Ez a kivétel-étel.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails