Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 10., péntek

Falusi kakaspörkölttel töltött palacsinta szaftjával






Ezt a bejegyzést a maradékok újrahasznosításához is sorolhatnám, hiszen bármelyik pörköltféle alkalmas arra, hogy a maradékából pörkölttel töltött palacsintát készítsünk. Én azért nem nevezek minden pörkölttel töltött palacsintát hortobágyinak, mert szerintem a hortobágyi palacsinta a hortobágyi gulyából származó növendék borjú pörköltjéből készült „eredetileg”, így maradok most is a kakaspörkölttel töltött palacsinta elnevezésnél.

A cserépben készült falusi - kapirgálós, kukorékolós, szabad életű és lelkű - kakasból készült pörköltem igen jól sikerült. Alaposan rászámoltam a hús alapanyagra, hogy megfelelő mennyiségű csontozott, bőrözött színhús maradjon sós palacsinta töltéséhez.

Érdemes belelapozni korábbi sós, töltött palacsintáim receptjeibe:












Tehát, kicsontoztam, lebőröztem és késsel aprítottam a színhúst. A pörkölt szaftját egyszerűen kétharmad tejföl, egyharmad tejszín keverékével sűrítettem, krémesítettem, és gyöngéden felforraltam. A húsmasszára annyi krémes szaftot kanalaztam, hogy kellemesen szaftos legyen, ne maradjon száraz.



Sós palacsintát sütöttem, megtöltöttem az előkészített töltelékkel, felgöngyöltem, és a finom, krémes szaftjával locsoltam meg.

10 db vékony palacsintához: 14 dkg liszt (ez egy csésze, az angol/amerikai mértékegységet alapul véve), 3 tanyasi tojás, kb. 3 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj. Csak ajánlani tudom ezt a tésztát, nem ragad, nem tapad, hajszálvékony pillekönnyű palacsintát lehet belőle sütni, minden további zsiradék nélkül. Azért az első palacsinta sütésénél vékonyan kivajazom a serpenyőt.




Amikor pörkölt vagy paprikás van nálunk, akkor mindenki tudja, hogy lesz töltött palacsinta is másnap.
Ezt én még fokozni is képes vagyok, ugyanis egy hatalmas adag borjúpörköltből 4-5 féle ételt is készítek úgy, hogy nem unjuk meg, változatos, és ízletes.
Már készülök rá, hogy bemutatom, mert ugyan egyes ételekkel szeretek elbíbelődni, másrészt viszont kedvelem azokat a praktikus „mesterfogásokat”, amikor az időmmel úgy spórolok, hogy a végeredményt megtöbbszörözöm.
Két-három évtized konyhai gyakorlata, hogy a házi kosztból, a minőségből semmit sem kelljen leadnom.
Én szívesen átadom az évtizedek tapasztalatát, ha ezzel a friss, meleg, házias ételek jelenlét erősíthetem minél több „rohanó”, időszűkében lévő háztartásban.

7 megjegyzés:

  1. Kedveljük a töltött palacsintát, személy szerint én is a sósat. Lehet sajtos, többsajtos, gyros-os :-)
    Speciális ezek között az, aminek nincs is kerek formája: a "tégla". Brick. Belül töltelék. Lehet zöldséges vagy húsos. Utóbbit "Tuniszi" néven kínálták Algírban. Jófomán az egyetlen gasztro-emlékem ebből az országból, bár volt egy majdnem házi csicseriborsó-leves is :-)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és kedves NeVaMeSza észrevettük ám, hogy megváltozott az avatarod - de a csípőre tett kezű nekem jobban bejött :-)
    Már csak a szójáték miatt is :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták a fotók, ötletesek a variációk. Bár még odébb van az ebédidő, beindultak a gyomornedveim.
    Gratula

    VálaszTörlés
  4. A posztjaidra ha nem is a 18+ de a 65+ jelzést ki kellene tenned... Azért, hogy a fogyókúrásokat időben figyelmeztesse a veszélyre :-))) Ja, a 65 nem év, hanem kiló :-)))

    VálaszTörlés
  5. NeVaMeSza, megvolt a szülinap? Remélem, jól sikerült :-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Mormogi!

    Igen, nagyon jól sikerült...olyan aranyos vagy...és beszámolok róla!...:-)))

    Most elszunnyadok, mert írd, és mondd alig több, mint öt órát aludtam...és holnap még lesz egy szülinap az osztálytársaknak...

    Addig felkínáltam még egy kis pizzát.

    Utána viszont bableves jön leveles pogácsával...:-)))

    VálaszTörlés
  7. Skandi:...tudod, hogy minden, ami igazán élvezetes vagy hízlal, vagy tilos, vagy erkölcstelen...:-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails