Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 2., csütörtök

Bazsalikomos paradicsomszósz fűszeres húsgolyókkal.



Ezt az ételt akkor mindig elkészítem, amikor töltött káposztát főzök. Szeretek spórolni az időmmel, ha már a töltelékhez gondosan előkészülök a vegyes húsból készült fűszeres húsmasszával, akkor készüljön belőle a kisfiam kedvence paradicsomszósz, és legyen hozzá húsgolyó.
Ez az ízesítésében olaszos étel másnap könnyít is rajtunk a gazdag töltött káposzta után.
A húsgolyóhoz a massza együtt készül a töltött káposzta töltelékével, mindössze az apróra vágott szalonnát nem adom hozzá, mielőtt kiveszem belőle a golyókhoz szükséges mennyiséget. Jelen esetben 40 dkg masszát vettem ki, apró, csinos kis golyókat formáztam belőlük és egyszerűen sós vízben főztem ki.



A paradicsomszószt 1 liter jó minőségű passzírozott paradicsomból, jelen esetben olasz passataból készítettem. Egy kis fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát lereszeltem, olívaolajban morzsolt bazsalikommal pirítottam meg. Két evőkanál paradicsompürével elkevertem, sóztam, borsoztam, majd felöntöttem a passzírozott paradicsommal. Körülbelül 40 percig főztem csendes tűzön a szószt, majd híg besamelt készítettem, ezzel sűrítettem, valamint 2 dl tejjel lágyítottam. Kellemese édesre ízesítettem, frissen vágott bazsalikommal fűszereztem, de már csak akkor mikor elzártam a hőt alóla.









Rendkívül egyszerű étel, nem csak akkor készítem, amikor töltött káposztát, hanem akkor is, amikor valamilyen rakott ételt. Jelen esetben a marha-sertés vegyes darált húsból három ételhez is előkészültem, a maradékból rakott étel készült, melyet máskor mutatok be.
Azért ma került terítékre nálam a bemutatása, mert egy kevés maradékot lefagyasztottam amikor készítettem belőle. A kisfiamnak nem volt ma rendben a gyomra, paradicsomszószt kívánt. Csak elővettem, a külön eltett húsgolyókat, és a paradicsommártást, és eszembe jutott, hogy ez a kedvencünk még be sem mutatkozott. A lányom is ráhangolódott az olaszos illatokra, ketten a maradékból alaposan kikenekedtek. Én pedig elégedetten és örömmel summáztam, hogy nincsenek véletlenek!



2 megjegyzés:

  1. ...hhmmmm! A ma esti zellerkrémlevesem, öreg brindzás polentám mellé megkóstoltam volna...
    (Itt kell felpanaszolnom, az előző tyúkhúlevessel és sült tyúk alkatrészekkel sem végeztem!...) :))

    VálaszTörlés
  2. Spájzcetli:...nem bántad volna meg, ha megkóstolod, mint én sem, ha a Te vacsorádat...
    Ízlelgetni,kóstolgatni nagyszerű ételeket a képzeletünkkel is lehet, sőt! nagyszerű élmény!

    Muszáj tartanom a saját fordulatomat, már bebizonyosodott, hogy ...a virágnak megtiltani nem lehet...ha a hegy nem megy, akkor Mohamed megy...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails