Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 26., vasárnap

Karácsony második napján: korhely harcsapaprikás kucsmagombával, vajas-roquefortos galuskával











Még maradt egy szép nagy 80 dkg-os harcsafilé, amit nem használtam fel szenteste a vacsorához, sokat agyaltam rajta, hogyan készítsem el. Gondolkodtam egy tejszínes, kapribogyós változaton, de a paprikást valahogyan jobban kívántam. Ahogyan a tejszínes, kapribogyós változaton gondolkodtam, a babérlevél illatát éreztem egyfolytában, ahogyan a kaprival, a citrommal, és a krémmel illatosan, selymesen harmonizál. Ekkor eszembe jutott a korhely halászlé, babérosan, krémesen, kicsit savanyúan. Miért is ne készítsek korhely paprikást a harcsából. Ekkor már kicsit elindult a fantáziám. Volt itthon többféle színű paprikám, gondoltam, hogy viszek bele egy kis mediterrán íz világot is, ha többféle paprikát használok. Ekkor viszont az ötlött belém, hogy a kucsmagombához mennyire jól harmonizálna ez a paprikás elkészítési mód, így hát kucsmagombát is beterveztem hozzá.
Elsősorban a tészta jutott eszembe köret gyanánt, de egy deka nem volt itthon, így maradt a vajas galuska, ami nem utolsórangú köret. Ehhez a paprikáshoz nagyon jól jött volna juhtúró a galuskára, amikor is eszembe jutott, hogy a napokban vettem 10 dkg roquefort sajtot, hogy mártást készítek majd belőle valamilyen húsféléhez.
Nos, így állt össze ez a paprikás harcsa verzió.
Javaslom, hogy mindenki, aki szereti az efféle ételeket, az ragadjon pennát, és szorgosan írja le a receptet, mert ez a formáció álom finomra sikerült.
A harcsafilét közepesen vastag és hosszú csíkokra vágtam, megsóztam és fóliával lefedve betettem a hűtőbe néhány órára.
Kucsmagombát tavasszal saját magam tettem el (fagyasztottam le), most egy 20 dkg-os csomagot vettem elő. Hagytam felengedni, alaposan leitattam a nedvességet róla, és forró vajon egy-két perc alatt megpirítottam, majd félretettem.



2 dl tejfölt kikevertem 1 dl tejszínnel, és hagytam szobahőmérsékleten állni
Készítettem egy jó kis lecsós pörkölt alapot. Két nagy fej vöröshagymát, egy zöldpaprikát, egy fél sárga kaliforniai paprikát, egy fél piros kápia paprikát, és egy paradicsomot kockára vágtam. 2 gerezd fokhagymát átnyomtam. .
Vaj-olívaolaj keverékén, magas hőfokon kezdtem sütni a hagymát, két babérlevelet és a paprikákat együtt. Amikor már félő volt, hogy nagyon megpirul hozzá adtam a fokhagymát és a paradicsomot és tovább pirítottam. Sütöttem, és nem pároltam. Sóztam, borsoztam, és úgy másfél evőkanál szegedi édes fűszerpaprikával megszórtam, és elkevertem. Azonnal felöntöttem 3 dl csirke alaplével, és felforraltam. Közepes tűzön pároltam körülbelül 10 percig, majd a babérleveleket félretéve összeturmixoltam. Visszatettem a pürésített pörkölt alapba a babérlevelet és újra felforraltam.










Ekkor beletettem a hal csíkokat, és tíz percig közepes tűzön főztem a paprikást, puhítottam a halat. Hozzáadtam a vajon előpirított gombát, és egy-két percig tovább pároltam. Az előre kikevert krémbe szaftot mertem, elkevertem, és behabartam vele a paprikást. Magas hőfokra kapcsolva ekkor már csak éppen megrotyogtattam, de nem forraltam fel, hanem már vettem is le a tűzről. Pár csepp friss citromlével enyhén megsavanyítottam, annyira, amennyit a babéros, selymes íz kívánt.








Közben kikevertem a galuskát. 4 tojást elhabartam, hozzáadtam 10 evőkanál tejet, 10 evőkanál forró vizet, egy teáskanál sót, két késhegynyi őrölt szerecsendiót, és elkevertem 40 dkg liszttel. Alaposan kikevertem és hagytam fél órát pihenni.
Közben két evőkanál puha vajjal kikevertem 5 dkg roquefort sajtot.
Forró sós vízben kifőztem a galuskát és leszűrtem. Forró vajon rögtön, hirtelen átpirítottam. Egy tálban elkevertem a roquefortos vajjal, és azonnal tálaltam.









A harcsa a rövid főzési időtől puha szaftos és megtartotta eredeti ízét, éppúgy, mint a kucsmagomba. A paprikás krémes szaftnak nagyszerű állaga és íze lett. Még sohasem készítettem roquefortos galuskát, de ez nagy hiba volt, mert fantasztikusan finom lett. Együtt pedig, a galuska a korhely paprikással nagyszerű összhangban volt.




Csak ajánlani tudom mindenkinek kipróbálásra. Bármelyik jó étteremben szívesen választanám ezt az ételt az étlapról.
A fenti mennyiség 6-8 felnőtt adaghoz is elégséges.
Békés - maradék - karácsonyt!

8 megjegyzés:

  1. Jobbulást kívánok!

    A "Kellemes kanyarót!" című gyermekkori könyvemben szerepelt pár rigmus gyakori betegségekre is. Itt van egy:
    Torokfájás?
    Kisebb baj is nagyobb ennél,
    Mi volna, ha zsiráf lennél?

    Ez a Roquefort-os galuska nagyon jól hangzik! Szinte kedvet kaptam a halpaprikáshoz is :-))) Ami nálam nagy szó.

    VálaszTörlés
  2. ...csak most értem ide...:(((
    Nos, jó, hogy nem vagyok zsiráf!...:)))...így sem viselem könnyen a torokfájást!

    Átkozott fényposta projekt!...egy kis kóstolóval egy életre meggyőznélek!
    ...ami késik, nem múlik!...:)
    ...gondoltam ám, hogy a roquefort tetszeni fog Neked...akár harcsapaprikás, akár galuska nélkül is!...:)))

    VálaszTörlés
  3. Ez a kombináció nekem is bejönne!:)

    VálaszTörlés
  4. "...akár harcsapaprikás, akár galuska nélkül is!...:))) "

    Kenyér nem kell - mondta Micimackó, nehogy túl mohónak tartsák :-)

    VálaszTörlés
  5. Megvan! Köszi! Galuschkát készítek ma a gombapaprikás mellé.

    :-)

    VálaszTörlés
  6. Mormogi Papa, Skandikamera:
    :)
    ...örörmömre szolgál, hogy még, ha teljes egészében nem is, de részleteiben fogatokra valót készítettem!...:)))

    VálaszTörlés
  7. ...és...feltálaltam a karácsonyi pulykás szendvicset is!

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted ezt meg lehetne úgy is oldani, hogy savanyú káposztát is teszünk bele? valahogyan? bárhogyan? Gondoltam megkérdezem, hátha.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails