Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 25., szombat

Karácsonykor is angol reggeli: angol muffin "torony" sült paradicsommal






Négy napra terveztem a karácsonyi menüt, szem előtt tartottam, hogy a hagyományos ételek mellett, azok a nemzetközi ihletésű ételek is asztalra kerüljenek, melyek a családom legfőbb kedvencei. Karácsony előtti napon egy újabb főételt készítettem szendvics-köntösben, ezt is bemutatom a napokban. Ennek a szendvicsnek az alapja egy csaknem kalácstésztájú szendvicskenyér. Nálunk a kalács a húsvéthoz kötődik, karácsonykor nem sütök, de kelt tésztákat beterveztem rendesen.
Karácsony reggelén bedagasztottam az angol muffin tésztát: 30 dkg átszitált kenyérlisztből (BL 80), 2 dkg, 1 dl langyos vízben egy teáskanál porcukorral felfuttatott élesztővel, további 1,5 dl langyos vízzel, és két, csapott teáskanál sóval. Összegyúrtam, 10 percet pihentettem, olajos felületen alaposan dagasztottam, majd jó háromnegyed órát kelt, duplájára. Könnyedén újra átdagasztottam, majd újabb 10 percet pihent. Kukoricaliszttel megszórt deszkán kinyújtottam akkorára a tésztát, hogy legalább 8 db, 8 cm átmérőjű muffint tudjak szaggatni belőle. A maradék tésztát újra összegyúrtam és kiszaggattam. Most összesen 9 lett belőle.
30 percet pihentek a kibélelt tepsin a muffinok, ekkor 220 fokra előmelegítettem a sütőt, egyik oldalán 10, másik oldalán 8 percig sütöttem őket.










A formában mindkét oldalán átsütött tojást készítettem, én úgy szeretem, ha a sárgája folyós marad, de ez ízlés kérdése. Bacont ropogósra sütöttem, ennek zsírjában adagonként két vastagabb szelet paradicsomot is nagy lángon, mindkét oldalán hirtelen megkapattam. A maradék zsiradékban a kettévágott muffint pirítottam meg, és a formára vágott lapkasajttal, szépen, mint egy tornyot megraktam.









Nálunk mindig nagy sikere van ennek a reggelinek, így mi mással is kedvezhettem volna karácsony reggelén a családomnak. Laktató, gazdag reggeli ez, volt, aki kettőt is kért.






Nem készültem külön ebéddel ezen a napon, hanem karácsonyi estebéd volt, több fogással, hogy milyen ételekkel készültem, már írtam róla.
A teljes karácsonyi menüt úgy osztottam, hogy a hagyományos, és a „mai” kedvenc ételek úgy váltakozzanak, hogy kellemes egyensúlyban legyenek. Ma anyósomnál lesz a karácsony folytatása, István napi köszöntéssel összekötve. Régen készülök rá, hogy anyósom ételeiből is bemutathassak, most csőre töltött fényképező géppel megyek az István napra, és mindenről beszámolok.

12 megjegyzés:

  1. Nevamesza: ...Békés Karácsony estét!...
    Férfiasan bevallom: egyetlen, saját, friss sütetű kerekzsemlyés szendvicsedért odaadnám az összes karácsonyi "készítményemet"!... (nem azért, mert rosszat akarok Neked...) Az összeset "elmancikáztam"!... :((( A cserepes töltött káposzta tölteléke kicsit "száraz" lett; a töltött dagadók -pedig fátyolhájba tekertem, frissen vágott rozmaring ágakkal borítottam- hús és töltelék része nem elég fűszeres; a libaláb kocsonya nem aludt meg. Másnap vásárolnom kellett 1 kg sertésbőrt és újra kellett főzni vele; a gubatészta olyan kemény lett, hogy az unoka csúzlijába kiváló lövedék lenne. (és arról nem is beszélnék, hogy 24.-e kora hajnalán a Kedvesem is rám csapta az ajtót -kívülről...)
    Nevamesza, de jó, hogy "elsírhattam" Neked Karácsonyi kudarcaimat!... (Pedig mindent a tőlem szokásos alapossággal, gondossággal, szeretettel, odaadással készítettem, csináltam!... Hol ronthattam el?)...

    VálaszTörlés
  2. ...oh, kedves Spájzcetli! Neked is is szép karácsony estét!...pont ebben a percben fejeztem be a vacsoráztatást, a lányom és a férjem muffint kért, a kisfiam pedig abból a szendvicskenyérből szendvicset, melyet még 23.-án sütöttem (holnap megtekintheted:)
    ...még meg tudlak kínálni egy szendviccsel, vagy egy muffinnal, ha valamit tudnék ezzel enyhíteni csalódottságodon!...:)
    ...sajnos nem tudok hozzászólni a Téged ért "kudarcokhoz"...bárcsak segíthettelek volna, nem csak utólag a szendvicseimmel...
    Én biztos vagyok abban, hogy nem volt egyik elem sem katasztrofális, sem az ételek, sem az összezördülés...nem lehet mindig minden tökéletes, még karácsonykor sem...
    Velem is történt tegnap egy-két váratlan, bosszantó dolog, de én nem szívtam ennyire a mellemre, pedig, ha tudnád, hogy mik...

    VálaszTörlés
  3. ...valóban, egyik sem katasztrofális, messze az "ehető" kategórián belül van!... csak én "mást" vártam magamtól, mondhatni, csalódtam magamban... mikor csak úgy "csuklóból" csinálom, sikerültebbek! (ezt a "zördülés" dolgot nem kívánom "teregetni", de eléggé padlóra tett. Szerencsére Kedvesem részéről már az enyhület jelei mutatkoznak...:))

    VálaszTörlés
  4. ...látod, megmondtam én...
    ...talán azért "romlanak el" néha a dolgok (egy kicsit), vagy sikerülnek "tökéletlenül", hogy tudjuk értékelni azt, amikor minden jó, minden jól sikerül...
    Hamarosan én is közzéteszem a karácsony első két napján történteket, ételeket. Az a bejegyzés már készen van. Talán még ma...

    VálaszTörlés
  5. Rien n'est parfait - fit le Renard...

    Semmi se lehet tökéletes - mondta a Róka...


    Tudom: gyönge vígasz - de nincsen olyan ember, akire meg ne haragudna valamellik asszony :-( mert ilyen kor, ünnepek környékén a szokottnál is sértődékenyebbek. Igaz: az Ünnep súlya leginkább rájuk nehezedik. Amiben viszont nem vétlenek ők se :-)

    VálaszTörlés
  6. Isten hozott ezen a szép napon Drága Mormogi!
    ..."Amiben viszont nem vétlenek ők se :-)...ezt kifejtenéd bővebben?...csak tanulni szeretnék belőle, hogy legközelebb ne vétsek!...:)

    VálaszTörlés
  7. ...köszönöm a vigasztalást Mormogi Papa! :))...

    Nevamesza: ..."ezt kifejtenéd bővebben?"...
    A kérdés Mormogi Papának szólt, de én is válaszolhatok. Csak egy nevet említek: Szent Johanna... :)))

    VálaszTörlés
  8. Talán túl sok dologban vélik magukat felelősnek - és ennek okán túlzó reakciókra ragadtatják magukat. Tisztelet a kivételnek.
    Merthogy nincsen oly helyzet, amit teljes egészében "kontrollálhatnánk". (Bocsi, de a hozzá kapcsolódó 'rhaccsoló' kiejtést nem tudom reprodukálni :-P

    VálaszTörlés
  9. Kétségtelen: mindenki másként... látja a dolgokat :-P
    Karácsonyféle hangulat:
    http://www.youtube.com/watch?v=INWuChPKO_Q&feature=related

    Üdv

    MP

    VálaszTörlés
  10. ...most túlerőben vagytok!...de nem bánom!...:)))
    Szóval az asszonyok mártíromkodnak, és túlparázzák a dolgokat...hmmm...én csak a magam nevében beszélhetek...
    ...én szeretek érzékeny, és gondoskodó asszony lenni, ennek minden súlyával, felelősségével, és esetleges összezördüléseivel együtt is...
    Nyilvánvalóan más nevében nem szólhatok!...

    VálaszTörlés
  11. Mormogi Papa:...láttam ám ezt a feldolgozást! Az egyik legjobb...köszönöm!...mindig olyan jó (hatásos, aktuális) zenéket, videokat linklesz...
    ...további szép karácsonyt Neked!...azért holnap is nézz be!
    Jó éjszakát, szép álmokat!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails