Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 1., kedd

„Gyors” toroskáposzta
















Szeretek azon lovagolni, hogy jó szervezéssel több ételt kevesebb ráfordítással is el lehet készíteni. A szombati vendégvacsora egyik köreteként feltálalt édes-savanyú párolt káposztából szándékosan készítettem gyakorlatilag dupla mennyiséget, ugyanis a malaccombból is vágattam a hentessel még egy 1,2 kg-os szép szeletet, hogy ebből másnap toroskáposztát készítsek.
A toroskáposzta az disznótoros káposzta, melyet friss vágásból készítenek, semmi esetre sem száraz színhúsból, hanem mindenféle nyesedékből. Kifejezetten jót tesznek neki bőrös-zsíros részek, és fele arányban azért színhúsnak is szükséges belekerülnie.
Hentesem saját vágóhídjáról kerül a friss hús az üzletbe, így, ha nem is az udvaron vágtam a disznót, de biztosan nem telt el sokkal több a vágástól mint 24 óra, mire a fazekamba került a süldőhús.
A gyönyörűséges süldőcomb darabot a malac farkával együtt kaptam meg, így még egy plusz ínyenc falat kerülhetett a toroskáposztába.
A comb színhús részéből 35 dkg-ot felkockázva félretettem malacragu leveshez. A bőrös, szalonnás és színhús részeket kockára vágtam.













Libazsíron egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztottam, a húst rádobtam, magas lángon pörköltem. Sóztam, borsoztam, 2 dundi fej fokhagymát nyomtam rá, és tovább pörköltem. Levet eresztett, ezt elfőztem, zsírjára sütöttem. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon félig lefedve pároltam kifejezetten puhára. Amikor megpuhult majdnem zsírjára sütöttem, hogy kevés szaft maradjon alatta.

















A káposzta már készen volt.
Egy kilós fej édes káposztát legyalultam, egy kiló savanyú káposztát kinyomkodtam. A savanyú káposztát nem szabad átmosni. Két fej apróra vágott vöröshagymát dinszteltem libazsírban, ehhez adtam hozzá a gyalult édes káposztát és közepes tűzön roppanósra pároltam. Sóztam, borsoztam. Egy másik lábasban libazsíron megpirítottam a savanyú káposztát, egész borsot, babérlevelet adtam hozzá, majd felöntöttem kevés füstölt alaplével. Szálasra, roppanósra pároltam. Végül összevegyítem a kétféle káposztát és együtt pároltam készre. Fontos, hogy egyik káposzta sem maradjon nyers, de ne főjön túl.









Hozzáadtam a húshoz a káposztát, egyszerűen összemelegítettem és máris tálalhattam.





















Ez az édes-savanyú káposzta technológiáját a bigosból emeltem át. Véleményem szerint a savanyú káposzta édes káposztával keverve sokkal frissebb, sokkal élvezetesebb. Az összesen négykilónyi friss malachúst 3500 Ft-ért vásároltam. A kétféle káposzta körülbelül 1000 Ft-omba került. Megvendégeltem egy 8 fős vendégsereget, maradt némi finom hideg malacsült is, valamint körülbelül 6 adag toroskáposzta telt még ki belőle. Ne feledkezzünk meg róla, hogy egy ragulevesre való malaccomb még elkészítésre vár. Erről legközelebb számolok be.

6 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy nincs benne fűszerpaprika. A lucskoskáposztához szokott szememnek hiányzik.

    :-)

    VálaszTörlés
  2. Skandikamera: Bár ízlések és pofonok, de a toroskáposztának nem dukál a fűszerpaprika. És tejföl sem jár hozzá mifelénk!
    A székelykáposztához viszont mindkettő.
    :)

    VálaszTörlés
  3. Óóóó, imádom. Tam. Már nem eszem húst de ez isteni. :) Nálunk is nagy kedvenc és ezt is nagymamától tanultam, ő Szoboszlói volt. Csak még egyszerűbben készítette, az övében csak 3 hozzávaló volt: hús, savanyúkáposzta és zsír. (Nálam is fenn van. )
    Kicsit még csorgatom a nyálam... :)

    VálaszTörlés
  4. "Libazsíron egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztottam... ...2 dundi fej fokhagymát nyomtam rá..."

    Na, ez se lehet rossz :-)

    Atyám szerint, idézem:
    - Minden jó recept úgy kezdődik, hogy "A hagymát apróra vágjuk..."

    (Vagy hasonló... :-)

    VálaszTörlés
  5. Sejtettem, sejtettem, ezért hivatkoztam a szokás(om) hatalmára :-)

    Két kis szépséghibája a máskülönben ínycsiklandozó blogodnak: A You might also like képei lefedik az első kommenteket, és a hozzászólás küldéséhez leglább tízszer kell az Előnézetre kattintani :-(((

    VálaszTörlés
  6. Erre most egy katintás is elég volt :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails