Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 23., szerda

Aszalt szilvás-almás- szalonnás káposztaágyon sült ropogós csülök






Ez az utolsó étel, amit a télbúcsúztatás jegyében savanyú káposztából készítettem. De nem utolsó sorban, mert valami nagyon finom lett. Örülök annak, hogy újra szabadjára engedtem kicsit a fantáziámat és a savanyú káposztát megbolondítottam egy kis édes, gyümölcsös és füstölt, szalonnás ízzel.
A címben nem említettem, de még apró, hagymás rózsaburgonya is került a tepsibe az utolsó fázisban, tőlem szerintem már nem meglepő módon. Ugyanis kedvelem a tepsis ételeket, mert nem csak rendkívül ízletesek, de „kényelmesek” is egyben. Olyan csodásan néz ki, amikor egy tepsiben tündöklik, illatozik az ételsor minden eleme.
A csülköt a szokásos módon előfőztem vöröshagymával, fokhagymával, babérral és szemes borssal. Hagytam a levében teljesen kihűlni. Durvára őrölt tengeri sóval és frissen őrölt borssal fűszereztem. A bőr nélküli részeket frissen őrölt köménnyel szórtam meg, majd sózott, áttört fokhagymával kentem meg. Hagytam pihenni néhány órát, mielőtt a sütőbe tettem.

Előkészítettem a káposztát. Egy fej savanyított káposztát leveleire szedtem, kicsit kiáztattam, lecsöpögtettem és csíkokra vágtam. Néhány szem aszalt szilvát négy részre vágtam és kevés vízben beáztattam. 15 dkg húsos szalonnát kockára vágtam és félig kisütöttem a zsírját. Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát a szalonnával együtt üvegesre pirítottam és hozzáadtam a káposztát. Közepes lángon sütöttem, pároltam kicsit a káposztát. Meghámoztam és kockára vágtam egy almát és az áztatott aszalt szilvával a káposztához adtam. Összeforgattam, elzártam a hőt alatta és lefedtem, amíg a csülköt előkészítettem.
A csülökléről leszemert zsiradékkal kikent tepsibe halmoztam a káposztát, majd bőrével lefelé elhelyeztem a káposztaágyon a csülökdarabokat. 220 C fokos sütőben körülbelül fél órát pirítottam a csülköt, majd megforgattam, a káposztát pedig átmozgattam. Bőrével fölfelé további 35-40 percig pirítottam a csülköt szép pirosra, ropogósra.
Közben apró rózsaburgonyát a csülökléről lemert zsírban megpirítottam, majd két fej, gerezdekre vágott hagymát is hozzáadtam, ezzel már csak rövid ideig sütöttem. Amikor már a csülök bőrös fele is félig megpirult, akkor a hagymás krumplit a káposzta köré rendeztem. Így sütöttem készre ezt a nagyszerű tepsis ételt.












Ilyen finom káposztát még nem készítettem, az almával, szalonnával, aszalt szilvával valami egészen nagyszerű végső íz kombinációt kaptam. A csülök zsírja és szaftja még ízletesebbé tette a káposztát. Szívből ajánlom ezt az ételt egy az egyben kipróbálásra, akár még húsvét előtt!





10 megjegyzés:

  1. Amikor rápillantottam a képre valamiért rögtön tudtam, hogy a Tiéd!:-)Nagyon finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  2. Vaooo! Nagyon klassz recept. Mindenképpen kipróbálom. És ez a rózsaburgonya!!!

    VálaszTörlés
  3. Kész vagyok! Teljesen elaléltam! Nagyon szeretem a káposztás ételeket, mégis olyan ritkán csinálok, magam sem tudom miért.
    De ez a csülök, a szalonna, az aszalt szilva együtt egyszerűen tökéletes!

    VálaszTörlés
  4. Óóóó, nagyon jól néz ki!
    törölgetem a billentyűzetet:)
    az ízélmény későbbre halasztva, mivel szigorú diéta van. sajnos. megint.

    2. üzenet, az első eltűnt útközben.

    VálaszTörlés
  5. Lányok! Tényleg nagyon finomra sikerült...sajnos nálam is diétásabb ételek következnek egészen húsvétig, de azért jól fogunk lakni! :)))

    VálaszTörlés
  6. Zuzuka:...sajnos a blogrincs néha beleszól a blogéletbe...:(((
    Bocsi, tudod, én nem tehetek róla, csak bosszankodom! :(((

    Ha vége a diétádnak feltétlenül főzd meg, a csülök nálam alap kedvenc, de ez a káposzta...ez várakozáson felül teljesített! :)))

    VálaszTörlés
  7. Jaj, ez nagyon jó recept. Akkorákat nyeltem, amikor elolvastam..... Nagyon köszi!!!!

    VálaszTörlés
  8. ... nemistudommikorettemutoljárailyen...

    Nyammm.

    Kiteheted a táblát: Permanens Kísérleti Konyha :-)))

    VálaszTörlés
  9. A tizes "NYCS" skálán ez legalább 9.5-ös.
    :-)

    (NYCS = NyálatCsurgat)

    VálaszTörlés
  10. Mormogi Papa: Igyekszem! No, és egy kicsit szeretem ezt a tevékenységet...:))

    Hobbiszakács: A 0.5 pontlevonás tudom, hogy a krumpli miatt van! :)))
    Komolyra fordítva, köszönöm szépen, ezek szerint szép kűrt futottam káposztailag...:))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails