Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 18., péntek

Csak egy gyors melegkifli piaclátogatás előtt húsos szalonnával, újhagymával, almával és camemberttel









Úgy szól a fáma, hogy éhgyomorral nem ildomos sem főzni, sem bevásárolni. Az a helyzet, hogy én ritkábban eszem délelőtt, mint éjfél után, nem biztos, hogy követendő példa, de a két főétkezésen kívül szeretek akkor enni, amikor éhes vagyok, vagy valami finomságot megkívánok. Szerdán vagy pénteken szoktam a többórás bevásárlást megejteni, ilyenkor mindig a piacon kezdek. Nem akartam éhgyomorral elindulni, összedobtam hát egy ízlésemnek és gyorsan elérhető készleteimnek megfelelő szendvicset.
A férjem korán reggel mindig hoz néhány ropogós, csavart kiflit, egyből erre esett a választásom. Újhagymát, húsos szalonnát és almát vettem elő. A szalonnát és almát közepes méretű kockákra, az újhagymát karikára vágtam. Megraktam velük a négyfelé vágott friss, ropogós kiflit, enyhén grilleztem, majd vastagabb camembert szeletekkel betakartam és egy kis apróra vágott snidlinggel szórtam meg. Addig grilleztem, hogy a sajt átmelegedjen, de ne süljön nagyon meg. Szép is lett és nagyon finom, ízletes.




Valahol olvastam, hogy a franciák szentségtörésnek tartják, hogy a jó érett camembert főzéshez használják fel. Nos, ezzel magam is egyetértek, azt a fajta camembertet, melyet sajttálhoz használok, azt ebben a formában én sem használnám fel. Ez a camembert egy nagyon kellemes fajta, de nem méregdrága francia, ezt nem „sajnálom” melegíteni, vagy akár töltelékbe is beletenni.



2 megjegyzés:

  1. Telitalálat! A gyomornedveimet forradalmi hangulatba hoztad :-)
    A jó érett sajt bizony nehezen elérhető dolog egy viszonylag kevés sajtkultúrával rendelkező országban, de mit tegyünk? Nálunk a "Közért" hozzászokott, hogy mindent bevágjanak a hűtőpultba. Persze azért, hogy "tovább friss maradjon". Valójában azért, hogy tovább eladható maradjon, merthogy friss... az ugye relatív fogalom volt/van.
    Egyáltalán a kereskedelem...
    Az átlagemberek ízlését is sikerült ebbe az irányba befolyásolni; vagyis elrontani. A hazavitt sajtot majdnem mindenki bevágja a hűtőbe. Hogy érlelni??? Az meg mi fán terem?
    Pedig pedig... Még jó, hogy egyes sajtosok - már a piacon is! - szakítanak ezzel a "hagyománnyal". Akkor már csak valami zárható edény kell, hogy a többiek ne fintorogjanak. " Mi az, amit eszel ? ? ? "
    Igaz, a gasztro-összeütközéseket nem könnyű elsimítani :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails