Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 17., csütörtök

Füstölt haltatár kályhában sült szilvásváradi pisztrángból







A hosszú hétvége alatt kirándultunk, vendégségben voltunk, vendégeket hívtunk, igazán mozgalmasan telt, olyannyira, hogy sorban állnak az ételek, az élmények, hogy szerkesztés alá kerüljenek, bemutassam őket.
Szilvásváradot választottuk úti cél gyanánt, az első tavaszi kirándulásunkhoz. Egyrészt Szilvásvárad nagy kedvenc, másrészt össze akartam vetni az elmúlt hetek erdélyi élményeivel, különös tekintettel a vármezői pisztráng élményét a szilvásváradival. A kirándulás élményeit és a ropogósra sütött pisztráng tanulságait, tapasztalatait hamarosan közzéteszem.
Nagyon izgultam, hogy vajon kapok-e kályhában sült pisztrángot, az utolsó őszi kirándulásunknak ez volt a gasztroélmények csúcspontja.
Nagy örömömre már javában sütik kályhában a frissen füstölt pisztrángot.









Legutóbb, ugyanebből a füstölőből származó északi-tengeri lazaccal vegyítettem, mondhatom színes, különleges, ízletes haltatárt kaptam. Most nem cifráztam, csak pisztrángból készítettem, ki akartam próbálni, hogy a füstölt, „szárazon sült” pisztráng önmagában is megállja-e a helyét.
22 dkg-os pisztrángot vettem, mire kivettem a gerincet, elhagytam a fejét és a farkát, 15 dkg szín halhúst kaptam. Bár nem olcsó, érdemes nagyobb halat választani, mert arányaiban kevesebb vész kárba a bontáskor és szaftosabb marad a halhús nagyobb tömegben.

Elkészítettem a haltatár alapot, amit szoktam és rendkívül jól bevált.
Egy tojássárgáját elkevertem egy teáskanál magos francia mustárral, egy teáskanál fehér borecettel, egy teáskanál halszósszal, sóval, borssal és kikevertem majdnem fél dl mogyoróolajjal, hogy hígabb majonézt kapjak. Egy kis fej lilahagymát nagyon apróra vágtam, valamint egy evőkanál snidlinget és petrezselymet. 6 db lecsöpögtetett kapribogyót is apróra vágtam. A hozzávalókat összekevertem.









Egy teáskanál mézes-mustáros öntetet is a haltatárhoz adtam, ezt a füstölt-sült pisztránghoz vásároltam a helyszínen. Kíváncsi voltam az összhangra, ezt most újdonságként kínálják azoknak, akik helyben fogyasztják a kályhában sült pisztrángot.


Nagyon kellemes lett a nagyon enyhe édes íz beütéssel, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy nélküle nem ízlik jobban nekem. Azt hiszem, hogy legközelebb maradok a sós, a hagymától és a zöldfűszerektől friss és ropogós, valamint a minőségi füstöléstől kellemesen füstölt íznél.
Egy karéj háromkovászos, kevert lisztből készült kenyeret (a kirándulás alatt vásároltam Makláron a Numan pékségben, de erről külön mesélek) megpirítottam, háromszögre vágtam és ezzel kínáltam fel a haltatárt.


Mind a pisztráng, mind a haltatár alapom újra kiválóan vizsgázott.
Érdemes Szilvásváradra kirándulni, hiszen nem csak önmagában a természet kínál itt nyugodt, ugyanakkor aktív kikapcsolódást, hanem a szilvásváradi pisztráng élménye, melyet érdemes a hypermarketben vásárolt halakkal néhány kirándulás alkalmával elcserélni.
Őszi kirándulásunk élményei itt olvasható:

3 megjegyzés:

  1. A szilvásváradi sült pisztrángnál életemben nem ettem még jobb halat!!! Sok éve voltunk ott, de a család még mindig emlegeti :)

    VálaszTörlés
  2. Mi is ettünk ott pisztrángot :-)
    De erről már írtam :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails