Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 23., csütörtök

Nyárson sült gyros házi pitával, háromféle öntettel és joghurtos uborkasalátával








A gyrost majdnem mindenki szereti. A mi családunk csak erősíti a statisztikát, mert mi mind nagyon szeretjük. Igaz, ami igaz, nem könnyű igazán finom gyrost találni, még az anyaországban sem, tapasztalatból mondom. Nem mesze van tőlünk egy gyros bár, szerintem Debrecenben itt lehet kapni a legfinomabb gyrost. Annyira népszerű a hely, hogy gyakran csak egy óra, másfél óra múlva tudják teljesíteni a rendeléseket. Nem pusztán ez okból, hanem azért is, mert a házi gyros talán még ettől is lehet finomabb, időről időre én is készítek.Ahogyan meséltem róla, a kisfiam rájött, hogy mégis szereti a gyrost pitában, így most kiterjesztettem a szokásos gyros vacsora menüjét és pitát is sütöttem. Nagyon jól sikerült, a családban a fiúktól kaptam érte most a legnagyobb elismerést.
A saját fűszerkeverékemet alkalmazom a hús fűszerezésére, most egy nagyobb adagot készítettem, mert a barátnőmnek is akartam adni belőle.
Szerintem, úgy 3 kg hús fűszerezésére alkalmas mennyiség:
1 teáskanál frissen őrölt színes bors
1 teáskanál frissen őrölt koriander (lehet őrölt is)
2 teáskanál finomra őrölt rozmaring
4 teáskanál morzsolt oregánó
2 teáskanál frissen őrölt gyömbér (lehet őrölt is)
4 teáskanál fokhagyma granulátum
2 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál szárított citromhéj
1,2 kg hús fűszerezéséhez 3 evőkanál fűszerkeveréket használtam. Egy 50 dkg-os szűzpecsenyét és 70 dkg csirkemellet fűszereztem.
Szélesebb csíkokra vágtam a húsokat, vékonyakra, mert „fodrosan” készültem felhúzni nyársra őket. A csirkemellből csak a leeső darabokat csíkoztam fel, három csirkemellet meghagytam egyben, egy-egy olyan szép steak szeletet igazítottam belőle. Fűszerezés után olajjal meglocsoltam a húsokat és lefedve betettem a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap vékony fanyársra húztam a hús csíkokat.
Bedagasztottam, megsütöttem a pitát a Pita bejegyzésemben leírtaknak megfelelően.
Közben elkészítettem az uborkasalátát:
Görög joghurtot elkevertem egy kevés olívaolajjal, ízlés szerinti mennyiségű áttört fokhagymával és sóval. Az uborkát kockára, a lilahagymát vékony karikára vágtam, és összekevertem, majd borsoztam. Nem sóztam! Elkevertem az ízesített joghurttal és fekete, magozott olajbogyóval díszítettem.
Háromféle öntetet készítettem. Tzatzikit, valamint egyszerű fokhagymás öntetet, melyhez görög joghurtot, áttört fokhagymát és sót használtam. Csípős öntetet, melyhez görög joghurtot, egy kevés ketchupöt, és házi darált erős pirospaprikát. Kb. egy órán át hűtöttem az önteteket és a salátát tálalás előtt.
Uborkát, lilahagymát és paradicsomot vékonyra szeleteltem, ezek mentek a pitába a hús és az öntet mellé.
A húsnyársakat sóztam, majd grill lapon megsütöttem és mindent, amit melegen kell, azt melegen, amit hidegen, azt hidegen tálaltam.








Az utóbbi időben ennek a vacsorámnak volt a legnagyobb sikere itthon.






Az egész csirkemelleket csak másnap sütöttem ki frissen, a második adag gyroshoz. Először sóztam, majd hirtelen, magas hőfokon sütöttem, hogy szép kérge legyen, és ne száradjon ki a belseje. Két percig pihentettem, majd csíkokra vágtam. A pitát forró levegőn átmelegítettem és ugyanúgy, mint előző nap zöldséggel, az öntetekkel, a hússal megtömtem a pitákat és kézbe adtam.
A fenti mennyiségekből két kiadós vacsora készült. 4 főre.

7 megjegyzés:

  1. Hát, nem csodálom, hogy sikere volt, nálunk is nagyon megy az ilyesmi, pitával, tortillával. Én még szoktam hozzá nagyon vékonyan felszeletelt jégsalátát, meg közkívánatra fejes káposztát is adni, hogy legyen benne valami ropogós dolog is.

    VálaszTörlés
  2. Mennyi gyönyörű kép!Izletes saláták és a nyárs: nyamii.

    VálaszTörlés
  3. Azon nem is csodálkozom hogy nagy sikere volt, mert én csak a képen látom és sóhajtozom nagyokat,nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Na neee, most én is akarok. Csodás

    VálaszTörlés
  5. Ettől olyan hihetetlenül szeretni való a jó idő!!!
    Hogy ilyen klassz, szuper kajákat lehet enni és készíteni. Minden nap, ha tehetjük kint eszünk és főzünk mi is. Múlt vasárnap már a rántott húst is tárcsán sütöttem...

    VálaszTörlés
  6. Igényes leírás, étel, majd tálalás és végül a képek! =) Ide járok erőt gyűjteni! =)

    Üdv
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Judit! Munkásságom elsődleges lényege, hogy inspiráljak! :))

      Törlés

Related Posts with Thumbnails