Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 19., hétfő

Hirtelen készült zsömlék, útravalóhoz





Történt ugyanis, hogy a fővárosban volt dolgunk, másnapra pedig friss, tartalmas útravalóval kellett szolgálnom a kisfiamnak. Egész napos focibajnokságra készült.

Így késő délután álltam neki, hogy friss zsömléket süssek és összeállítsak neki igazán a fogára való szendvicseket belőle.

Nem olyan régen láttam Tücsök Bogárnál csodaszép zsömlevariációkat, eszembe jutott, hogy benézek hozzá egy jól bevált receptért. Jól tettem, mert a Provance-i fűszeres csavar receptje éppen olyannak mutatkozott, mint amilyet kerestem.

Egy az egyben ugyanazokkal az összetevőkkel készítettem a tésztát, viszont a saját, jól bevált elkészítési módszereimet alkalmaztam ez esetben is.

Hozzávalók 8 db zsömléhez:

40 dkg kenyérliszt BL 80

2,5 dkg friss élesztő

0,5 dl langyos tej

2,5 dl langyos víz

1 evőkanál porcukor

2 teáskanál só

2 evőkanál olívaolaj

A szóráshoz: szezámmag, mák, szárított oregánó és frissen reszelt parmezán (én pecorino romanot használtam)

A lisztet tálba szitáltam, fészket készítettem a közepébe. Belemorzsoltam az élesztőt, meghintettem a cukorral, beleöntöttem a fészekbe a tejet is.

15 perc múlva hozzáadtam a többi hozzávalót és összeállítottam a tésztát. Letakarva hagytam pihenni 10 percig, majd olajos felületen könnyedén, de alaposan megdagasztottam.

1 órán át kelesztettem szobahőmérsékleten letakarva.

Ekkor könnyedén átdagasztottam, 8 részre vágtam a tésztát és kis cipókat formáztam belőlük. 5 percig letakarva hagytam pihenni, hogy újra rugalmas legyen a tészta és megformázhassam a végső alakjára.

4 db-ot újraformáztam zsömlének, 4 db-ot pedig olyan császárzsömlefélének. Ehhez rudakat sodortam a tésztához, középre görcsöt kötöttem, az egyik szálat alulra, a másikat felülre dugtam be a zsömlék közepébe.

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket és letakarva 45 percig kelesztettem.

Felmelegítettem a sütőt 200 C fokra. A zsömléket megfújtam alaposan hideg vízzel. A zsömléket megszórtam morzsolt oregánóval és frissen reszelt parmezánnal. A császárzsömléket mákkal és szezámmaggal.

Fedeles tepsiben sütöttem a zsömléket, a fedő tepsit is befújtam belülről alaposan hideg vízzel. Ráborítottam a zsömlékre és 20 percig lefedve sütöttem. Ekkor leemeltem a fedő tepsit és 10 perc alatt pirosra sütöttem a zsömléket.







Rácson hagytam kihűlni. Különösen fontos volt most ez, hiszen másnapra készültek a szendvicsek így nem tett volna jót a szendvicseknek a kipárolgás.

Közben elkészítettem a szendvicsbetéteket is, de erről majd máskor.

Köszönöm a nagyszerű receptet Anitának, megtartom! Puha, ízletes belsejű, ropogós zsömléket sütöttem az alapreceptből. A szendvicsek is nagyon jól sikerültek, legközelebb erről mesélek.

9 megjegyzés:

  1. Biztos jóízzel falatozta a kisfiad, mert gyönyörűek ezek a zsemlék.
    Hogy sikerült a bajnokság?

    VálaszTörlés
  2. Valóban gyönyörűek lettek. A receptedet kölcsön is kérem. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy megtetszettek a zsömlék! :) Szépek lettek ezzel a formázással, nekem is kell ilyen!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Szépre sült, ennivaló ahogy kinéz! Én nem sütök kenyeret, legfeljebb lefotózom a sarki boltban a zsemleválasztékot.

    Jó olvasni/nézni a posztjaid. (Rég nem jártam erre, időbe telik, amíg visszalapozok. )

    :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek a zsömlék!

    VálaszTörlés
  6. SZIA! Ámulok és bámulok!:) Nagyon klasszak lehetnek ezek a pákáruk:)kipróbálnám.---(BORZALMASAK ezek a kenyerek ,amiket lehet kapni és bárhol veszi meg az ember,mind morzsás,nyúlós,ragacsos,na és 2 nap mulva már penészes is és még drága is miközben csak mutatóba valamivel beszórják!)Igaz van kenyérsütőgépem ,de az csak a port fogja:)---A kenyérlisztről kérdezném ,hogy az milyen liszt és hol kapható?---Mivel amiket lehet kapni a boltokban előre csomagolva ,abban van már eleve élesztőpor és csak vizet kell hozzá tenni:)) ÉS még egy? meddig kell dagasztani ? VAn valami jele? vagy idő kérdése?(nah persze a régi időkben azt mondták " amíg a padlás nem izzad!!"":)) de az nagyon fárasztóó!!:)))

    VálaszTörlés
  7. Névtelen: Szinte mindig jelölöm a liszt "számát", most valóban nem jelöltem. De pótoltam.
    Leggyakrabban kétféle búzalisztet használok finomlisztet BL55 és kenyérlisztet BL80. Kenyérlisztet az Intersparban és a Metroban szoktam venni, de a Metroban olcsóbb. Nem használok olyan lisztkeverékeket, melyek tartalmaznak bármilyen adalékot, akár élesztőt.
    Ez a házi kenyérsütés lényege, hogy magunk állíthatjuk össze, miből dolgozunk.

    Ha elkezdesz kenyeret sütni (vagy kelt tésztát) akkor érezni fogod, hogy meddig kell dagasztani a tésztát. Én csak kézzel dagasztok, 5-10 percig, ami valóban "megerőltető", de megéri. Mintha fitnesz teremben edzenék:)

    Szoktam írni, hogy dagasztás közben milyenné válik a tészta, amikor "rendesen" meg van dagasztva. Viszont valóban nehéz ennél jobban körülírni.

    Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet a kenyér/kelt tészta sütés iránt! Próbálkozz először egy könnyebb recepttel, akkor már konkrétabban tudsz kérdezni, és tudunk "együtt" dagasztani/sütni, amíg bele nem jössz.
    Mert szerintem tényleg csak gyakorlás és rutin kérdése, hogy egyre jobb péksüteményeket, kalácsokat, kenyeret süssünk.
    Úgyhogy, várlak vissza! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia. A hosszú hétvégen készülünk Erdélybe és az útra meg szeretném csinálni a zsömléket, de nekem nincs fedeles tepsim. Fedő nélkül is jó lesz szerinted vagy esetleg alufóliával ha letakarom?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails