Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 20., csütörtök

Pizza a’la carte: erdészlepény gombával, tükörtojással, iberico chorizoval







Három különböző pizza és ez az erdészlepény készült a legutóbbi adag pizza tésztából. A csípős, szalámis pizza, az őszi gombás pizza brie-vel, egy magyaros pizza a gyerekeknek, amit még nem mutattam be, és ez a színes és gazdag erdészlepény.

Már harmadnapja csücsült a pizza tészta a hűtőben, tudni kell, ilyenkor már kicsit ragadósabb, és amikor kisül, ropogósabb. Emiatt nem ildomos túl vékonyra nyújtani a tésztát, így a két adag pizza tészta, ami rendelkezésemre állt, éppen egy tepsiforma lepényre való volt.

Nem is tagadhatnám le, hogy kihasználom a gombaszezont, erre a lepényre is tartogattam vargányát. Erőteljes íze miatt érdemes más gombával is vegyíteni, akár levesben is, ezt követve, most újra portobello került erre a lepényre is.




A kétféle gombából sonka és lilahagymával, piros és zöld kápia paprikával, zöldfűszerekkel és fokhagyma szeletekkel ragut készítettem vajról indítva. A zöldfűszerek között oregánó, kakukkfű és petrezselyem szerepelt. Csak éppen átpirítottam a zöldségeket, hiszen a pizzán majd együtt megsülnek. Azért pirítottam át, mert teljes íz egységet akartam a lepényen.

Közvetlenül csak akkor sóztam a ragut, amikor a pizzára halmoztam, hiszen nem akartam, hogy ellágyuljon, levet eresszen.









Olívaolajjal kikent és kukoricaliszttel megszórt tepsiben kinyújtottam a tésztát. Ilyenkor már (harmadnaposan) alaposan lisztezni kell a tésztát és érdemes először a saját súlyával nyújtani. Majd a tepsiben szép fokozatosan, nem erőltetve. Egy kis nyújtás, egy kis pihentetés.

Rákanalaztam az alapra a színes zöldségragut. Nagyobb kockára vágtam ementáli sajtot és mozzarellát ezeket is elhelyeztem a lepényen, majd megraktam bőven nem túl vékonyra szeletelt chorizo ibericoval, ami szó szerint megkoronázta a lepényemet.

Négy kis mélyedést készítettem a lepény négy sarkában, és beleütöttem a tojásokat.








220 C fokon, alsó bordamagasságon sütöttem 20 percig a lepényemet. Tálaláskor a tükörtojásokat megszórtam spanyol füstös paprikával (pimenton de la vera).

Szép is, különleges is és finom is lett! Jó étvágyat kívánok az elkészítéséhez! :)




10 megjegyzés:

  1. csorog a nyálam ki is nyomtattam

    VálaszTörlés
  2. a fenébe is))), ez igen jól néz ki)))))

    VálaszTörlés
  3. Talán csak a gombát kivéve évekig ilyet ettünk, csak pizzában, "kis csabai csípős" néven. Klassz, ahogy nem sajnálod az anyagot belőle.

    VálaszTörlés
  4. Csalatkozom az előttem szóló szőlőkhöz :-)
    Valóban jól néz ki, biztosan finom is - és még egy új szót is tanultam bonus !

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa: Melyiket?! ... csak találgatni tudnék ... :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon klasszak a fotók róla mind nyers, mind sült állapotában! Gusztusos, kívánatos.

    VálaszTörlés
  7. Úr Isten!! Ez gyönyörűséges!! És biztos vagyok benne, hogy nemcsak a szemnek, de a szájnak is igen nagyon kellemes élményeket adott!! Gratula!!

    VálaszTörlés
  8. Nem találok szavakat!Gyönyörű színekben pompázik ez a pizza!:-)El kell készítenem a hétvégén!:-)

    VálaszTörlés
  9. Szorgalmasan jegyzetelek :-) A "tojássarok" is nagyon tetszetős. Ha kész lesz a konyhánk, kipróbálom... izé... lemásolom.
    :-)

    VálaszTörlés
  10. Eszméletlenül jól néz ki ez a pizza! Az olaszok sírva könyörögnek a receptért.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails