Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. július 10., kedd

Sertéspörkölt karfiolrózsákkal– karcsúsítás élvezettel, szelektíven!




Ez az étel hűen tükrözi, hogy mindössze leleményesség kérdése, hogy úgy étkezzünk szelektíven, hogy ne csak a csirkemell-saláta kombináció, hanem a hagyományos ételeink is előforduljanak benne.

Az ötlet nem sajátom, hanem Édesanyámtól koppintottam, ugyanis mi gyermekkoromban gyakran ettünk paprikás csirkét vele párolt karfiolrózsákkal körítve. Karfiolos csirkének hívtuk. A paprikás csirkéhez egy paraszthajszállal jobban passzol a vele párolt karfiolrózsa, de mondhatom, hogy sertéspörkölttel is fejedelmi.
Ha lett volna itthon tejföl, akkor azzal is nyakon öntöttem volna, de most ezt készlet hiányában kihagytam.

A sertéspörköltet érdemes komótosan elkészíteni, úgy, mint ebben a bejegyzésemben leírtam:

Komótosan készült fokhagymás-köményes sertéspörkölt


Ettől még komótosabban is készülhet, ha egészen kicsi lángon, akár 4-5 órán át pötyögtetjük a pörköltet. Így fantasztikusan omlós lesz a hús a pörköltben, valamint nagyságrendekkel jobb ízű is lesz. Most úgy 3,5 órán át készült, amit az alap összeállításától számolok mindig.

Többféle ételt is készítettem az alap pörköltből, így a karfiolhoz szánt mennyiséget egy lábasba átszedtem és kevés vízzel megszaporítottam, és felforrósítottam. Ekkor egészen alacsonyra kapcsoltam a hőt a fazék alatt és beletettem a konyhakész karfiolrózsákat.
Addig pároltam csendesen, fedő nélkül, amíg a karfiolrózsák roppanósra nem párolódtak. Egyszer érdemes átforgatni őket, hogy a nehezebben puhuló szára is kellőképpen megpuhuljon. Nem kell túlpárolni a karfiolt és óvatosan kell megforgatni, hogy össze ne törjenek. Ezért is érdemes lassú tűzön párolni, ahogyan a pörköltet.

Ez alatt az idő alatt a karfiol fejecskék teljesen magukba szippantják a pörköltszaftot, amitől rendkívül ízletesek lesznek.
Most igazán szezonja van a karfiolnak is és a karcsúsításnak is. Ezzel a fogással mindenképpen élvezettel!





4 megjegyzés:

  1. Igen, ez jó párosítás. Én a karfiolt megpárolom és pürésítem, úgy tálalom a pörkölt mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valóban nagyon jó párosítás, teljes mértékben kivált bármilyen szénhidrát tartalmú köretet!
      A pürésítés is nagyszerű megoldás! :)

      Törlés
  2. A rakott (tejfölkös) karfiol is passzol(na) a pörkölthoz. Sajnos bolondolásig szeles, ezért a környezetvédelem érdekében le kell mondanom róla :-(

    :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Némi kömény(mag) enyhít a helyzeten! :) Vagy legalábbis segíti a kipufogást! :D
      Így négyszemközt:) a karfiol nem az első számú zöldségféle a kedvenc zöldségtáramban. Így paprikáshoz/pörkölthöz és rántva viszont sokat ugrik előre a rangsorban! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails