Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 17., péntek

Olaszos húsgolyók pizza fánkokkal





Minden nap főzök, igyekszem hétköznapi házi-menzát vezetni, ami persze nem jelenti azt, hogy miden nap tökfőzelék van fasírttal, vagy rántott hús sült krumplival. Persze gyakran előfordul. J

Szívesen hangolom a heti menüt a már megszokott, hétköznapi kedvencekre, de semmiképpen nem süllyedek el a hétköznapi rutinfőzés unalomtengerében.
Szeretek főzni, mindig is szerettem, egészen biztos vagyok abban, hogy nem lankadó lelkesedésem oka, hogy szinte soha nem készítek el kétszer egy ételt egyformán, még akkor sem, ha, „úgy indul”.

Hároméves glogírói pályafutásom alatt megtapasztaltam, hogy hétköznapi fortélyaim, egyéni ízlésemből és gasztro fantáziámból fakadó receptjeim sokkalta népszerűbbek, mint a receptversenyekre készült, vagy gasztro trendekre épülő étel remekeim. No és bevallom, hogy nem is nyújt számomra nagyobb élvezetet, mint napról napra változatosan, fantáziadúsan és ízletesen főznöm szeretteimnek.

Ez is egy egyszerű recept. Két adag - két nappal korábban bedagasztott - pizza tészta lapult a hűtőben és másfél kiló darált dagadó várta mellette, hogy vajon mi készül belőle. A fele mennyiséget szántam ebédre.

Szeretjük a fasírtot, legutóbb még egyben sütve is sikerült elsütnöm hatalmas sikerrel, pedig korábban az egyben sült fasírt, vörös posztó volt a családban. 

Gondoltam, ha húsgolyót készítek, ami passzol a pizza tésztához, akkor a köretet már meg is úsztam. Így a húsgolyót olaszosra hangoltam.

Hozzávalók 4 adaghoz:

70 dkg darált sertésdagadó
2 szelet friss, fehér kenyér héja nélkül frissen őrölve
½ dl tej (a sütés közben elpárolgó tejtől szaftosabb marad a húsgolyó)
10 dkg frissen reszelt parmezán
2 tanyasi tojás kicsit elhabarva
frissen őrölt Himalája só és színes bors
1 csokor friss bazsalikom levelei összevágva
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 evőkanál vaj
1 fél fej édes hagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva

2 adag pizza tészta (pizza tészta alapreceptem 5 adag -24 cm-s formába illő – pizzára szól)


Vajon megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, hagytam kihűlni, majd az összes hozzávalóval összeállítottam a húsmasszát. Hűtőben csücsült két órán át, majd vizes kézzel apró golyókat formáztam (2,5 dkg/db) és forró olajban 4-5 perc alatt kívül ropogósra, belül szaftosra sütöttem.



A pizza tésztát hagytam szoba hőmérsékletre melegedni. Lisztezett deszkán kinyújtottam 0,5 cm magasra és fánk szaggatóval kis lepényeket szaggattam. Az egyiket fokhagymás szósszal, a másikat pizza szósszal kentem meg, majd megszórtam morzsolt oregánóval. 240 C fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt sütöttem ropogósra. 





A húsgolyókat és pizza fánkocskákat univerzális fokhagymás szószommal tálaltam. Mi tagadás, telitalálat hétköznapi ebéd kerekedett belőle. J


2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails