Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. szeptember 19., péntek

Vargányás melegszendvics supreme – hétköznapi ínyenceknek




Amikor valami különösen finom ételről beszélünk, általában nem kell nagy dolgokra gondolni, inkább csak különösen jó alapanyagokra. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy néhány minőségi alapanyag fajsúlyosabb egy ételben, mint a nagy hókuszpókuszok az elkészítésében.
Erre a szendvicsre ez mindenképpen igaz! J


Lehet róla vitatkozni, hogy egyszerű-e jó alapanyagokat beszerezni, illetve arról, hogy ezek drágák-e vagy sem. Én mindenképpen azt vallom, hogy megéri megkeresni és beszerezni őket, mert lényegesen kisebb mennyiségben szükséges őket felhasználni egy ételhez, mint átlagos vagy átlag alatti, így árban kedvezőbb alapanyagtársaikat. A végeredmény pedig klasszisokkal jobb. 

A vargánya nem olcsó gombafajta, de az egyik legfinomabb, legnemesebb fajta. Spórolósak vagy erdő közelében lakók ingyen is hozzájuthatnak, a szabályok értelmében 2 kg-ot magunk is szedhetünk és hazavihetjük. 


Gruyére sajthoz, amely az egyik első számú kedvencem csak üzletben lehet hozzáférni, de azt tekintve, hogy a világ egyik legfinomabb sajtja, érdemes megkóstolni, kipróbálni és megfizetni. Jelzem igen kis mennyiségben is dominál az ételben, így egy 20 dkg-os darab sajtot több ételhez hasznosíthatunk.

Kovászos kenyeret sem könnyű beszereznünk, természeteset, adalékmenteset, majdnem, hogy azt mondanám, hogy ez a legnehezebb. Debrecenben például még nem kapható (de hamarosan a Deli-ben! J)úgyhogy azt én sütöttem.

Lássuk, mit használtam fel az extra vargányás melegszendvicseimhez!

Hozzávalók 2 nagy szendvicshez:

1 fej vargánya tönkjével szeletelve
1 kisebb piros kápia paprika szeletelve
1 kisebb fej lilahagyma szeletelve
3 dkg vaj
4 dkg gruyére sajt
2 vékony szelet bacon


A vajon megpirítottam a vargányát, lilahagymát, paprikát, majd sóztam, borsoztam és a kenyér karéjokra halmoztam. Vékony guyére szeletekkel fedtem be, majd a bacont is ráhajtottam. 





Grill programon addig sütöttem, amíg a sajt megfolyt és a bacon kissé átsült. Alig vártam, hogy tálaljam … J

Igazi ízorgia és ízbomba! J


3 megjegyzés:

  1. Alexa, már régóta akartam kérdezni: a gombát a csarnokban nyugodt szívvel megveszed? Tudom én az eszemmel, hogy bevizsgált áru, de azért mindig bennem van a para.....A gombát pedig imádom, így két véglet között szenvedek. Egyszer mintha már leírtad volna, de talán másodjára sem minősül reklámnak(ill. miért is ne? ha valaki tényleg jó 'beszállító'): kinél veszed a csarnokban a gombát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen reklámozom Tolnai Istvánt, aki a debreceni piacon az emeleti gombás szektorban a fő helyen (jobb oldali pult front rész) kínálja a szezonális gombaféléket. Én csak azt tudom rá mondani, hogy Ő igazi gombász mester ... mindent tud a gombákról, és nagyon elhivatott ... :)

      Törlés
  2. Hát mindenesetre nem hétköznapi ínyenc készítette :-)
    Szeptember legvégén voltunk a Bakonyban, annyi őzláb volt, hogy el se merem képzelni, mennyien lakhattak volna jól belőle. Nem vagyok gombaszakértő, a legközelebbi pedig messze volt :-( Sajnos a régiek, akiket ismertünk már elköltöztek - ki nagyobb faluba-városba, ki az Örök Vadászmezőkre…
    Viszont sikerült savanyú gombához jutnom, bár nem a Rizike gombából. Egy olcsó boltban többféle konzervet is kínáltak. Sülthöz jól esett, bár nem volt egészen olyan, mint az emlékeimben…

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails