Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 5., hétfő

Pontyfilé Tokaji Aszús-mentás egresmártással, vajas burgonyával






Már két részben írtam a hortobágyi pontyról, kérek minden idelátogatót, hogy olvassa el, a recepten túlmenően.

Még több halat! Könyv és témaajánló

Szálkakérdés: Hortobágyi ponty –gépi irdalással, akár konyhakészre

Három ételt fogok bemutatni irdalt hortobágyi pontyból, ez a sorozat első része.

Az ételeket tavasszal készítettem el (egy gasztronómiai magazin felkérésére), így egyes alapanyagok szezonálisak az ételekben, de kreatívan helyettesíthetőek.

Szinte minden karácsonykor készül nálunk egészben sült vajas-tejfölös ponty krumpliágyon. Ez az étel - irdalt pontyból - teljes egészében hozza azt az ízvilágot, kiegészítve egy kis savanyú-fanyar, mégis édes egresmártással, ami rendkívül jól harmonizál az étellel.

Jó étvágyat kívánok!


Hal: 60 dkg irdalt hortobágyi pontyfilé 4 egyforma darabra vágva

2 ek olívaolaj

1 ek apróra vágott snidling

só, zöldbors

A hal darabokat sózzuk, borsozzuk. A teflonserpenyőt felforrósítjuk, majd fél evőkanál olívaolajon a bőrös részével lefelé 4 percig - közepesen magas fokozaton - sütjük benne a halat addig, amíg a bőre ropogósra sül, a hal húsa pedig 2/3-ad részt kifehéredik. Közben meghintjük snidlinggel. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 220 C fokra előmelegített sütőben (lehet grill kombinációval) még 2 percig sütjük.


Vajas burgonyatallér: 4 db közepes, új sárgaburgonya

kevés olvasztott vaj, só


Az egész burgonyát héjában, sós vízben puhára, de határozott állagúra főzzük. Melegen lehúzzuk a bőrét, hosszanti irányban tallérformára vágjuk. A sütőpapírt megkenjük kevés olvasztott vajjal, ráfektetjük a burgonya szeleteket majd a szeletek tetejét is megkenjük kevés vajjal. A hallal együtt sütjük 220 C fokos sütőben 2 percig.


Tokaji Aszús-mentás egresmártás:


20 dkg egres (ne legyen túlérett)

2 ek hideg víz

2 dkg porcukor

0,6 dl Tokaji Aszú

kis csokor mentalevél apróra vágva


A megtisztított egrest a cukorral, a vízzel és a borral felforraljuk, majd csöndes tűzön, fedő nélkül kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Langyosan összeturmixoljuk és hagyjuk tovább hűlni. Tálalás előtt egy kis csokor mentalevelet összeaprítunk, és a mártáshoz keverjük.


Tálalás: A vajas burgonya tallérokból alapot készítünk, erre fektetjük rá a halszeletet. Mellé mártást kanalazunk, melyet néhány szem durvára tört rózsaborssal hintünk meg.




4 megjegyzés:

  1. Ez igen! Egy hibát látok benne, hogy nem ez az én vacsorám! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, kedvet kaptam hozzá.

    VálaszTörlés
  3. Ez az egres mártás isteni lehet, ki ne próbáljam!:)

    VálaszTörlés
  4. Ez egy nagyon nekem valo recept, de en odzkodom pontytol. Rossz emlekek fuznek a zsiros pocsolyaizehez.
    Multkor egyutt ebedeltunk egy halcsardaban az ismeroseinkkel es az egyik pontyot kert. Miutan neki is kifejtettem a ketsegeimet, megkostoltatott velem egy darabot az etelebol. Es lassatok csodat! Az a ponty finom volt. Meg is kerdeztem az etteremben, hogyan csinaljak. Kiderult, hogy a hatso udvarban van egy nagy halusztatojuk (mega akvarium), ahol a megrendelt tenyesztett halakat tartjak. Ott nem a legolcsobb tappal etetik oket es ket-harom het alatt kimossak a halakbol azt a bizonyos rossz izt.
    Hat igen. Van az igazi "vadvizi" ponty, ami Kinabol szarmazik es nagyon jo izu, illetve a nekunk Karacsonykor nagy mennyisegben arult tomegtermek.
    A lenyeg, hogy a ponty egy nagy lutri, mert nehez kifogni a jot (direkt es atvitt ertelemben is!).
    A recept ettol fuggetlenul nagyon tetszik!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails