Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 18., vasárnap

Hagymás- gruyére sajtos Anna burgonya




Nem is értem, hogy mostanában miért nem készült nálam Anna burgonya, hiszen ízletes, mutatós és egyszerűen elkészíthető.
Egy különlegesnek mondható húsétel köreteként készült, de szerintem megérdemli, hogy külön mutassam be. Ha még egy kis húsos szalonnával dúsítjuk – de akár e nélkül is – önálló fogásként, egyszerű vacsoraként is megállja a helyét.
Szerintem a sütnivaló sárga burgonya éppen ideális az elkészítéséhez, már többször ejtettem szót róla, hogy nekem az Agria a kedvencem.
Ha nem a jelzett húsételhez készült volna, akkor parmezán került volna bele, de mivel éppen 20 dkg gruyére sajt állt rendelkezésemre, így gondoltam, hogy ezt kell beletennem.
Mint Schneider úr a Hyppolit a lakájban, én is hagymát hagymával eszem (szerintem csak a véletlenek összjátéka, hogy én is éppen Schneider unoka vagyok:) úgyhogy nem maradhatott ki a ropogós, vajas krumpli köretből a hagyma sem.


Hozzávalók 4 adag körethez:

1 kg hámozott, 1-2 mm vastagra szeletelt sütni való krumpli
20 dkg fehérhagyma 1-2 mm vastagra vágva
6-8 dkg jó minőségű vaj
1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
12 dkg gruyére sajt apró kockára vágva
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
1 teáskanál morzsolt, vagy friss kakukkfű levél

Felhasználás előtt a krumpli korongokat hideg vízben áztattam úgy egy órán át. Jó, ha kivonunk belőle egy kis keményítőt, hogy jobb legyen az állaga, vagyis ropogósabb legyen. 







Leszűrtem, leszárítottam és a zúzott fokhagymával elkevert, olvasztott vajban megforgattam. Sóztam, borsoztam, szerecsendióval és kakukkfűvel fűszereztem és átforgattam.
Vajjal kikent tepsibe leraktam egy réteg krumplit, egy réteg hagymát, rá egy újabb réteg krumplit, majd megszórtam a sajtkockákkal.
180 C fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütöttem, amíg a krumpli teteje ropogósra sült, a sajt megolvadt, az alsó réteg krumpli is átsült.

10 perc pihentetés után tálaltam. 












Nem titok, borjú cordon bleu kísérete gyanánt készült az Anna burgonya, legközelebb erről számolok be. 


1 megjegyzés:

  1. Annyira kívánatos ez a krumpli. Sort fogok rá keríteni. No és a borjú husi is nagyon finom. Ritkán jutok hozzá :-(

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails