Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 8., péntek

Kelt csigatorta marcipánnal, mandulával, és amarettoval





Nem vagyok nagyon édesszájú, így nagyon megválogatom, hogy milyen süteményeket sütök és eszem meg. Leginkább a valódi csokoládés, és a kelt tésztából készült desszerteket, süteményeket kedvelem.
Ez a csigatorta, tipikusan az a desszert, sütemény, ami tartalmas leveseket, egytálételeket szívesen követ.
Egyszerűbb ízesítéssel is megállja a helyét, de marcipánnal, mandulával, és egy kis amaretto likőrrel megrészegítve, egészen különleges, nagyszerű vasárnapi, vagy vendégváró desszert is egyben, mondjuk palócleves, bográcsgulyás vagy tartalmas ragulevesek után.

Közepesen időigényes, viszont a kelesztések között bármi mással is foglalatoskodhatunk, jut is marad is alapon.
A tészta igen egyszerű, egy 28 cm-es csatos tortaformához 50 dkg átszitált lisztet, 5 tojássárgáját (vagy két egész tojást), 3 dkg élesztőt (1 teáskanál cukorral, 1 dl tejben megfuttatva), további 1,5 dl tejet, egy teáskanál sót összedolgozunk. A tésztához adhatunk további 3 dkg porcukrot, ha édesebb tésztát szeretnénk.



Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan dagasztjuk.
Lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, úgy 25x35-ös méretre.
Megkenjük 10 dkg habosra kevert lágy vajjal és megszórjuk 10 dkg barnacukorral, majd jobbról egyharmadig behajtjuk, majd balról az egyharmadot ugyancsak az immár dupla rétegre hajtjuk.



Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Ezután elfordítjuk 90 fokkal a tésztát, és újra kinyújtjuk az előzővel azonos méretre. Most nem kenjük meg, csak ugyanúgy meghajtjuk, és visszatesszük ugyancsak 30 percre a hűtőbe, fóliába csomagolva.



Közben, 20 dkg marcipánt egy tojásfehérjével és 2 evőkanál amaretto likőrrel simára keverünk. Előkészítünk 10 dkg vágott mandulát.
A tésztát ismét elfordítjuk 90 fokkal, majd kinyújtjuk az előzővel azonos méretre.

3-3 cm-es peremet hagyva megkenjük a tésztát a marcipán masszával, megszórjuk a vágott mandulával, és a peremeket megkenjük vízzel.




Felülről lefelé, a szélesebb oldaláról óvatosan, és nem túl szorosan, de határozottan feltekerjük.
Körülbelül 3 cm-es szeleteket vágunk belőle, amíg a tekercs el nem fogy, én most 11 csigát kaptam belőle.
A csigákat egyenként, a vágott felükkel lefelé, a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, kicsit szorosan egymás mellé, hiszen mindegyiknek el kell férnie, de pontosan ki is fogja tölteni a formát.




A csigák tetején, szépen kibuggyan a marcipán massza. Letakarva kelesszük 50 perc, 1 órát.




Minden csiga közepébe szúrjunk 1-1 db egész, hámozott mandulát, majd a megmaradt tojássárgájával, amit elkevertük kevés vízzel, kenjük meg a tészta tetejét.



180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen süssük a tortát 40 percig, ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fél óra elteltével takarjuk lazán be.

A kisült csigatortát helyezzük tortatálra, és azonnal melegen fogyasszuk is el.
A maradék süteményt mindenképpen lefedve tároljuk, hogy frissességét másnapra is megőrizzük. Forró levegőn újra frissíthetjük, melegíthetjük.




Vigyázat, nagyon eteti magát, úgyhogy a már a főételnél érdemes kalkulálni vele!

A marcipános csigatortát most különleges alkalomból sütöttem meg, hiszen egy nagyon kedves barátomnak ajánlom, még ha a kínálását most csak virtuálisan tehetem is meg.:-)

3 megjegyzés:

  1. Imádom! Mandula, marcipán, amaretto...viszem is a recepted! :-D

    VálaszTörlés
  2. Nevamesz, sajnos ki kell próbálnom ezt a tortát. Te vagy a felelős, ha csak daruval fognak tudni kiemelni a házból... :)
    Tessék kevésbé guszta leírást és "etetős" képet berakni!!! :)

    VálaszTörlés
  3. „Vigyázat, nagyon eteti magát, úgyhogy már a főételnél érdemes kalkulálni vele!”
    Gyomra válogatja! Nálam az (egyik) étkezőaszatali elvem: inkább legyen a koszt sok, mint kevés! :))

    Nevamesza! Desszertfronton is példásan helytálltál! Megint csak egy ötletes, kreatív, fantáziadús és tökéletesen kivitelezett fogással vettél le a lábamról! :))

    …Ma este nálunk feladott egyszerű, mondhatni mesztélábas –de nagyon ízletes- vacsora (malac sültoldalas hagymás főtt krumplival, sóskamártással) után jólesett ez a buja, kelt tészta ölelésében megbúvó marcipános-amarettós élvezet. Pont volt az i-re, korona a vacsorára!...
    Köszönöm ...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails