Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 4., péntek

Házi kolbászos rakott krumpli maradék tojásfehérje felhasználásával










Amikor a múltkoriban fánkot sütöttem, akkor három tojásfehérjét eltároltam a hűtőben. Általában lefagyasztom, de most egyszerűen csak a hűtőbe tettem.
Valami egyszerűre és ínycsiklandóan finomra, táplálóra és ízletes ételre vágytam. De nem húsra, nem is zöldségre, hanem valami finom krumplis ételre.
Legutóbbi rakott krumpli felfújtam nagyszerűen vizsgázott a mascarponés töltött krumplival egyetemben, gondoltam valami hasonlót és mégis egy kicsit más ételt állítok össze.
Hagyományos íz világra törekedtem, így a kolbász, a krumpli, a tojás összefüggésben gondolkodtam.
1 kg sárgaburgonyát héjában, sós vízben megfőztem. 20 dkg kolbász kisebb kockákra vágtam, és két fej lilahagymával enyhén átsütöttem. Két tojást szétválasztottam, a sárgáját 5 dl tejföl és 2 dl tejszín keverékével, sóval, borssal elkevertem. A fehérjét a maradék három tojásfehérjével és kevés sóval majdnem kemény habbá vertem. 5 tojást keményre főztem, majd kis kockákra szeleteltem és a tojáshabban óvatosan elkevertem.
Kivajaztam a cserépedényt, a krumpli felét vékonykarikákban elhelyeztem benne. Erre a kolbászos-hagymás ragú felét elegyengettem. A krumpli réteget előtte sóztam, borsoztam.
A créme fraiche-el (tejföl-tejszín keverék) egyharmadával a kolbászos réteget meglocsoltam. Erre rákanalaztam a tojásfehérjével elkevert főtt tojásokat. Erre a maradék kolbászos hagyma következett, majd újra vékonyra szeletelt krumpli réteggel fedtem be. Sóztam, borsoztam, néhány kocka hideg vajjal megkoronáztam. Rákanalaztam a maradék créme fraichét és vékony bacon csíkokkal befedtem.
180 C fokos sütőben 40 percig sütöttem, majd 10 dkg durvára reszelt gouda sajttal fedtem be. A sajtot rápirítottam.


















Számomra a száraz, egybeálló rakott krumpli rémálomszerűen hat, csakis a krémes, selymes, ízletes változata jöhet szóba. Ez a rakott krumpli pontosan ilyen lett.
Másnapra is marad két adag, melegítve is mennyei éteknek bizonyult.

6 megjegyzés:

  1. Erre ébredni nem semmi :)))

    Ma marhalábszárból főzök húslevest. Sajnos csontosat nem kaptam és velőscsont sem volt, úgyhogy nem lesz tökéletes, de rossz sem lehet, erről gondoskodom.
    Töltött káposzta is készül, igaz, én nem bugyolálom be, csak szálas káposztába ültetem a gombócokat. A masszába nem teszek rizst és az egészet pörköltalapról indítom. Azért kolozsvári szalonna és oldalas dúsítani fogja.
    Másfél kiló darált hús, jó kiló oldalas, fél kiló szalonna és több mint három kiló káposzta - ekkora mennyiséghez nincs megfelelő lábasom, ezért az ovális kacsasütő tálban fogom elkészíteni, életemben először sütőben.
    Szóval mindenképp különleges lesz a mai délután (remélem időben felébredek hozzá...)
    Szombaton mindezt felpakoljuk és irány Budapest mellé kicsivel.
    Nagyon remélem, hogy jól fog sikerülni, mert egy kedves és nagyon-nagyon szomorú rokonomnak szeretnék test- és lélekmelegítő perceket-órákat szerezni.

    VálaszTörlés
  2. Bea: Minden étel, minden gondolat csodálatos, amit leírtál, úgyhogy ez így tökéletes, ahogyan van! Érezzétek jól magatokat, a szomorúságot váltsátok át vidámságra, együtt töltött szép és kedves percekre.
    Holnap mi is kimozdulunk, de csak egy napra. Úgyhogy hétvégén "csendesebb" leszek...:)

    Azért beállítok egy-két posztot, akkor sem tudok tétlenkedni, ha nem vagyok gép mellett!

    Viszek a kirándulásra fényképező gépet, és lesz róla poszt is...:)

    VálaszTörlés
  3. Én biztosan nem pirítanék Rád a rápirított sajt miatt :-)
    Rejtélyes okokból (ami minálunk sosem volt szokásban, nálunk tejföllel zárult a rakott krumpli) a párom még durva zsemlemorzsát is tesz rá - amitől a teteje száraz és torokkaparó lesz :-(
    Pedig általában kedvelem a rásült dolgokat - főként, ha alaposan megsülnek :-)

    VálaszTörlés
  4. Mormogi Papa: Úgy fest passzol az ízlésünk! Én is franciásan kedvelem az ételeket!...:)
    Tejben-vajban fürödjön, sajttal ropogjon (zárójelben pedig sok sült szalonnában tocsogjon!:)))
    Tudod, hogy ez a krumplis étel is Neked lett "címezve"?!
    Szóval viheted haza nyugodtan a receptet!
    :)))

    VálaszTörlés
  5. Nem szeretnék elégedetlennek tűnni... de a recept csak lehetőség - a kész mennyei étek pedig a valóság :-)
    Nem mindig érem ám be az "égi másával" - :-P

    VálaszTörlés
  6. Mormogi Papa: Hogy őszinte legyek, azt jól teszed!...;-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails