Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 16., szerda

Mézes-fűszeres pácban sült ropogós sertéscsülök magos mustáros-hagymás cikkburgonyával




A fokhagymakrémleves csülök alaplevet kívánt, én pedig ropogós csülköt, így a cél szentesítette az eszközt. Ahogyan a fokhagymakrémlevesnél leírtam előfőztem a csülköt. Vöröshagymával, fokhagymával, kétféle borssal, annyi vízzel, amennyi ellepte, kellemesen sózva. A csülköt hagytam éjszakára kihűlni a saját levében.
Hasraütésszerűen állítottam össze a pácot, ez most valóban, ahogy esett úgy puffant. Szerintem merész is voltam, mert valami újszerű ízre vágytam, de azért nem lapátoltam ész nélkül a fűszereket a keverőtálba.
A csülökléről lemert zsírból 2 evőkanálnyit egy evőkanál mézzel, egy teáskanál saját szárítású kakukkfűvel és fél evőkanál rozmaringgal, valamint fél teáskanál chiliporral (a gyerekek miatt nem akartam csípősre készíteni, a chiliporból egy teáskanálnyi is mehet nyugodtan a pácba) fél teáskanálnyi frissen őrölt szárított gyömbérrel, fél teáskanálnyi frissen őrölt zöldborssal és egy fél evőkanálnyi közepesen durva tengeri sóval kevertem össze.
Ezzel a páccal alaposan bekentem a másfélkilós kicsontozott, 4 részre vágott csülköt és egy jó órán át hagytam benne.
Közben rózsaburgonyát cikkekre vágtam és kevés libazsírban átpirítottam. Végül cikkekre vágott vöröshagymával és néhány gerezd egész fokhagymával is együtt pirítottam néhány percig. Két kiló krumplihoz két nagy fej, 6 cikkre vágott vöröshagymát és 8-10 gerezd fokhagymát használtam.
Két részletben pirítottam a hagymás krumplit, majd mély tepsibe raktam és elkevertem 2 evőkanál egész mustármagos francia mustárral. Megszórtam egy evőkanál durva tengeri sóval, frissen őrölt borssal és bőrével lefelé erre az ágyra rendeztem a csülökdarabokat.
20 percig pirítottam 220 fokon a csülköt a krumpliágyon. Amikor megfordítottam a csülökdarabokat, akkor a krumplit is átforgattam. Bőrével felfelé még 30 percig pirítottam a csülköt és a krumplit együtt.





Csodálatosan megpirult a csülök is és a mustáros krumpli is. Azonnal, forrón, anyósomféle csemegeuborkával tálaltam fel.
Nagyszerűen beitta a csülök a fűszerpácot, éppen csak pikáns volt a chilitől, így a gyerekek nem is reklamáltak, hogy csípős lenne. Az egész mustármagos mustáros-hagymás krumpli nagyon jól harmonizált az édes-fűszeres csülökkel. Egy újabb kedvenc fűszerezéssel bővült, az egyébként családi kedvenc étel, a csülök pékné módra, melyet végeredményben a fokhagymakrémlevesnek köszönhetünk.


Néhány receptem ropogósra sütött malac, süldő és sertéshúsból:




11 megjegyzés:

  1. Tudtam én: nem kellett volna benéznem - éhnyomorra… :-)
    De nem bírtam ki :-P

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok az oldalhoz!

    Van számodra egy meglepim, amit a következő linkről átvehetsz:
    http://1.bp.blogspot.com/_05PdqCYZj-4/TU7zwx_1InI/AAAAAAAAAsw/-rW-syVxGqs/s1600/dij6.png

    A szabályok, amelyek hozzá tartoznak:
    -írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót
    -linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét
    -gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről (tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van).

    Köszönöm és nézz be hozzám, Góbé.

    VálaszTörlés
  3. Utánanéztem, hogy mi is ez: "The Liebster Blog award is given to bring new blogs to light. It's a great way to share blogs that might not otherwise be seen or ones you want to share with others."

    Lehet, hogy működik, azaz, jó ötlet, de lehet, hogy "kifolyik a homokba". Sajnos infláció van, már ami az ide-oda küldött, amúgy kedves figyelmességnek szánt kitüntetéseket illeti. Néhány blogon több a fityegő, mint egykor Titon és Brezsnyeven együttesen. Ez magában nem rossz, csak elvonja a figyelmet a lényegről.

    Mint a művészetekben, a blogokban is a "Simple is best" elv érvényes. Szerintem.
    :-)

    VálaszTörlés
  4. Mi sem ékesebb bizonyíték erre, mint az, hogy eredetileg a "csülökléről lemert zsírból 2 evőkanálnyit egy evőkanál mézzel, egy teáskanál saját szárítású kakukkfűvel és fél evőkanál rozmaringgal, valamint fél teáskanál chiliporral..." sorok keltette érzésekről szerettem volna beszámolni.

    Erre mivel töltöm az időm?

    :-))

    VálaszTörlés
  5. Skandikamera: Nem értelek...mi lehet az, ami elvonhatja rólam a figyelmedet?!...:DDD
    ...vagyis a fűszerpácaimról! :))

    VálaszTörlés
  6. Góbé: Köszönöm szépen, hogy rám is gondoltál! Már voltam Nálad, nagyon szép az oldalad! Holnap intézkedem...:))

    VálaszTörlés
  7. Mormogi Papa: ...remélem, vacsora előtt is benéztél!...:))

    VálaszTörlés
  8. Nem,most már utána vagyok :-)
    Egyebekben 1-et értek Skandival :-)

    Véltelenül azt olvastam:
    "... vagyis a fűszercápáimról!:))"
    Már épp érdeklődtem volna, hogíy ez valami japán recept-é, de inkább elolvastam még egyszer :-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik ;-)

    A "Fűszercápa" Chantihoz is illik :-)

    VálaszTörlés
  10. Kész! Most már Veled is ott tartok mint Gesztenyével. Annyi jó receptet hozol amit szeretnék megcsinálni, hogy esélyem sincs rá, hogy ebben az életben utolérjem magam a kipróbálásukban:)

    VálaszTörlés
  11. Hú de nagyon jó.így éjszakára nem lenne túl jó,de bevállalnám,inkább forgolódnék reggelig,de befalnám:-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails