Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 23., szerda

Színes grillnyársak egész évben - fűszeres tarja falatok fahéjas szilvával és más finomságokkal














Régebben gyakran készítettem télen rablóhúst a sütőben. Mostanában valahogyan kimaradt. Szerintem nem időigényes étel, jól előkészíthető, nem jár sok mosatlannal és mondhatom, ínycsiklandó.

Most csak tarját pácoltam hozzá, mert szerintem ez a húsféle a legalkalmasabb a húsnyárshoz. Szaftos, porhanyós, ízletes. Egy gyönyörű csontos tarja darabot vettem, mert a húsos csontnak nálam mindig helye van, szeretem én szeletelni, előkészíteni a húsokat. A húsos csontból főztem a téli zöldséglevest, amit már nem olyan régen be is mutattam.

Ujjnyi szeleteket vágtam a húsból, mert a húsnyárshoz nem jó a nagyon vékonyka hús szelet, kiszárad, nem lesz szaftos, ízletes. Enyhén, fólia alatt klopfoltam, majd egész szeletekben pácoltam be.

Görög fűszerpác volt az elképzelésem, melyhez a már korábban bemutatott fűszerkeveréket készítettem elő, némi módosítással.
Most frissen reszelt vörös és fokhagymával vegyítettem a szárított fűszereket. Fél nagy fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát reszeltem le.

A következő fűszerkeveréket készítettem el frissen őrölve, morzsolva:


½ teáskanál vegyes, szemes bors (fekete és zöld)
½ teáskanál egész koriander
2 teáskanál szárított, durvára tört rozmaring (nem por, abból a fele is bőven elég)
2 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított, frissen őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
½ mokkáskanál szárított citromhéj

Az egész fűszereket mozsárban őröltem, az őrölteket (a fahét és citromhéj kivételével) el morzsoltam.
A kétféle hagymát és a fűszereket körülbelül 1 dl olajjal és egy evőkanál friss citromlével kevertem el, lehet olívaolajat is használni hozzá, én most napraforgó olajat használtam. A tarja szeleteket megkentem a keverékkel és egy éjszakán át a hűtőben pihentettem.
Másnap a húst sóztam és nagyobb darabokra vágtam a nyárshoz.

Kétféle húsnyársat és egy zöldségnyársat terveztem. A szilvás nyárshoz a szilvákat félbevágtam, enyhén megszórtam a vágott felét fahéjjal és a hússal felváltva felhúztam a nyársra.
A zöldséges húsnyárshoz sárgaburgonyát vékony szeletekre vágtam, negyedelt lilahagymát cikkeire bontottam, piros húsú paprikát és kolozsvári szalonnát a hússal azonos méretűre és vékonyra szeleteltem, a koktélparadicsomot és a gombát egészben hagytam. Felváltva húztam fel a húst és a zöldségeket a nyársra. A maradék zöldségekből pedig elkészítettem a zöldségnyársat. Az almát megfosztottam a magházától, három szegfűszeggel megtűztem.

A kész nyársakat és az almát grill betétre helyeztem a tepsiben, hogy ne párolódjon sülés közben a levében. A visszamaradt fűszeres olajjal a nyársakat megöntöztem.
220 C fokos sütőben először minden oldalát megkapattam a nyársaknak körülbelül 15-20 perc alatt, majd 180 C fokon sütöttem 30 percig időnként megforgatva, saját levével meglocsolva a nyársakat. Végül újra 220 C fokon minden oldalát még egy kicsit megpirítottam a nyársaknak. Az almát már korábban kivettem a sütőből, amikor láttam, hogy készre sült.















A nyársakon tálaltam fel a rablóhúst.Gondolom nem meglepő, hogy mind el is fogyott. Színes, ízletes, szemrevaló, jól variálható és szerintem nem bonyolult étel, még hétköznap vacsorára sem. Kevés mosatlannal jár, jó előkészíthető, ugyanakkor rendkívül mutatós és finom. Csak ajánlani tudom.

Érdemes bepillantani nyáron, faszénen sült, különböző páccal készült hús és zöldségnyársaim leírásába is.

Fúziós házi grillkonyha 2. rész. Főétel

14 megjegyzés:

  1. Jaj, de nyárias! Remek sütős saslik!

    VálaszTörlés
  2. Ott saslik a tányéron!
    Kívánatos…

    VálaszTörlés
  3. Kár, hogy illatokat és ízeket nem tudok közvetíteni, csak a látványt és a receptet...

    VálaszTörlés
  4. Nagy kár, de még így is tök jó (lenne, ha itt lenne)!

    VálaszTörlés
  5. ...már itt sincs, de azóta bőven pótoltam a hiányát! :)

    VálaszTörlés
  6. Azt hiszem, hasonlót készítek hétvégén.
    A franciasalátába belefér egy kis főtt krumpli is, szerinted?

    VálaszTörlés
  7. A franciasaláta úgy tudom, hogy azzal készül eredetileg, de én nem teszek bele. Csak répát, borsót, csemegeuborkát, almát és házi majonézzel készül szigorúan. Volt már, hogy egy kis semleges ízű sajtot vagy kockázott főtt tojásfehérjét tettem bele (ha véletlenül kevesebb alapanyag volt hozzá itthon, mint szükséges volt, és dúsítanom kellett). Nekem a főtt krumpli nem illik ebbe a friss, krémes, roppanós salátába, de ez semmit jelent. Ha Ti úgy szeretitek, végülis úgy az "igazi"...:)

    VálaszTörlés
  8. Hát épp, hogy én sem tennék bele, csak nem tudtam, hogy úgy is "igazi" lesz-e.
    Most inkább nem dúsítanék, hanem a zöldségekre és az almára helyezném a hangsúlyt.
    A majonézről meg annyit, hogy Neoex nem tűri, az övé az már nem is franciasaláta, hanem Neoex-saláta.
    Én szeretem, csak ugye nem egy fogyókúrás összetevő...

    Jön a tavasz vagy valami, nagyon fáradt vagyok...

    VálaszTörlés
  9. ...én is fáradt vagyok, de azért mert még ilyenkor is fent kuruttyolok...:))
    Bátren készítsd krumpli nélkül, nekem finomabb és ráadásul kalóriában is kevesebb.
    Én enm készítem sok majonézzel, csak éppen annyival, amit felvesz. A képeken láthatod is, hogy nem "úszik" benne a zöldség. Viszont nagyon szeretjük, akár magában is. Kíváncsi lennék a Neoex-saláta titkos receptjére...:))
    Titkos recept...ma Kentucky csirkét készítettem, nagyszerűen sikerült. Nem kell ide a titkos recept, olyan fűszereket alkalmaztam, ami illik a csirkéhez és szeretek, valami isteni lett! Remélem még holnap emlékszem a fűszer arányokra, mert nem jegyzeteltem...:)))
    Nem könnyű frissen tálalni, főzés közben fényképezni, utána az ételt befotózni, és csapkodni közben az éhes mancsokat...:)))

    VálaszTörlés
  10. Nem könnyű főzni... :)
    A titkos recept annyi, hogy majonéz nem kerül bele (legalábbis úgy tudja...).
    Valami vitalizáló étek kéne, ami könnyű, mégis feltölt energiával.

    Két hete olyan finomra sikerült a halászlevem, hogy Prevej két napig kizárólag azt evett egész nap :)
    Sajna én nem ehettem, mert elkapott a vírus újra, így csak reménykedem, hogy legközelebb sem lesz rossz (na jó, egy adagot megmentettem és lefagyasztottam).
    Lassan ledőlök.
    Csend és nyugalom van, csak el ne kiabáljam.

    Jó éjt!

    VálaszTörlés
  11. Bea: Bocsánat, hogy köszönés nélkül távoztam, de azt hittem, hogy már Te korábban megtetted...:))
    Hogy én mennyire szeretem a halászlevet, nagyon! De nem főzök gyakran mert a férjem nem eszik halat. Most kétféle halat is készítek, illetve tintahalat, tegnap vettem őket frissen, most állok neki. Most végre úgy készíthetem el pontosan, ahogyan én szeretem, mert a családnak mást főzök.
    Válogass kedvedre az ételeim között, szerintem van azért kínálat rendesen. Most, hogy hétvégén nem leszünk itthon, még el sem terveztem, hogy a jövő héten milyen ételekre kerítek sort.
    Most írnom kell, mert hétfőig előre fel kell töltenem az oldalakat bejegyzéssel...van mit csinálnom...:))
    Ha erre jársz, írj, ha van kedved.
    (CSN-t úgy néz ki vasárnapra tudom betenni. :)

    VálaszTörlés
  12. Semmi gond.
    Kellemes távollétet, bármerre is lesz az!

    Igen, a kínálat bőséges, sőt, túlságosan is :)
    Fruzsi most jelentette be, hogy nálunk ebédel és brassóit kér... Kap, de készítek ilyen nyársakat is, mert nagyon kívánom :)

    Kedvem van írni, de időm kicsit kevés. egyrészt a betegség minden erőt kivett belőlem, aztán a "fontos" írásokat kellett és még kell teljesítenem, emellett rengeteg gyöngyöt fűztem és táskát varrtam, mert lesz kiállításunk és ki tudja, mikor érek rá megint ilyenekkel foglalkozni. No és, ha minden igaz, lesz felolvasóestem is, arra meg Csn-nel kell még készülnöm és már főznék is egy jót, nyugisan, ráérősen...
    Meg még van egy megkeresésem, azt hiszem pályázatírással kapcsolatban, de nem tudom pontosan.
    Szóval van bőven tennivaló, élvezem is módfelett, csak kicsit elcsúsztak a hangsúlyok, amit persze sajnálok, megpróbálok ott lenni a legtöbb helyen (valós és virtuális), ma például előbb a munkahelyen, mert farsangolunk :)
    Szerintem ez a legtöbbünknek nem újság, így lehettek vele Ti is, igaz!?

    VálaszTörlés
  13. Bea: Mi hétvégén Nyárádremetén farsangolunk...:)
    Igen, van tennivaló bőven...ha nem lenne, az nagy baj volna!
    Én sem szeretek rohanósan főzni, az a halálom. Pedig normál üzemmódban is elég szapora vagyok. Teljesen értelek, az én vágyálmaim között is a ráérős, nyugis főzés van a dobogó legfelső fokán...:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails