Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 18., péntek

Ropogós pácolt oldalas színes tepsis burgonyával, papírhüvelyben sült roppanós zöldségekkel












Mivel családon belül egyensúlyban van a nemek aránya, nőnapkor a lányommal ünnepeltek vagyunk, a fiúk pedig lelkesen köszöntenek ilyenkor minket, így nagyon készültem aznap vacsorára. Már előző nap bepácoltam az oldalast, mondhatni egészen hagyományos, de nagyon is friss és fűszeres páccal.
Egy kisebb vöröshagymát és négy dundi gerezd fokhagymát lereszeltem, 10 szem feketeborsot és egy csapott teáskanál köményt mozsárban durvára törtem. Összekevertem egy csapott evőkanál fűszerpaprikával és két evőkanál napraforgóolajjal. Hozzáadtam egy bő evőkanál magvas francia mustárt és alaposan bedörzsöltem vele az oldalast. Fóliába csomagolva másfél napig pácoltam.







A kicsomagolt, durva tengeri sóval megszórt pácolt oldalast libazsírral kikent tepsibe raktam és 220 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpirítottam. A tepsi tetejével lefedtem és 140 C fokon két órán át sütöttem. Közben cikkekre vágtam a krumplit és a hagymát, a piros húsú paprikát csíkokra vágtam, 4 dundi gerezd fokhagymát megpucoltam. Kevés libazsíron megpirítottam hirtelen a krumplit, majd a hagymát és paprikát hozzáadva a többi hozzávalót is. A színes zöldségekkel körberaktam a szépen megpuhult oldalast és magas hőfokon, 220 C fokon az oldalast mindkét oldalán a zöldségeket többször megmozgatva a krumplit is megpirítottam.


















Közben összekészítettem a zöldségeket a papírhüvelybe. Ceruzababot, cukorborsó héjat, édesköményt, zellerszárat, bébi répát, brokkoli rózsákat összekészítettem. Durva tengeri sóval, frissen őrölt borssal, friss kakukkfű ágakkal fűszereztem. Egy portobellóba annyi mini mozzarellát gyömöszöltem, amennyi csak belefért, ezzel koronáztam meg a zöldségeket, majd apróra vágott snidlinggel megszórtam. A szív alakú papír egyik felét olívaolajjal megkentem, erre kerültek a zöldségek. A másik felét ráhajtottam és szépen körben behajtogattam, lezártam. Amikor az oldalas a tepsis krumplival elkészült, akkor a már előmelegített sütőben 10 perc alatt a zöldségeket is megpároltam a papírhüvelyben.










Közben a krumplit kitálaltam, az oldalast felvágtam, majd a frissen elkészült zöldségekkel a tálat megkoronáztam.








Nagyon kellemes volt a bőségtál mind látványában, mind illatában, mind ízében. Nagyszerű családi vacsorát ültünk, bár együtt minden nap ünnepnap, azért jók ezek az alkalmak, hogy erre még inkább odafigyeljünk.
Érdemes "átlapozni" en pappilote, azaz papírhüvelyben készült ételeimet és ropogós sültjeimet.

5 megjegyzés:

  1. Jaj mit nem adnék egy falatért!Csak félek egy falat után nincs megállás!:-)A papírhüvely milyen papírból van?Márkára gondolok.

    VálaszTörlés
  2. Nelli :))
    Alufixet szoktam használni a fóliákból, azt hiszem sütőpapírból is, de most (először) spar sütőpapírt vettem és teljesen rendben van! :)

    Sütikhez, pogácsához inkább szilikonosat használok, mert már a sütőpapír sem valami olcsó...:((

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a gyors választ.Spar sütőpapírt szoktam én is venni.

    VálaszTörlés
  4. hat ez nagyon szep :-)) Szinte erzem az izet es az illatat:-)

    VálaszTörlés
  5. Ízlelőbimbóim lázadoznak és követelőznek!!! Számomra új érdekesség a cukorborsó héja! honnan lehet szerezni? saját kertből?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails