Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 7., hétfő

Finom tejes kiflik: füstölt sajtos-lenmagos szendvicskiflik





Ebből a tejes kifli tésztából háromféle kiflit sütöttem. Sós- köményes egyenes kiflit (stanglit) hagyományos, ropogós kiflit, ami kunkori, és ezt a füstölt sajtos-lenmagos óriáskiflit szendvicshez.
Bár a magyar szokások szerint nem hagyományos a sajtos kifli én mégis gyakran megszórom sajttal, mert a kisfiam teljesen odavan érte. Már magában is komplett uzsonna, ha egy ilyet elropogtat. A kiflik másnap is nagyon finomak és frissek maradtak, úgyhogy tényleg jól vizsgázott a tészta. Szerintem mutatósak is lettek.
Azt, hogy belül milyen puhák és foszlósak lettek a kiflik, azt a sós-köményes kiflinél mutattam be. Akkor jöjjön a recept!

12 db nagy kiflihez:

25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál (2 teáskanál) finom só
4 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)

Kb. 10 dkg füstölt sajt és egy kevés lenmag a szóráshoz

A lisztet átszitáltam és fészket készítettem a közepében. Belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem 0,5-1 dl langyos tejjel és megfuttattam az élesztőt. Kb. 15 perc alatt. Hozzáadtam az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem. Rácsorgattam az olívaolajat és könnyedén, de alaposan megdagasztottam. 10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztettem kb. egy óra alatt. Könnyedén átgyúrtam, majd 3 részre osztottam a tésztát. Kettőt lefedve félretettem, egyet pedig kinyújtottam 2-3 mm vastagra. 4 részre osztottam, és még egyszer átmentem rajta egyenként a nyújtófával.
A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekertem, a két csücsköt pedig behajtottam a tekerés alá, hogy ne legyenek csúcsosak a kiflivégek. Kifli formára igazítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem őket. Félretettem kelni, és már vettem is elő a következő cipót és nyújtottam.
Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítettem a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc.
Megkentem tejjel, megszórtam finomra reszelt füstölt sajttal és lenmaggal és megfújtam hideg vízzel. Ezek a kiflik 20 percig sültek.






Könnyű, finom, foszlós belül, de kívül ropogós kifliket sütöttem. Ezt sütöttem utoljára, most azt mondom, ez a legfinomabb! :)

5 megjegyzés:

  1. Érdekes volt látni a hajtogatás technikáját :-)
    Az "origami" végül ezúttal nem egészen "kihegyezett" szépségeket eredményezett :-)))

    VálaszTörlés
  2. De guszták tudnak lenni! Nekem is feltünt hogy a kiflik végét behajtogatod?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű kifliket készítesz,egyik szebb mint a másik.

    VálaszTörlés
  4. Arra gondoltam, hogy ha ducibbra formázom a kifli végét, akkor jobban tudom tölteni a szendvics betéteket a kiflibe ... csakis ez motivált erre a műveletre. :)

    Holnap ismét kiflit sütök, nem tudok leállni, no és azért igény is van rá itthon! :)

    Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
  5. Ilyen háziasszony kellene nekem is :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails