Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 23., szerda

Majdnem hot dog: virslivel töltött kiflik, mézes-chilis mustárszósszal





Nem hot dog volt a cél. Egyébként semmi bajom a hot doggal, ha jó a kifli, jó a virsli jók a szószok benne, bele, akkor miért ne?! Persze, nem minden nap és nem is minden héten.

Bár esélyes, hogy ez az extra virslis kifli nálunk elő fog fordulni, gyakran.

A legutóbbi virslis kifli receptem is nagy sikert aratott- nem csak nézettségben, hanem az ismerőseim is mondták, hogy amikor megsütötték, akkor egy ideig néhány naponta visszatapsolta a kosztos közönség.

Egyébként – és ez az oldalon is látszik, nincs túl gyakran ismétlés nálunk, hiszen olyan hosszú a kívánság lista itthon, hogy jó esetben félévente kerül terítékre ugyanaz az ételféle. Persze van elvétve kivétel.

Legutóbb egyszerűen mustárral kentem meg a tésztát, mielőtt felgöngyöltem a virslivel, ez már önmagában pikánssá tette, a sajtos szórás pedig tovább emelte az íz élményt.

Tegnap esélyes volt egy virslis étel, hétvégén nagy kanállal ettünk: levesek, sültek, a napokban többször volt olaszos tészta, újabb pizza hadak, a virsli időközönként hű társam abban, hogy egy-egy napra szabadnapot vegyek ki a konyhában.

Most már, hogy a kisfiam is cseperedik, áttérhetünk teljes egészében a juhbeles virslire, nem reklamál, hogy „roppanós”. 3 pár juhbeles virslim volt itthon, és ekkor valahogyan eszembe jutott egy korábbi kifli receptem.

Húsvét utáni sonkamaradékból, spanyol juhsajt maradékból (manchego) készítettem két tepsi igazán ütős sajtos-sonkás kiflit, most előkaptam a receptemet és akkor már be is újítottam egy kicsit.

A kifli tésztáját csak annyiban változtattam meg, hogy joghurt helyett tejfölt használtam, bevallom, még jobb lett a tészta. A dijoni mustár helyett pedig kevertem egy nagyszerű mézes-chilis mustárszószt.


Hozzávalók 12 db nagy kiflihez:


40 dkg átszitált liszt

2,2 dkg friss élesztő

1,8 dl tej

0,8 dl olaj

2 dl zsíros tejföl

2 teáskanál só

1 teáskanál cukor

3 pár jóféle, lehetőleg juhbeles virsli

1 tojás a kenéshez


Mézes-chilis mustárszósz 12 kiflihez:


3 evőkanál magos dijoni mustár

3 evőkanál magyar mustár

½ evőkanál akácméz

1 kisebb friss chili mag nélkül, apróra vágva


A tésztát összeállítottam. A langyos tejbe morzsoltam az élesztőt és a porcukorral megfuttattam. Az összes hozzávaló felhasználásával tésztát gyúrtam. 10 percig letakarva pihentettem dagasztás előtt. Olajos munkalapon könnyedén, de alaposan megdagasztottam, könnyű, selymes, de határozott tésztát kaptam. Egy órán át kelesztettem letakarva, majd könnyedén átgyúrtam.

2 cipót formáztam belőle, melyeket egyenként vékonyra kinyújtottam. 6-6 cikkre vágtam, én a cikkeket még megnyújtom mindig egy kicsit külön-külön.

Egy-egy evőkanál szószt kentem a szélesebb végére, rátettem a félbevágott virslit és feltekertem kiflinek. Sütőpapírral bélelt tepsire kerültek, 6-6 db/tepsi.

Fél órán át keltek még a tepsin, majd megkentem felvert egész tojással, megszórtam frissen reszelt pecorino romanoval (parmezánnal is lehet), és megszórtam morzsolt oregánoval.

190 C fokra előmelegített sütőben az első adag 22 percig, a második adag 19 percig sült. Persze, addig kell sütni, amíg szép piros és ropogós (de nem kopogós:) lesz, hiszen minden sütő más teljesítménnyel bír.







A kisfiam felkiáltott - miközben foci utána a szájába tömködte a virslis kifliket egymás után - : anya, ez a legfinomabb hot dog, amit eddig sütöttél! Gondoltam, akkor hívjuk hot dognak!





3 megjegyzés:

  1. Hót' dögöt nem, de mézes-mustárost kérnék szépen :-P )))

    VálaszTörlés
  2. Nem beszélek én a világba, ma is töltött kifli volt vacsorára ... kivételesen a virslit cseréltem le, valami másra! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails