Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 28., hétfő

Tagliatelle selymes gorgonzola mártással, pirított barna csiperkével






Egyre több tésztaételt készítek, mióta sikerült a családommal beismertetnem, hogy nem csak a paradicsom alapú szószok ehetőek tésztával. Mit mondjak, nekem pedig éppen a paradicsomos tészták nem az első számú kedvenceim. Így, hogy konszenzusra jutottunk, nem kell mindenkinek mindig másképpen elkészítenem még a tésztaételeket is. Rettenetesen élvezem, hogy 15 perc alatt különleges ízeket varázsolok a tésztára, már annyifélét vettem tervbe, hogy jegyzetelnem kell.

Most az erdei gombakrémlevesből maradt barna csiperkével terveztem valamilyen tejszínes szószt. Mivel előre rákészültem, ezért vásároltam hozzá 12 dkg gorgonzola sajtot. A gorgonzola nem olcsó sajtféle, de ebből a kis mennyiségből 4-6 adag tésztára elégséges szósz készíthető.

A mártás nem bonyolult, azért ügyeltem részletekre: A gombát pedig a lehető legegyszerűbb módon akartam elkészíteni, mindenféle fűszerezés nélkül, a gombából a „tiszta” gomba ízt akartam a selymes, de karakteres sajtmártással párosítani.

Olyan jól sikerült a mártás, hogy az óta megismételtem, de ekkor már nem gombával párosítottam, de erről majd máskor mesélek.


Hozzávalók 4 adaghoz:


4 dkg vaj

12 dkg gorgonzola

2 mogyoróhagyma

1 gerezd fokhagyma

1,5 dl fehérbor

2 dl tejszín

só, frissen őrölt bors


20 dkg barna csiperke


32 dkg tagliatelle

4 liter víz

1 evőkanál só


A vajon megdinszteltem a mogyoróhagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd a darabokra vágott gorgonzolát. Kevertem, amíg el nem olvadt, felöntöttem a fehérborral és beforraltam. Amikor az alkohol elpárolgott a mártásból, akkor felöntöttem a tejszínnel és forrpontig hevítettem. Nem forraltam tovább, hanem elkevertem és lehúztam a tűzről.








Egy másik serpenyőt vékonyan kikentem vajjal, és mindenféle fűszer nélkül magas lángon megpirítottam a gombaszeleteket.




A mártásba beleborítottam a frissen kifőtt tésztát, majd hozzáadtam a pirított gombát.




További sajtot már nem kívánt a tészta kompozíció, viszont megszórtam egy kevés zsenge fodros petrezselyem rüggyel, azaz a legzsengébb éppen kihajtott petrezselyem levélkékkel. Nagy kincs, hogy immár a lakás egyik hűvös részében, de még mindig hajt a petrezselyemzöldem.

Nagyszerű a tejszín, a gorgonzola, a pirított gomba és friss petrezselyem íz és szín összhangja. Érdemes kipróbálni.

5 megjegyzés:

  1. Isteni lehetett!! Legnagyobbikom és én nagyon imádnánk, a család többi tagja mást kérne, mert nincsenek jó viszonyban a szerintük "büdös" sajtokkal és a gombát is elkerülik, ha lehet.

    VálaszTörlés
  2. Mária: Ez a selymes gorgonzola mártás nem olyan, mintha beleharapnál egy darab sajtba. A kisfiam gomba nélkül ette, nagy bőszen dicsérte, míg magában a friss sajttal egészen biztosan ki tudnám űzni a konyhából ... :))

    Próbáld ki, hogy nem tárod eléjük a sajt forrást, hasonló lesz nálatok is a fogadtatás! :)

    VálaszTörlés
  3. Isteni, s gyönyörű egy étel.

    VálaszTörlés
  4. Most egy tányérkával meg tudnák enni belóle!Annyira kívánatosan írod le, hogy már az arra sarkall, hogy elkészítsem!No és a képek!:-)

    VálaszTörlés
  5. Alexa Christi

    Milyen igazad van abban, hogy az egyszeru neha a legjobb. Csak jo gorgonzolat kell talalni hozza!
    Mert az egyszeruseg nem jelenti az olcso, hitvany alapanyagot!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails