Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 9., szerda

Túrós batyu egy kicsit másképp: habkönnyű tésztával, mézes-lime-os töltelékkel




Egészen hagyományosan indult a túrós batyu sütése is, de ahogyan nálam már megszokott, végül mindig kicsit másképp készítek el, szinte mindent.

Először is, nem szoktam túrós batyut sütni, így nézelődtem kicsit az általam megbízhatónak ítélt receptek között. A receptek kapcsán megismerem a tésztaféle természetét, ha úgy gondolom, hogy még tudnék hozzátenni, hogy számomra még tökéletesebb legyen, akkor ezt meg is teszem. Most is így volt.

Úgy döntöttem, hogy réteslisztet használok és megkísérlek összeállítani egy habkönnyű tésztát.


Hozzávalók 24 db batyuhoz:


65 dkg rétesliszt

3 dl langyos tej

3 dkg friss élesztő

10+1 evőkanál porcukor

10 dkg puha vaj

1 tojás

1 mokkáskanál só


Nem, a tölteléknél nem a variálás kényszere, vagy az „újragondolás” miatt került bele lime, hanem egyszerűen azért, mert a lányom a teához elhasználta az összes citromot. Ez persze csak közvetlenül sütés előtt derült ki. Még szerencse, hogy egy betervezett trüffelhez beszereztem pár darab lime-ot. A méz, akár akarattal is kerülhetett volna a töltelékbe, de a nádcukor készletem is éppen tegnap fújt ki. Nem hagytam magam, és nagyon jól tettem, mert a töltelék hozta a hagyományos íz szerinti elvárásokat, és mégsem volt hétköznapi.


A mézes-lime-os túrótöltelékhez:


50 dkg túró

4 evőkanál méz

2 lime lereszelt héja

1 evőkanál lime lé

2 dkg valódi vaníliás cukor

2 tojássárgája

2 tojásfehérje felverve

Kevés összevágott mentalevéllel még pikánsabb lehet! Amolyan mojito töltelék!


A lisztet átszitáltam, fészket képeztem a közepén. Belemorzsoltam az élesztőt és 1 evőkanál cukorral és 1 dl tejjel megfuttattam. Az összes hozzávalóval összeállítottam a tésztát majd 10 perc pihentetés után könnyedén, de alaposan megdagasztottam. Még dagasztani is kellemes ezt a tésztát, olyan selymes, lágy mégis van akarata.

Duplájára kelesztettem úgy egy óra alatt, majd könnyedén átgyúrtam és két részre osztottam. Egyenként kinyújtottam a cipókat 30x40-es táblákra, így olyan 3 mm magas tésztát kaptam. 12 (10x10-es) egyenlő négyzetre vágtam, én pizza vágóval tettem, hogy ne legyen hullámos a tészta széle.

Ekkor már majdnem készen volt a túró töltelék, a tojásfehérje kivételével összekevertem a hozzávalókat, de a felvert fehérjét csak a töltés előtt kevertem óvatosan a töltelékbe.

Egy-egy evőkanál túrót tettem a tészta négyzetek közepébe, a négy csücskét összefogtam és megtekertem, hogy összefogja a batyut. Nem kell összecsípni a batyu oldalait, mert így lesz szép, ez a töltelék nem fog kifolyni.

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a batyukat, két tepsire rá is fért 12-12 db. 30 perc kelesztés után – ez körülbelül annyi volt, míg az összes batyut összeállítottam, megkentem a felületüket felvert tojással.

Felmelegítettem a sütőt 180 C fokra és betettem az első tepsi batyut, ezt 17 percig sütöttem. Nem tovább, mert nem szabad kiszárítani, túlsütni a batyut. A második tepsi batyut már csak 15 percig sütöttem, a második tepsire való mindig hamarabb pirul.







Elárulom, hogy egy részét a batyuknak 60%-os étcsokoládéval töltöttem meg, mert a kisfiam nem nagy túrótöltelékes. Két kis kocka étcsokoládét tettem a tészta közepére, és ugyanúgy becsomagoltam, mint a túrótöltelékkel.






A túrós batyuk tökéletesek lettek. Nem túl édesek, habkönnyű tésztával és töltelékkel. A lime és a méz nagyon szerették egymást a töltelékben, a hagyományos íz nem sérült, inkább kapott még a töltelék egy kis karibi töltetet is!

Mivel tegnap sütöttem, így volt szerencsém másnap is megkóstolni, mondhatom, hogy egy az egyben ugyanolyan maradt a túrós batyu állaga. Nem lett sűrűbb, sem szikkadtabb, sem kevésbé finom. Egyszerűen csak kihűlt.

Az a helyzet, hogy annyira jól sikerült ez a tészta, hogy máris vannak vele további terveim! ;)





9 megjegyzés:

  1. Alexa!Nem találok szavakat!:-)Te egy gasztrozseni vagy!

    VálaszTörlés
  2. ...tudatmódosítóként hatott rám!... Nem csak szépek, nem csak gyönyörűek, nem csak guszták, nem csak nagymamám emlékét idézi, nem csak ét-vágyat keltenek!...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a kedves szavakat. Nem szabadkozom ... :))

    VálaszTörlés
  4. Mindenféle túrós sütemény nagy kedvenc nálunk is. Sajnos batyu nem készül itthon, és van olyan sütemény, ami "feledésbe merült", mert nem tudjuk, melyik recept milyen változatával készült régen :-(
    Ez itt nagyon rokonszenves :-)
    NeVaMeSz ne szabadkozz: szabad kezet kaptál rá :-P

    VálaszTörlés
  5. Én most készítettem el a kis batyukat és már a kóstoláson is túl vagyok, nagyon finomak lettek, jó könnyűek, nem túl édesek, ízletesek és tényleg nem folyt ki a túrótöltelék! Szóval teljesen elégedett vagyok! =)
    Köszönet a klassz receptért! =)

    Üdv
    Judit =)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails