Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 26., szombat

Thai - kókusztejes, zöldséges - csirke curry



A kisfiamnál most debütált a csípős ázsiai, úgyhogy igyekeztem kitenni magamért. Nem szerettem volna, hogy újabb egy évet kelljen várni, amíg újra el tudom nála sütni.
Minél több olyan ételt megeszik, amit a felnőtt családtagok (Rebeka lányom már évek óta felnőtt …) akkor gyakrabban ehetünk itthon ázsiait, mert nem kell kétféle ételt is egyszerre készítenem, ami a hétköznapokban meggondolandó.

Van pár egyszerű, mutatós, és annál finomabb ázsiai étel a blogon, de most még jobban kitettem magamért.
Kaptam a Metroban thai leveszöldség csomagot: galangal (thai, zöld gyömbér), kaffer lime levél, thai chili és citromfű szár. Nagyon megörültem neki, mert ezeket az alapanyagokat nagyon nehéz helyettesíteni. Meg is feleztem, mert soknak ítéltem 4 adaghoz.
Még nálam volt Sous Vide Supreme szett, így vákuum csomagoltam a felét, hogy tovább friss maradjon. Úgyhogy van még egy eresztésre való thai leveszöldségem. Tom Yam levesen gondolkodom legközelebb.


Addig, amíg a többi alapanyagot előkészítettem, addig 3 dl korábbról lefagyasztott húslevesbe tettem őket és fedő alatt, kis lángon belefőztem az alaplébe az ízeket. A citromfű szárat kés hátával megütögettem, így láttam thai szakácsoktól, hogy a citromfű íze intenzíven kioldódjon, mielőtt a lébe tettem. Úgy egy órán át rotyogott a fedő alatt az alaplé, nagyjából 2 dl lett belőle.


Ezután szinte teljesen úgy jártam el, mint máskor.
Kókuszzsíron megpirítottam – több részletben – a zöldségeket, majd a csirke mellet. 2 teáskanál zöld curryt elkevertem 3 gerezd reszelt fokhagymával és a csirkéhez adtam, elkevertem, majd felöntöttem kókusztejjel. Jó sűrűvel.
Hagytam összeforrni, majd felöntöttem az alaplével, amikor felrottyant hozzáadtam a zöldségeket. Összeforraltam, majd tépett bazsalikomot adtam hozzá. Egy két percig még rotyogtattam, majd tálaltam.








A fiúk jázminrizzsel kapták én maradtam a rizsmenetes változatnál sok lével.

Nem volt prüszkölés, mert éppen megfelelően csípős volt, de kevésbé, mint korábban szoktam volt készíteni. Azt hiszem, maradok ennél a mérsékelt változatnál.

Jól sikerült. A férjem, amikor befejezte az étkezést meg kérdezte, hogy van-e maradék. Mondtam igen. Jó, mondta, akkor én holnap is ezt szeretnék enni …

Hozzávalók 6 adaghoz:

50 dkg csirkemell
70 dkg vegyes zöldség: cukorborsó, ceruzabab, bébi kukorica, gomba (a siitake a legjobb, de a barna csiperke is megteszi), édes olasz hagyma, piros kápia vagy kaliforniai paprika
3 dl sűrű kókusztej
3 dl csirke alaplé vagy húsleves
thai leveszöldség: 2 citromfű szár, 1-2 kaffer lime levél, 1 darab galangal (thai gyömbér)
2 teáskanál zöld curry paszta
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kókuszzsír

5 nagy bazsalikom levél


7 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, kívánatos étel! És csodaszép fotókat készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom!Én egy thai kislánytól tanultam, és kockára vágott édesburgonyát is teszek bele.
    és nem zöld curryt, hanem vöröset. A curryt mindig az elején az olajban kell átpiritani azt mondta, hogy kioldódjanak az illatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zöld, piros és sárga curry között tudtommal a csípősség a különbség, vagyis más csípősségű chili az alapja. Maga a paszta tudtommal ugyanúgy készül. Én is pirítom mindig a pasztát, most a csirkemellhez adtam, A többi curry receptemnél láthatod, hogy külön pirítom kicsit a pasztát, de most a úgy döntöttem, hogy a csirke mellett pirítom át, mielőtt felöntöttem a kókusztejjel. Imádom ezeket az ázsiai ízeket, igaz, Thaiföldön elég sokat megfordultam, úgyhogy volt honnan hoznom magamban az ízeket! :)

      Törlés
  3. Ez a vörös curry-s sertés raguleves is nagyon jól sikerült! :)

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/09/azsiai-ihletesu-sertesragu-leves-voros.html

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a konyhádat, nagyon hiányoztál amíg az üzletben voltál.
    Rengeteg ételt főztem az oldaladról már. Szeretem, hogy szaftos, ízes, és elbarangolsz távoli tájakra, de szinte ott is a mi ízvilágunkat keresve hozod a mi szájunk ízére a recepteket. Mindegy hogy milyen curry, ami erős az jöhet. Én Pesten a Culinarisban szoktam vásárolni, vagy vásároltatni, ha valaki ott jár. Köszönöm ezt a sok finomságot, a fázisfotókat, boldog lehet az a család akit ilyen jó anyukával ádott meg az ég.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Ezt az etelt kerestem mar miota es vegre megtalaltam! Nagyon koszonom, isteni es az oldal szuper!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails