Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 6., vasárnap

Vajas nokedli (galuska)



Egy újabb nagyszerű köret a recepttáramból.  Külön bejegyzésben még nem mutattam be.

Amikor azon kezdünk el vitatkozni, hogy a lisztmentes tökfőzelék nem autentikus, mert igenis pirospaprikával, liszttel és tejföllel az igazi, szerintem meddő vita. Még akkor is, ha az én nagymamám is így készítette.
Gyermekkoromban a nokedli készítését is úgy tanultam, hogy a tojást annyi liszttel keverjem ki, hogy masszív tésztát kapjak, esetleg pár csöpp vizet lehet hozzá adni és lehet azonnal szaggatni.
Néhány éve a nokedlit is másképpen készítem. Könnyebb és selymesebb galuska a végeredmény, a kisfiam legutóbb pedig azt mondta nekem: anya, ez a nokedli mindent visz!

Hozzávalók 4 adaghoz:

3 tanyasi tojás – ha nincs itthon megfelelő tojásom, akkor inkább más köretet készítek
30 dkg finomliszt – vagy 35 dkg rétesliszt
7 evőkanál meleg víz
7 evőkanál hideg tej
½ teáskanál só
3 dkg vaj a pirításhoz

3 liter víz
1 evőkanál só

A tojást alaposan elhabarom kézi habverővel, majd hozzáadom a folyadékokat és a sót. Hozzáadom a lisztet és csomómentesre kikeverem. Fél órán át pihentetem a tésztát, majd szűrőn át, vagy szaggatóval sós, lobogó, forró vízbe szaggatom. Újraforrástól számítva 1-2 percig főzöm, majd leszűröm és átkeverem, hogy lecsöpögjön. Serpenyőben felolvasztom a vajat és a galuskát átpirítom benne.
Azonnal tálalom.


A kisfiam kedvéért többször is volt nokedli mostanában tanyasi csirkéből készült paprikás csirkével. Legutóbb viszont rendhagyó módon párosítottam a galuskát egy rendkívül finom és mutatás ételhez, mert már elég volt egy kis időre a paprikás csirkéből. Legközelebb ezt az ételt mutatom be.



2 megjegyzés:

  1. Kedves Mentorom (engedd meg, hogy igy nevezzelek)!
    Elmondhatatlanul orulok, hogy ismet visszatertel a blogra, igy ismet kedvet kaptam en is hogy napmint nap, toled fozzek, a csalad nem kis oromere.
    Most epp a kerti kemencet hevitjuk (meg nem tokeletes a technikank:))... kenyersutes lesz nalunk.
    Tegnap titkon remeltem , hogy itt leszel nalunk es a Toltottkaposzta fesztivalon...:) ...

    Maradok koszonettel nem csak a receptekert, hanem azert is hogy altalad megtalaltam az eddig felnem fedezett szenvedelyem az etelek es elkeszitesuk irant.

    Udvozlettel
    Julia
    Parajd

    VálaszTörlés
  2. Kedves Júlia!

    Tiszta szívből köszönöm kedves szavaidat! Igen, egy időre visszatértem a korábban tőlem már megszokott módon, de reménykedem abban, hogy hamarosan itt is és egy új üzletben is egyszerre helytállhatok ...
    A férjem ott van még ma is Parajdon a megszokott debreceni fiúcsapattal, a töltött káposzta fesztiválon való részvételből az oldalbordákat már nagyon régen "kizárták" az urak, így a részvétel az ő privilégiumuk ... :)
    Egy más alkalommal még találkozhatunk, hiszen erdélyi utazásaink során Parajdot mindig útba ejtjük!
    Addig is találkozunk itt a blogon! :)

    Már nevelem a friss kovászt is, úgyhogy a kovászos kenyérsütés terén is jelentkezem majd!

    Üdvözlet,
    Alexa

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails