Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 25., szombat

BBQ húsgolyók cajun kukoricával és cikkburgonyával





Egy héten egyszer darált húsból készítem az ebédet. Kreatív időszakomat élem, gondoltam beújítok. Ismét húsgolyó készült, amit most kicsit amerikaira hangoltam, gondoltam úgyis grillen sütöm, miért is ne legyenek BBQ húsgolyók.
Stílusosan a térségből választottam köretet is, igazi telitalálat volt!

Hozzávalók 4 adaghoz:

70 dkg darált dagadó
2 szelet friss, fehér kenyér héja nélkül frissen őrölve
½ dl tej (sütés közben párolog el és szaftosan tartja a húsgolyót)
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 tanyasi tojás kicsit elhabarva
frissen őrölt Himalája só és színes bors
2 evőkanál házi BBQ szósz vagy Jack Daniel's füstös szósz
1 evőkanál házi darált paprika
½ teáskanál chili
1 evőkanál vaj
1 fél fej édes hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva

80 dkg agria krumpli
3 cső csemegekukorica 4-4 darabra vágva (most fagyasztott)
1 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál olvasztott vaj
frissen őrölt Himalája só

Vajon megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, hagytam kihűlni, majd az összes hozzávalóval összeállítottam a húsmasszát. Hűtőben csücsült két órán át, majd vizes kézzel apró golyókat formáztam olyan 2,5 dkg/db és nyársra húztam. Sütés előtt átkentem olajjal.

Kontaktgrillben félkészre sütöttem, majd megkentem a felszínét BBQ szósszal, amivel mázasra sütöttem.




Közben a héjastól cikkre vágott krumplit és a kisebb darabokra vágott csöves kukoricát cajun fűszer, olaj, vaj és só keverékében, zacskóban átfényeztem. Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem és 200 C fokon készre sütöttem (kb. 30 perc).




Jól bevált fokhagymás joghurtszószomat kínáltam hozzá: 2 dl görög joghurt, 1 gerezd áttört fokhagyma, só, 1 evőkanál olívaolaj, vagy mogyoróolaj.

Jól néz ki, ugye? J


1 megjegyzés:

  1. Szia! Lenne egy kérdésem a páccal kapcsolatban. Régóta csinálom a receptjeid alapján, mindig sikert is aratok vele, viszont valamit megfigyeltem: nálam a pác (pl. a csöves kukoricánál) teljesen megszárad sütés közben, hiába keverem olajjal / olvasztott vajjal. Nálad nem is látom a kukoricán, hús felületén, krumplin a megszáradt fűszermaradványokat (ez főleg az amúgy durvább formában levő fűszerekre igaz, majoranna, kakukkfű, tárkony, stb). Hogy csinálod? Köszi: Edit

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails